22 січня має стати початком відзначення Року Державності України
опубліковано 20 січня 2016 року о 15:37

 

Держкомтелерадіо пропонує вітчизняним ЗМІ використати при підготовці телерадіопрограм та публікацій до Дня Соборності України 22 січня 2016 року інформаційні матеріали, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті.

 

Історики нагадують, що 2016 року Україна відзначатиме 25-річчя нинішньої державності, і пропонують вважати його Роком Державності України. Проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України стало логічним завершенням боротьби українців за свою незалежність. Цьому передувала низка історичних подій ХХ століття, що були визначальними для українського державотворення.

Зокрема, однією з найважливіших дат є саме 22 січня, коли в 1918 році року IV Універсалом Української Центральної Ради вперше була проголошена українська незалежність, а вже за рік (22 січня 1019 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Ці події, які співпали за датою, на думку істориків, і мають стати початком ювілейних вшанувань у рамках Року Державності України.

«Важливо наголосити, що сучасна Українська держава є спадкоємницею УНР, - зазначає перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - А сьогодні ми вирішуємо такі ж завдання, що їх розв’язували керманичі Української Центральної Ради: зі зброєю в руках захищаємо свою країну від московських окупантів. Було б добре, щоб тема спадкоємництва сучасної України і УНР глибоко осмислювалося б у суспільстві, в тому числі у вітчизняних засобах масової інформації, які відтепер мають можливість неупереджено і правдиво розказати українцям і світові про національно-визвольні змагання українського народу періоду УНР.»

В інформаційних матеріалах, підготовлених УІНП, узагальнено європейський досвід святкування днів державної незалежності, надано ґрунтовну історичну довідку українських подій та запропоновано ключові повідомлення. Зокрема, такі:

УНР – перша українська держава у ХХ ст., а 24 серпня 1991 року відбулося фактично не здобуття, а відновлення незалежності;

УНР першою серед нових держав у Східній Європі проголосила свою незалежність – раніше, ніж три країни Балтії, Польща та Чехія;

проголошення Соборності УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. Саме ці події, а не приєднання Західної України до СРСР 1939 року, є основоположні для історії новітнього українського державотворення тощо.

Також інформаційні матеріали, підготовлені УІНП, містять імена та контакти українських дослідників теми, які можуть надавати коментарі у ЗМІ, перелік документальних фільмів, які відображають події Української революції 1917-1921 рр., та корисні інтернет-посилання на цю тему.

З повним текстом інформаційних матеріалів можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо за посиланням http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=126512&cat_id=114334

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux