Держкомтелерадіо не дав дозвіл на ввезення книг, які містять пропаганду держави-агресора
опубліковано 22 жовтня 2020 року о 14:17

Описание: C:\Users\User\Desktop\stop-propaganda-conceptual-illustration-open-hand-text-global-social-problem-164567150 (1).jpg

Держкомтелерадіо відмовив ПП «Видавництво «Махаон-Україна» у ввезенні на територію України з метою розповсюдження трьох дитячих книг російського видавництва «Азбука-Аттикус», які пропагують державу-агресора, комуністичний тоталітарний режим і його символіку.

 

Таке рішення ухвалено на підставі негативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо внесення віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Зокрема, не дано дозвіл на ввезення з метою реалізації дитячої книги «Транспорт» серії «Развиваем малыша», яка презентує малюкам російський танк і комуністичну символіку.

В іншій книзі для маленьких читачів «Копилка бесценных знаний: Изобретения, факты, открытия» глава про перші супутники Землі та освоєння космічного простору за часів СРСР ілюструється державним прапором РФ, що вводить в оману дітей і приписує державі-агресору чужі заслуги.

Книга під назвою «А почему небо голубое?», яка також не отримала дозволу на ввезення, пропонує дітям пізнавати світ через призму реалій, міфів і символів держави-агресора. Окремі її сторінки присвячені розлогому опису російського державного прапора, який, за інтерпретацією авторів, символізує і благородство, і чесність, і мужність, і ще велику кількість чеснот. Такий пропагандистський стиль книги не відповідає дійсності, де Росія захопила Крим, розв’язала війну на Донбасі і вбиває українців.

Загалом, починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України  № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо видав 29 004 дозволи на ввезення видавничої продукції та надав 4 162 відмови у видачі дозволів. Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 271 відмову у видачі дозволів на ввезення 1 350 000 примірників видань антиукраїнського змісту, а також прийнято рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу. Ще 3 891 відмову надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Крім того, на виконання рішення РНБО України від 19 березня 2019 року «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 19 березня 2019 року № 82/2019, Держкомтелерадіо призупинив на строк застосування санкцій – три роки – видачу cуб’єктам господарювання дозволів на ввезення видавничої продукції російських видавництв, що випускають друковану продукцію антиукраїнського змісту, а також зупинив на строк застосування санкцій дію 11 894 виданих раніше дозволів на ввезення 29 342 000 примірників видань.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux