21 лютого 2021 р. о 12:00 у Бабиному Яру відбудеться вшанування пам'яті видатної української поетеси, публіциста, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги
опубліковано 17 лютого 2021 року о 12:35

21 лютого 2021 р. о 12. 00 у Бабиному Яру біля пам’ятника Олені Телізі та Пам’ятного хреста, встановленого на її честь, відбудеться вшанування пам’яті видатної української поетеси, публіциста, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги.

У заході візьмуть участь перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, представники органів державної влади, духовенства, громадських організацій, вихованці  інформаційно-творчого агентства «ЮН-ПРЕС» Київського Палацу дітей та юнацтва.

Але  для  мене  —  у  святім  союзі: 

Душа  і  тіло,  щастя  з  гострим  болем. 

Мій  біль  бринить,  зате  коли  сміюся, 

То  сміх  мій  рветься  джерелом  на  волю! 

 

Вітрами  й  сонцем  Бог  мій  шлях  намітив, 

Та  там,  де  треба,  —  я  тверда  й  сувора. 

О,  краю  мій,  моїх  ясних  привітів 

Не  діставав  від  мене  жодний  ворог. Олена Теліга. Сучасникам.

Поетеса, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, народилась у 1906 році у Підмосков’ї в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але свій життєвий вибір зробила на користь України, присвятивши розбудові її незалежності свій талант і все своє недовге життя. У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва.

У Києві Олена Теліга очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький журнал "Літаври", організовує пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті Олена Теліга не залишає Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року на тридцять п'ятому році життя Олена Теліга разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німцями у Бабиному Яру.

«Життя і боротьба Олени Теліги – це приклад того, як треба боротися за Україну , як тримати хребет і не стати на коліна , а для нас – як треба жити для України», - говорить перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

 

Прес-служба Держкомтелерадіо

тел. 278-64-52

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux