Богдан Червак: "Злочини СРСР сьогодні продовжує чинити окупаційна влада Криму"
опубліковано 18 травня 2016 року о 13:08

День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, який відзначається 18 травня, має стати для журналістської спільноти України та світу днем солідарності з журналістами Криму, чиї права сьогодні порушуються окупантами. Про це заявив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

 

«Репресивні дії самопроголошеної влади спрямовані проти тих журналістів, які у своїй діяльності прагнуть дотримуватись професійних стандартів, не беруть участі у російській пропаганді, - зазначив Богдан Червак. - За діяльністю незалежних журналістів стежить ФСБ, їхні помешкання обшукують, проти них порушують кримінальні справи. 18-20 травня 1944 року понад чверті мільйона кримських татар стали жертвами злочинної політики сталінського СРСР, сьогодні цей злочин продовжує чинити російська окупаційна влада, спрямовуючи репресії проти тих, хто не визнає правовим актом окупацію Криму. Журналісти українського Криму, представники кримськотатарського народу мають відчувати нашу підтримку, а на їхній захист разом з Україною повинні стати представники міжнародних організацій – ООН, ОБСЄ та інші».

Нагадаємо, що, за даними кримських правозахисників, за два роки російської окупації Криму на півострові зафіксовано кілька десятків фактів порушень прав журналістів: від заборони висвітлювати ті чи інші події до кримінального переслідування та фізичного насильства. Через тиск і погрози збоку окупаційної влади, так званої кримської самооборони та російських спецслужб півострів вимушені були покинути близько десятка редакцій кримських ЗМІ, які не погодилися бути пропагандистами.

Проти трьох журналістів - Анни Андрієвської, Андрія Клименка та Микола Семени - за їхню професійну діяльність порушено кримінальні справи за ст. 280.1 Кримінального Кодексу РФ (заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Санкції по цій статті передбачають п’ять років ув’язнення. Національна спілка журналістів України вважає, що відкриття кримінальних проваджень є суто політичними діями, які мають на меті залякати незалежних кримських журналістів.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux