Рішення колегії від 26.11.2013 № 10/39 "Про стан інформаційного простору Закарпатської області "
опубліковано 03 грудня 2013 року о 09:24

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

26 листопада 2013 р. м. Київ № 10/39

 

 

Про стан інформаційного простору

Закарпатської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Закарпатської області представляють електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження. У регіоні створено умови для вільного функціонування засобів масової інформації всіх форм власності.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, на Закарпатті реалізується Програма підтримки засобів масової інформації та розвитку інформаційної галузі на 2012-2014 роки.

Телебачення і радіомовлення

У телепросторі області функціонують 28 загальнонаціональних, 1 регіональна, 5 місцевих телерадіоорганізацій, 62 провайдери кабельного телебачення.

В області здійснено низку заходів щодо розвитку цифрового мовлення.

Передавачі цифрового ефірного наземного мовлення встановлені на вежах Закарпатського ОРТПЦ в 6 населених пунктах: м. Ужгород, м. Великий Березний, м. Мукачево, м. Хуст, м. Свалява, м. Рахів.

На сьогодні близько 95% населення регіону отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми 4-х мультиплексів: МХ-1, МХ-2, МХ-3 (загальнонаціональні канали) та МХ-5 (загальнонаціональні та 3 регіональні і місцеві канали).

У 2012 році в області реалізовано програму забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо України передано 23744 заяви від жителів регіону. Мешканці області отримали 11954 безкоштовних телетюнери.

Закарпатська обласна державна телерадіокомпанія веде супутникове мовлення, присутня в кабельних мережах.

Обласне проводове радіо «Ужгород» веде мовлення у проводовій мережі УР-1 на ліцензійно закріплених відрізках часу в обсязі 15 год. 20 хв. на тиждень. Творче об’єднання «Тиса-FM» здійснює мовлення в FM-діапазоні та каналом супутникового зв’язку в обсязі 24 години на добу.

В ефірі ОДТРК транслюються теле- і радіопередачі мовами національних меншин, що проживають на Закарпатті, зокрема угорською, румунською, словацькою, німецькою, російською, ромською та русинською.

Стан технологічного обладнання Закарпатської ОДТРК не відповідає сучасним вимогам. Переважна більшість знімальної та записуючої апаратури морально застаріла та фізично зношена. Переведення на безстрічкову технологію телевізійного та радіомовного комплексів практично не здійснено. Значна частина обладнання вироблена у 90-ті роки минулого століття.

За останні роки спостерігається тенденція щодо суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення. Станом на 01.01.2010 кількість радіоточок в області складала 10855, на 01.01.2012 - 8783, на 01.01.2013 - 6790.

Проблемні питання

1. Існує нагальна потреба у технічному переоснащенні Закарпатської ОДТРК.

2. Мережа проводового радіомовлення постійно руйнується та не відновлюється.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

На сьогодні в області до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 56 суб'єктів видавничої справи (45 - юридичних осіб, 11 - фізичних).

До найбільш потужних суб’єктів видавничої справи області відносяться Всеукраїнське державне багатопрофільне підприємство видавництво «Карпати», Товариство з додатковою відповідальністю «Патент», комунальне підприємство «Ужгородська міська друкарня», ТОВ «Поліграфцентр «Ліра», ТОВ «Приватне видавництво «Мистецька лінія» та Видавничо-поліграфічний комбінат «Карпатська Вежа».

В області діє Програма підтримки видання місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2012 - 2014 роки. За рахунок Програми видано 102 книги різних жанрів. У 2013 році на фінансування Програми передбачено 700 тис. грн.

Протягом 2013 року суб'єктами видавничої справи області видруковано 125 назв книжкової продукції загальним накладом 54,5 тис. примірників. Переважна більшість книжкової продукції - книги місцевих авторів, краєзнавча, історична і навчально-методична література.

В області здійснюються заходи щодо розвитку мережі книгорозповсюдження. Зокрема широко розповсюджена виїзна торгівля, яку здійснюють суб’єкти підприємницької діяльності, розширюється мережа книгорозповсюдження, в тому числі шляхом відкриття відділів, секцій та куточків з продажу книг в місцевих магазинах.

На даний час на Закарпатті діє 106 об’єктів роздрібної книжкової торгівлі, із яких 34 - книжкові магазини.

Розповсюдження книжкової продукції відбувається також через відділення УДППЗ «Укрпошта».

Недостатній розвиток мережі об’єктів торгівлі друкованою продукцією в селах та селищах області пояснюється малою кількістю населення та нерентабельною діяльністю зазначених спеціалізованих об’єктів.

Видавничі організації Закарпаття систематично беруть участь у спеціалізованих виставкових заходах, в тому числі міжнародних.

Найбільшим поліграфічним підприємством області є ПРАТ «Видавництво «Закарпаття». На даний час поліграфічні підприємства області та друкарні перебувають у приватній та комунальній власності. Однією з їх основних проблем залишається застаріла матеріально-технічна база. Як наслідок, більшість закарпатських газет друкуються за межами області.

Періодичні друковані засоби масової інформації

В області зареєстровано 304 друковані засоби масової інформації. З них: 242 газет, 44 журналів, 2 збірники, 8 бюлетенів та ін.

За тематичним спрямуванням: суспільно-політичні - 126, бізнес і економіка - 24, рекламні - 26, літературні та з питань мистецтва - 22, з питань освіти та наукові – 9, інформаційні - 25, релігійні - 20, юридичні - 5, медичні - 2, для дозвілля - 17, для дітей та молоді - 10, екологічні та туристичні - 8, наукові та довідкові - 10.

За мовою видань: українською - 151, українською та мовами національних меншин, які проживають на Закарпатті - 129, угорською - 15, російською - 6, румунською та іншими - 3.

Станом на 01.11.2013 разовий передплатний тираж комунальних друкованих видань області складає 44,6 тис. прим., в т.ч. обласної газети «Новини Закарпаття» - 15,2 тис. прим., районних газет - 29,4 тис. прим., видань інших форм власності - 423,5 тис. прим., з них видань України - 293,4 тис. прим., періодичних видань країн СНД - 99 прим., місцевих видань - 113,9 тис. прим.

Передплата газети «Голос України» у 2013 році становить 4010 прим., «Урядовий кур’єр» - 796 прим., «Офіційний вісник Президента України» - 175 прим.

Найбільший тираж обласної газети «Закарпатська правда» - 24 тис. прим., обласної комунальної газети «Новини Закарпаття» - близько 20 тис. прим., газети «РІО» - 17 тис. прим.

Розповсюдження періодичних видань в роздріб на території області здійснюється в 369 відділеннях поштового зв’язку, в т.ч. міських 40 та сільських 329, а також у 45 кіосках.

Друковані засоби масової інформації на території Закарпатської області реалізуються у 111 кіосках, у тому числі в Ужгороді - у 27 кіосках, в області - у 84 кіосках.

В області розроблена та схвалена рішенням обласної ради концепція реформування місцевих комунальних засобів масової інформації. Нею передбачаються шляхи реформування, джерела фінансування витрат, створення відповідних економічних умов для незалежної діяльності, забезпечення дотримання соціальних прав та гарантій журналістів.

Забезпечено контроль за виконанням вимог Законів України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна» та «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

Проблемні питання

Низький рівень забезпечення населення книготорговельними послугами, зокрема, не дотримуються вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902, потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількості видань місцевих авторів.

Доступ до публічної інформації

На офіційному веб-сайті облдержадміністрації в розділі «Публічна інформація» розміщено інформацію щодо порядку забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядниками якої є державна адміністрація, перелік інформації з обмеженим доступом. Затверджено інструкцію з питань обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв, які містять відомості, що становлять службову інформацію.

Станом на 01.11.2013 до обласної державної адміністрації надійшло 189 запитів на інформацію, задоволено - 89%.

Засоби масової інформації області у рубриках «Актуально», «Запитуйте-відповідаємо», «На часі», «Про доступ до публічної інформації» публікують матеріали в яких даються роз’яснення основних положень законодавчих актів щодо доступу до публічної інформації.

У 2013 році офіційний сайт Закарпатської облдержадміністрації відвідало близько 300 тис. користувачів.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Закарпатської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Закарпатській обласній державній адміністрації:

розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем;

звернутися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, з пропозицією врахувати інтереси українських національних мовників у Закарпатському регіоні під час переходу на цифрові стандарти мовлення.

2. Рекомендувати Закарпатській обласній державній адміністрації та Закарпатській обласній раді сприяти:

забезпеченню на території області належного контролю із дотримання вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації відповідно до доручення Президента України від 21 червня 2012 р. № 1-1/1212;

діяльності засобів масової інформації, які розвивають культуру та мови національних меншин;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

3. Закарпатській ОДТРК (Мещеряков В.В.):

до 09.12.2013 надати Держкомтелерадіо України пропозиції щодо технічного переоснащення Закарпатської ОДТРК;

вживати заходів щодо підвищення змістового наповнення суспільно-політичних програм, присвячених реалізації внутрішньої та зовнішньої політики держави та ефективного реагування на зовнішні негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав;

посилити роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії.

4. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.):

спільно з управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської обласної державної адміністрації (Дупелич В.Р.) проаналізувати і до 24 грудня 2013 року надати Держкомтелерадіо України інформацію про стан дотримання у Закарпатській області вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902;

сприяти участі видавців Закарпатської області у міжнародних виставкових заходах.

5. Управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської обласної державної адміністрації (Дупелич В.Р.) сприяти:

активізації діяльності місцевих засобів масової інформації щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави та оперативного реагування на зовнішні негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав;

участі видавців Закарпатської області у міжнародних виставкових заходах;

збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області, в т.ч. представників національних меншин;

забезпеченню дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна».

6. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до Положення про колегію Держкомтелерадіо України.

7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника та заступника Голови Держкомтелерадіо України відповідно до розподілу обов’язків.

 

 

Голова колегії /підпис/ О.В. Курдінович

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux