"Азбука смаку" від РТБ

опубліковано 20 січня 2011 року о 13:02

 

Цього року телеканал РТБ, що входить до складу Ріненської обласної державної телерадіокомпанії, започаткував нову програму «Азбука смаку», прем'єра якої відбудеться 21-го січня о 21.30, а повтор вийде в ефір 22 січня о 10.00 та о 21.30.

У програмі глядач не лише знайде забуті і сучасні рецепти рівненської, поліської кухні. А й побачить, як готували страви наші прабабусі і чим при цьому користувалися. Більше того, кожен, хто вміє готувати страви за давно забутими рецептами, зможе й сам стати героєм програми.

Разом з місцевими господинями авторка проекту Олена Красова готуватиме різноманітні борщі та каші, рибні та грибні юшки, смажитиме картопляні та гречані млинці, пізнаватиме давні рецепти приготування печені, випікання обрядових короваїв, печива, варитиме напої з фруктів та меду і, можливо, навіть, відкриє секрети дідівських гуралень.

- Я можу впевнено стверджувати, що аналогічного проекту сьогодні на українському телебаченні немає, - коментує новий проект генеральний директор Рівненської ОДТРК Андрій Велесик. – Так, є багато кулінарних шоу, але усі вони схожі за форматом і подачею, і усі розповідають, зазвичай, про особливості сучасної і часто іноземної кухні. А ось секрети приготування своїх, українських, а саме, наших історичних поліських страв, потихеньку відмирають, і відходять у небуття разом з нашими прабабусями. Тож ми вирішили, що обов'язком державного телебачення є віднайдення, відродження та телевізійне збереження секретів кухні нашого з вами регіону. Проект задумувався ще три роки тому, тож виплеканий творчо й унікальний тим, що все буде відбуватися не на сучасній кухні з побутовою технікою, а у простих сільських хатах, з допомогою лише тих речей, якими користувалися наші батьки й діди, і часто донині користуються у поліській глибинці.

Перший випуск «Азбуки смаку» присвячено випіканню хліба, замішаного в дерев’яній діжі на заквасці. Нині мало хто знає, яким є смак «живого», не дріжджового, буханця. Адже хліб домашньої випічки майже вийшов із вжитку, а господинь, які й досі печуть рум’яні паляниці, залишилося не так вже й багато. Як правило, це до снаги тепер лише бабусям у сільській місцевості. Таких «Азбука ремесел» знайшла аж у селі Мульчиці Володимирецького району. Там де ще до цього часу господині продовжують пекти смачний і поживний хліб за прадавніми рецептами.

- У пошуках унікальних національних рецептів я дуже сподіваюся на підтримку наших глядачів, - каже авторка проекту Олена Красова. – Якщо хтось вміє готувати незвичайні страви за бабусиними рецептами, повідомте нас поштою електронною lena-rdt@ukr.net або звичайною: м. Рівне, вул Котляревського 20, чи просто зателефонувавши (0362) 237-020.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux