Акція "Бібліотека для Донбасу" триватиме, адже книга веде до перемоги, - Олег Наливайко
опубліковано 19 жовтня 2018 року о 10:21

18 жовтня в стінах парламенту відбулась зустріч керівників провідних вітчизняних видавництв з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко та Головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради України вручив видавцям відзнаки українського парламенту за популяризацію української книги, велику просвітницьку роботу, а також активну участь в благодійній акції передачі українських книжок на Схід України, де триває війна за Незалежність.

Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко подякувала Голові Держкомтелерадіо Олегу Наливайку та видавництвам за унікальний патріотичний проект «Бібліотека для Донбасу», розпочатий в 2014 році. За чотири роки, у рамках благодійної акції, 60 видавництв зібрали бібліотечку української та світової літератури. Десятки тисяч видань передано до військових частин, шпиталів, переселенцям, школам на лінії зіткнення.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко розповів, що проект «Бібліотечка для Донбасу» виник як громадська ініціатива, організаційно підтримана Держкомтелерадіо.

«Акція була започаткована Держкомтелерадіо під час Київської книжкової виставки до дня знань чотири роки тому. Книжки надали приватні видавництва, підприємства ДАК «Укрвидавполіграфія». Я пригадую, як ми відвезли першу партію літератури на фронт, і в соцмережах з’явились звинувачення, що це піар, треба зброю та амуніцію везти, а не книги. Ми тоді провідували у військовому госпіталі пораненого товариша і поділились своїми сумнівами про необхідність цієї роботи. Одна з мам, котра приїхала до свого сина, який там лікувався, дістала стос його листів з фронту і процитувала один: «Я ніколи не був любителем книг, а в школі та технікумі ставився як до якоїсь обов’язкової програми. І тільки тут на фронті зрозумів, що таке сила книги, сила українського слова. Вони захищали і мотивували нас в бою, вони лікують зараз в госпіталі». Ми зібрали інформацію про потреби військових частин, бібліотек, шкіл Донбасу в україномовній літературі. Практично всі бібліотечні фонди у регіоні були штучно русифіковані. За цей час понад 35 тисяч книг було передано і ця робота буде продовжена, адже книга єднає націю, книга веде до перемоги», - зазначив Олег Наливайко.

 

 

Фото Андрія Нестеренка

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux