Аналіз регуляторного впливу до проекту наказу Державного комітету телебачення і радіомовлення України "Про затвердження безоплатної адміністративної послуги та стандарту її надання"
опубліковано 03 лютого 2012 року о 17:01

 

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

Відповідно до частини четвертої статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» з державними видавництвами і підприємствами книгорозповсюдження, вітчизняними видавництвами та підприємствами книгорозповсюдження, що забезпечують підготовку, випуск та (чи) розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою (за винятком видань рекламного та еротичного характеру), договір оренди приміщень державної та комунальної власності укладається без проведення конкурсу.

Порядок визначення обсягу книжкової продукції державною мовою, підготовка, випуск та/або розповсюдження якої здійснюються вітчизняними видавництвами і підприємствами розповсюдження книжкової продукції, для укладення договорів оренди приміщень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 597.

З метою документального підтвердження права видавництв і підприємств книгорозповсюдження на укладення договору оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу і переважного права на укладення такого договору, Держкомтелерадіо України видає видавництвам і підприємствам книгорозповсюдження на безоплатній основі протягом 15 днів з дня надходження від них заяви довідку про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою.

Отже, Держкомтелерадіо України надається безоплатна адміністративна послуга з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою.

Відповідно до пункту 2 Плану заходів щодо реформування системи надання адміністративних послуг, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1076, необхідно затвердити перелік адміністративних послуг, які безоплатно надаються Держкомтелерадіо України, та стандарти надання таких послуг.

З огляду на наведене, вирішення порушеного питання вбачається можливим шляхом підготовки проекту наказу Держкомтелерадіо України «Про затвердження безоплатної адміністративної послуги та стандарту її надання».

Відповідно до Указу Президента України від 03.10.1992 № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.1992 № 731, після прийняття вказаний наказ Держкомтелерадіо України підлягає державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

 

2. Цілі державного регулювання

До основних цілей, які покладені в основу проекту наказу Держкомтелерадіо України слід віднести:

– виконання пункту 2 Плану заходів щодо реформування системи надання адміністративних послуг, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1076;

вдосконалення законодавчого врегулювання питання надання безоплатної адміністративної послуги;

затвердження стандарту надання адміністративної послуги з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, яка безоплатно надається Держкомтелерадіо України;

– встановлення підстави для укладання з вітчизняними видавництвами та підприємствами книгорозповсюдження договору оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу.

 

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Під час підготовки проекту наказу Держкомтелерадіо України було опрацьовано два альтернативних варіанти досягнення вищезазначених цілей.

Перша альтернатива – залишити правове регулювання у визначеній сфері без змін.

Дана альтернатива є неефективною і неприйнятною, оскільки без затвердження адміністративної послуги з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, яка безоплатно надається Держкомтелерадіо України, не буде забезпечено виконання завдання щодо реформування системи надання адміністративних послуг.

У зв’язку з цим, залишатимуться нереалізованими права і обов’язки вітчизняних видавництв та підприємств книгорозповсюдження.

Другою альтернативою до запропонованого регулювання є затвердження адміністративної послуги з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, яка безоплатно надається Держкомтелерадіо України, та стандарту її надання, що дозволить:

розробити порядок надання адміністративної послуги із видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, яка безоплатно надається Держкомтелерадіо України;

вітчизняним видавництвам та підприємствам книгорозповсюдження укладати договори оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу;

удосконалити механізм надання безоплатної адміністративної послуги з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою.

 

4. Механізм та заходи, що пропонуються для розв'язання проблеми

З метою документального підтвердження права видавництв і підприємств книгорозповсюдження на укладення договору оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу і переважного права на укладення такого договору, Держкомтелерадіо України видає видавництвам і підприємствам книгорозповсюдження на безоплатній основі протягом 15 днів з дня надходження від них заяви довідку про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою. Тобто, Держкомтелерадіо України надається безоплатна адміністративна послуга із видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою.

На сьогоднішній день обсяг книжкової продукції державною мовою, підготовка, випуск та/або розповсюдження якої здійснюються вітчизняними видавництвами і підприємствами розповсюдження книжкової продукції, для укладення договорів оренди приміщень визначається Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 597.

Пунктом 2 розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1076 «Про затвердження Плану заходів щодо реформування системи надання адміністративних послуг» передбачено провести інвентаризацію адміністративних послуг, затвердити переліки адміністративних послуг, які безоплатно надаються міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери їх управління, із зазначенням нормативно-правових актів, якими передбачено надання таких послуг, затвердити порядки надання та стандарти послуг, і надіслати затверджені переліки Мінекономрозвитку України.

У зв’язку з цим, для розв'язання зазначеної проблеми необхідно затвердити перелік та стандарти адміністративних послуг, які безоплатно надаються Держкомтелерадіо України.

Оскільки Держкомтелерадіо України надається лише одна безоплатна адміністративна послуга з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, підготовлено проект наказу Держкомтелерадіо України «Про затвердження безоплатної адміністративної послуги та стандарту її надання».

Відповідно до статті 21 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проект наказу Держкомтелерадіо України підлягає погодженню із спеціально уповноваженим органом.

Також, після прийняття вказаний наказ Держкомтелерадіо України підлягає державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

 

5. Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

У разі прийняття даного регуляторного акту, для досягнення цілей негативних зовнішніх факторів не може бути.

Оцінка можливості впровадження регуляторного акту та виконання його вимог суб’єктами ринку висока.

Прийняття даного регуляторного акту дасть змогу забезпечити законодавче врегулювання питання надання безоплатної адміністративної послуги.

Контроль за дотриманням вимог регуляторного акту буде здійснювати Держкомтелерадіо України, який відповідно до пункту 2 Порядку визначення обсягу книжкової продукції державною мовою, підготовка, випуск та/або розповсюдження якої здійснюються вітчизняними видавництвами і підприємствами розповсюдження книжкової продукції, для укладення договорів оренди приміщень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 597, видає видавництвам і підприємствам книгорозповсюдження на безоплатній основі протягом 15 днів з дня надходження від них заяви довідку про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, з метою документального підтвердження права видавництв і підприємств книгорозповсюдження на укладення договору оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу і переважного права на укладення такого договору, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Реалізація запропонованого регуляторного акта не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України.

Очікувані наслідки дії запропонованого регуляторного акта не передбачають нанесення шкоди суб’єктам господарювання.

Запровадження зазначеного проекту забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

 

6. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта. Аналіз вигод та витрат

Опис прогнозованих вигод та витрат у разі прийняття регуляторного акта:

Суб’єкти

Вигоди

Витрати

Держава

– отримання схвальної оцінки громадськості, оскільки правове регулювання у цій сфері відповідає принципу передбачуваності;

– збільшення асортименту випущеної та/або розповсюджуваної книжкової продукції державною мовою;

– зростання читацької аудиторії.

Додаткові витрати

відсутні

Суб’єкти господарювання

– отримання вітчизняними видавництвами та підприємствами книгорозповсюдження права на укладення договорів оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу;

– довідка видається на безоплатній основі протягом 15 днів з дня надходження від видавництв і підприємств книгорозповсюдження заяви.

Абзацом шостим частини четвертої статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено умову стосовно того, що недотримання орендарем вимоги щодо підготовки, випуску та/чи розповсюдження книжкової продукції державною мовою в обсязі не менш як 50 відсотків є підставою для розірвання договору оренди в установленому законодавством порядку.

Громадяни

– сприятливі умови для провадження господарської діяльності;
– зменшення вартості вітчизняної видавничої продукції.

Додаткові витрати відсутні

Виходячи з даного аналізу вигод і витрат, втрати є меншими від вигод, що підтверджує необхідність прийняття даного регуляторного акту.

 

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Наказ Держкомтелерадіо України набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Термін дії наказу Держкомтелерадіо України є необмеженим у часі до прийняття нового нормативно-правового акту або втрати ним чинності.

 

 

8. Показники результативності регуляторного акта

Основними показниками результативності регуляторного акту є:

надання можливості вітчизняним видавництвам та підприємствам книгорозповсюдження реалізувати право на укладення договорів оренди приміщень державної та комунальної власності без проведення конкурсу;

забезпечення законодавчого врегулювання питання надання безоплатної адміністративної послуги з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою;

рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта – вище середнього, оскільки проект наказу Держкомтелерадіо України було оприлюднено у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо України (www.comin.gov.ua).

 

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Аналіз результативності запровадження регуляторного акта буде проводитись із застосуванням статистичного методу шляхом:

моніторингу залежності показників розвитку вітчизняної видавничої сфери від кількості вітчизняних видавництв та підприємств книгорозповсюдження, яким було надано довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою;

– отримання інформації під час надання консультацій за телефоном та роз’яснень на письмове звернення одержувача безоплатної адміністративної послуги з видачі довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою.

Базове відстеження здійснюватиметься після набрання чинності цим актом.

Повторне відстеження здійснюватиметься через рік після набрання чинності наказу Держкомтелерадіо України, в результаті якого відбудеться порівняння показників базового та повторного відстеження.

У разі надходження пропозицій і зауважень, які заслуговують на увагу, або виявлення неврегульованих і проблемних питань шляхом якісних і кількісних показників дії цього акта, ці питання будуть урегульовані шляхом внесення відповідних змін.

Періодичне відстеження результативності наказу Держкомтелерадіо України здійснюватиметься раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження з метою подальшого удосконалення вищезазначеного регуляторного акта.

 

 

Голова

Держкомтелерадіо України О.В. Курдінович

 

«___» лютого 2012 року

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux