Акція «Українським дітям – українську книгу!» розширює географію
опубліковано 29 червня 2022 року о 15:50

Триває благодійна акція «Українським дітям – українську книгу!», яку в перших числах березня 2022 року започаткував Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України.

До акції долучилися вітчизняні видавці зі всіх регіонів України. Вони безкоштовно надали 1 млн. примірників підручників, навчальних посібників, художньої літератури дітям, які, рятуючись від російської агресії, змушені були переселитися в більш безпечні регіони. Акція, яка була розрахована на потреби дітей, що переміщені в межах України, розширила свою географію на інші країни. Наразі українську книгу отримують також діти, які стали біженцями в країнах Європи.

У межах акції вже передано майже 200 тисяч примірників книжок волонтерським центрам в українських містах та країнах Європи, де зараз проживають переміщені особи та біженці. Доставка літератури здійснюється вантажним транспортом волонтерів та волонтерських організацій.

Зокрема, понад 25 тисяч книг надійшло у Львівську область. Понад 64 тисячі книжок отримали діти, які знайшли прихисток в містах Кропивницький, Тернопіль, Дрогобич, Чернівці, Кам’янець-Подільський, Івано-Франківськ, Ужгород, Хмельницький.

На прохання українських посольств у європейські країни було передано 100 тисяч примірників літератури: 45 тисяч книжок було відправлено у Польщу, 43 тисячі - у Словаччину, майже 5 тисяч – в Австрію, 4 тисячі - в Чехію, по одній тисячі книжок надійшло в Румунію, Угорщину, Албанію. Зараз майже 20 тисяч книжок прямують до Німеччини, Хорватії, Швейцарії, Австрії, Швеції та Нідерландів.

Благодійну справу підтримали, крім видавців, інші представники бізнесу, місцевої влади, волонтери. Зокрема, здійснення логістики, оформлення документів, перемовини з волонтерськими центрами, які опікуються переселенцями в Україні та за її межами, взяло на себе АТ «ДАК Укрвидавполіграфія». Транспортна компанія Транс-Логистик допомогла із перевезенням книжок із Києва до західних областей України. Агентство Ambient Event House, дізнавшись про акцію зі ЗМІ, запропонувало під час передачі книг проводити для дітей свята книги із залученням професійних та самодіяльних артистів, спортсменів, аніматорів. Такі заходи вже відбулися у п’яти західних обласних центрах України, де проживає найбільша кількість вимушених тимчасових переселенців. Місцеві органи влади сприяли у наданні для цих заходів найкращих приміщень – театральних майданчиків, залів філармоній, центрів дитячого розвитку тощо.

Інформація про благодійну акцію поширюється через ЗМІ, соціальні мережі. Так про неї дізнаються в Україні та за її межами. На організаторів акції виходять ті, хто хоче безкоштовно надати книжки дітям, і ті, хто прагне поширювати українську дитячу книгу серед переселенців за кордоном. Зокрема, через сторінку Держкомтелерадіо у соціальній мережі фейсбук на відомство вийшли організатори Mini Biblioteka Ukraina з румунського міста Клуж-Напока. Вони попросили при можливості надати бібліотеці книги. Вже менше ніж за два тижні 1000 українських книжок поповнили фонд Mini Biblioteka Ukraina, яка курсує між великими містами Румунії, щоб якомога більше маленьких українців та їхніх батьків мали можливість читати українською.

Держкомтелерадіо закликає видавців, які ще не долучилися до благодійної акції, підтримати українських дітей, передавши їм примірники книг.

Контакти організаторів акції:

Продан Василь Васильович

Хотенюк Олег Михайлович

Саєнко Оксана Миколаївна

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux