Уроки медіаграмотності як засіб набуття імунітету проти фейків, дези і брехні
опубліковано 28 січня 2021 року о 16:23

Описание: C:\Users\User\Desktop\yzobrazhenye_viber_2021-01-28_11-42-28-1024x768.jpg

28 січня 2021 року Укртелерадіопресінститут за підтримки Держкомтелерадіо провів онлайн-семінар із медіаграмотності для журналістів роздержавлених друкованих ЗМІ Сумської, Львівської та Полтавської областей.

 

Завдяки додатку ZOOM кожен охочий зміг долучитися до тренінгу, прослухати доповіді спікерів про Сеульську декларацію щодо медійної та інформаційної грамотності та про захист від дезінфодемії. Модератором семінару був заступник директора Укртелерадіопресінституту, заслужений журналіст України Сергій Тихонов .

Викладач відділення інформаційних технологій та медіаграмотності у сфері ЗМІ Укртелерадіопресінституту Денис Замрій зосередив увагу учасників на навчальних програмах з підвищення кваліфікації для працівників реформованих друкованих ЗМІ, а також інших регіональних медіа, темою яких є засоби боротьби з фейками та маніпуляціями в соціальних мережах; створення конкурентного контенту; засвоєння навичок і знань із застосування сучасних інструментів для роботи в соціальних мережах з метою монетизації діяльності медіа. Денис Замрій виклав схему створення медіаімперії, яка має на меті залучити якомога ширшу аудиторію, використовуючи можливості Інтернет мережі для заробляння коштів. Адже нині, за словами досвідченого медіатренера, саме всесвітнє павутиння дедалі впевненіше відвойовує аудиторію навіть у телебачення.

Викладач відділення сучасних інформаційних технологій та медіаграмотності у сфері ЗМІ Укртелерадіопресінституту Валентин Бугрим ознайомив учасників семінару з основними засадами Сеульської декларації, яка є програмою дій з підвищення медіаграмотності.

З ініціативи ЮНЕСКО, за сприяння Альянсу цивілізацій ООН, а також за участі Міжнародної університетської мережі з медійної та інформаційної грамотності й міжкультурного діалогу 2012-го року започатковано відповідний Всесвітній тиждень медіаграмотності. Крайній раз його проводили в Сеулі в жовтні 2020-го року. А в листопаді того ж року було оприлюднено підсумковий документ форуму, в якому його учасники задекларували головні підвалини для активації міжкультурного діалогу: інформаційна грамотність – уміння знаходити, аналізувати, використовувати інформацію; медіа грамотність – уміння отримувати доступ до медіа, а також створювати контент для самовираження та спілкування; технологічна, цифрова грамотність – уміння користуватися сучасними інформаційними технологіями та програмним забезпеченням з урахуванням усіх можливостей.

Семінар Укртелерадіопресінституту, як і його навчальні програми загалом, є яскравим прикладом вдалої реалізації надзвичайно важливих компетенцій у сучасному інформаційному світі.

Валентин Бугрим проаналізував також два законопроекти «Про медіа», розгляд яких у Верховній Раді планується вже в лютому нинішнього року. Спікер констатував, що вказані проекти закону навіть не містять відповідної, застосовуваної в міжнародних галузевих документах термінології. А вона, за умов постійних масованих атак реальної гібридної війни в інформаційній сфері, була б доречною в законодавстві України. Як і відповідальність за дезінформацію, маніпуляції, дезінфодемію. Адже, скажімо, за торішніми даними соціологів, лише три відсотки населення України справді розпізнають фейки, а 56 відсотків вважають, що розпізнають їх. Відтак, перебування суспільства у спотвореному сприйнятті реальності ,безумовно, є загрозою для його безпеки, безпеки кожної людини.

Укртелерадіопресінститут надає слухачам відповідні знання з опанування навиками розпізнавання дезінформації, спростування неправдивих фактів, - а отже сприяє «оздоровленню» медіапростору, утвердженню високої медійної культури.

Всі учасники навчального семінару одержали матеріали заходу на електронну пошту.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux