Державні мовники до 150-річного ювілею Вернадського покажуть документалістику та тематичні програми
опубліковано 11 березня 2013 року о 10:45

 

Держкомтелерадіо сприяє широкому висвітленню 150-річного ювілею відомого українського науковця Володимира Вернадського. Рішення про проведення у 2013 році святкування ювілею вченого затверджене відповідним урядовим розпорядженням.

Спеціальні програми готують до цієї дати державні ТРК. Зокрема, Національна телекомпанія України наразі вже завершила роботу над майже півгодинним документальним фільмом «Одкровення академіка Вернадського».

Стрічка розповідає про життєвий шлях і наукову діяльність видатного українського вченого, що дав світові теорію ноосфери, став засновником Академії наук України, автором багатьох відкриттів у різних галузях. Побачити фільм глядачі Першого національного зможуть вже 15 березня.

Українське радіо в циклових інформаційних передачах, інформаційно-музичній програмі «Обрії» розповість своїм слухачам про маловідомі сторінки із життя та наукової діяльності Володимира Вернадського, а також підготує репортажі із урочистих заходів в столиці та областях України з нагоди відзначення ювілею.

Цій темі буде присвячено матеріали у цілій низці передач - «Мить історії», «У світі науки», «Український вимір», «Порядок денний», «АВС», «Знакова постать», «Видатні українці», «Вони прославили Україну» та ін. До мікрофона запрошуватимуться відомі діячі науки, культури, народні депутати, історики, які обговорюватимуть наукову спадщину вченого, зокрема, книгу «Біосфера», в якій він вперше теоретично визначив поняття біосфери як шару активного органічного життя на землі, та «Щоденники», в яких подаються його філософсько-теоретичні розробки життя в космосі.

УТР розмістить в своєму ефірі тематичні передачі, присвячені видатному українцю, а також розмістить на своєму веб-сайті інформаційні матеріали, присвячені ювілейним заходам з нагоди його 150-річчя.

Глядачі телеканалу «Культура» зможуть переглянути цього місяця спеціальний фільм-портрет «Український материк», присвячений Володимиру Вернадському, та спеціальний випуск програми «Відлуння історії», до участі у якій будуть запрошені науковці, економісти та інші фахівці.

Обласні державні мовники, державні та комунальні друковані ЗМІ, «Укрінформ» також готуватимуть спеціальні репортажі, розгорнуті сюжети, інші матеріали, присвячені ювілею науковця.

Крім того, у рамках бюджетної програми «Українська книга» у 2012 році вийшли книги державного видавництва «Либідь» «В. И. Вернадский. Крымское наследие» (упорядники М.В. Багров, В.В. Лавров, М.О. Сєдін, В.К. Федоров, Л.К.Чижова) та ПАТ «ДАК «Укрвидав-поліграфія» «Володимир Вернадський» (Л.В. Тома).

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux