Рішення колегії від 25.11.2014 № 7/29 "Про стан інформаційного простору Запорізької області"
опубліковано 28 листопада 2014 року о 09:27

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

25 листопада 2014 р. м. Київ № 7/29

 

 

Про стан інформаційного простору

Запорізької області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Запорізької області представляють електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження. У регіоні створено умови для вільного функціонування засобів масової інформації всіх форм власності.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, реалізується комплексна Програма сприяння розвитку інформаційної галузі Запорізької області на 2011-2015 роки.

Телебачення і радіомовлення

У телерадіопросторі Запорізької області здійснюють діяльність 39 місцевих теле- та радіоорганізацій, з них телеорганізацій - 22, радіоорганізацій - 17. У цифровому стандарті транслюються програми 30 мовників (28 загальнонаціональних та 2 місцеві).

В області здійснено низку заходів щодо розвитку цифрового мовлення.

На сьогодні близько 90% населення області отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми загальнонаціональних мовників.

Покриття Запорізької області сигналом цифрового телебачення мультиплексу МХ-5 здійснюється передавачами, розміщеними у містах Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь, Оріхів, сел. Камиш-Зоря.

Водночас на певній території області є проблеми з технічним покриттям багатоканальної телемережі. Зокрема, неохоплені покриттям цифрового ефірного телесигналу міста Токмак та Приморськ, Великобілозерський, Кам'янсько-Дніпровський (за виключеням кабельних мереж м. Енергодар) та частково Новомиколаївський райони.

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення, за результатами якої до Держкомтелерадіо передано 48738 заяв від жителів області, 33593 з яких отримали безкоштовні телетюнери.

Запорізька ОДТРК веде цифрове ефірне телевізійне мовлення 10 годин на добу на обласній мережі 5-го мультиплексу: на 57 ТВК - м. Запоріжжя, на 50 ТВК - м. Мелітополь, на 43 ТВК - м. Бердянськ, на 42 ТВК - м. Оріхів, на 53 ТВК - смт Куйбишеве. Охоплення мешканців області складає близько 88%.

Аналогове ефірне телевізійне мовлення здійснюється 10 годин на добу на обласній мережі: на 30 ТВК - м. Запоріжжя, на 27 ТВК - м. Дніпрорудне, на 25 ТВК - смт В. Білозерка, на 22 ТВК - смт Веселе, на 31 ТВК - м. Мелітополь, на 30 ТВК - м. Приморськ, на 23 ТВК - м. Токмак, на 49 ТВК - м. Бердянськ. Охоплення програмами мешканців області складає близько 90%.

Телевізійне мовлення у мережі INTERNET в режимі он-лайн проводиться 11 годин на добу.

Обласне радіо веде радіомовлення в діапазоні УКХ на каналі УР-1: м. Запоріжжя частота 70.73МГц (охоплення - м. Запоріжжя та Запорізький, Вільнянський, Василівський райони), в мережі проводового мовлення на каналі УР-1 (відсоток охоплення території Радіо «Запоріжжя» проводовим мовленням 79%). Середньодобовий обсяг мовлення на каналі УР-1 становить 2 години у відрізках згідно із ліцензією. Радіомовлення здійснюється на території області в мережі Радіо «Запоріжжя»: 24 години на добу в м. Запоріжжя та з 4.00-16.00 в м. Дніпрорудне та м. Токмак (відсоток охоплення території області Радіо «Запоріжжя» - мовленням 52%).

Проблемними регіонами мережі радіо «Запоріжжя» є Мелітопольський, Якимівський, Приазовський, Приморський, Бердянський, Чернігівський, Гуляйпільський, Розівський райони, частково Новомиколаївський район та Пологівський район.

Радіомовлення у мережі INTERNET в режимі он-лайн проводиться 24 години на добу.

Водночас, стан технологічного обладнання Запорізької ОДТРК не відповідає сучасним вимогам. Переважна більшість знімальної та записуючої апаратури морально застаріла та фізично зношена.

За останні роки спостерігається тенденція щодо суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення. 

Проблемні питання

1. Існує нагальна потреба у технічному переоснащенні Запорізької ОДТРК.

2. Не здійснено прорахунок частот для впровадження цифрового мовлення у Великобілозерському, Токмацькому та Приморському районах.

3. Немає ліцензії на цифрове мовлення у м. Нікополь Дніпропетровської області для трансляції програм Запорізької ОДТРК у Каменко-Дніпровському районі Запорізької області.

4. Потребує розширення FM-радіомовлення Запорізької ОДТРК шляхом отримання ліцензії на право мовлення у мережі НРКУ у м. Мелітополь, м. Бердянськ та у м. Оріхів, смт Камиш-Зоря в обсягах чотири години на добу.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції станом на 01.11.2014  внесено 73 суб’єкти видавничої справи з Запорізької області.

Суб’єкти видавничої справи області за видами діяльності поділяються таким чином: видавці - 14; виготівники - 23; розповсюджувачі - 11; поєднують кілька видів діяльності - 25 суб'єктів видавничої справи, у т.ч. видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції - 15; видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції - 5; видавничу діяльність, виготовлення і розповсюдження видавничої продукції - 5.

Найбільш потужним із поліграфічних підприємств області є приватне підприємство «Видавничий будинок «Кераміст». Серед видавців також вирізняються приватні фірми «Прем’єр», «Просвіта», «Дике Поле», видавництва вищих навчальних закладів області, які займаються випуском книжкової продукції. Ознакою видавничо-поліграфічної галузі регіону є виготовлення наукової, науково-популярної, краєзнавчої та навчальної літератури, у тому числі і підручників за замовленням Міністерства освіти і науки України.

В межах Програми сприяння розвитку інформаційної галузі Запорізької області на 2011-2015 роки надається фінансова підтримка випуску видань місцевих авторів і популяризації книги та читання.

Загалом видано 22 томи «Книга Пам'яті України. Запорізька область» та 6 томів «Реабілітовані історією», 7 томів «Спокута» та 3 томи «Повернені імена». До 20-ї річниці виводу радянських військ з Афганістану перевидано «Книгу пам’яті України про земляків запоріжців, які загинули, виконуючи військовий обов’язок перед Вітчизною». До різних знаменних дат видані презентаційні книги: фотоальбом «Запорізький край», енциклопедія «Запорізька область» (у 2 томах), «Запоріжжя індустріальне». Протягом 2011-2013 років на ці заходи виділено та освоєно 572,320 тис. грн.

Основна частина книг, виданих за бюджетні кошти, безоплатно передається для поповнення фондів бібліотек області.

В області організовано випуск брошур та буклетів оздоровчої тематики, з пропаганди здорового способу життя, з питань патріотичного виховання. Лише за 9 місяців поточного року за кошти обласного бюджету випущено 55000 примірників такої літератури.

Станом на 01.11.2014 в області фактично діяли 443 об’єкти роздрібної торгівлі книжковою продукцією, серед них - 51 книжковий магазин (11,5%) та 392 інші об’єкти (88,5 %).

Книготорговельні послуги в області надаються переважно підприємствами приватної форми власності. Найбільша кількість магазинів зосереджена у містах обласного значення: Запоріжжя (23 книжкових магазини, з них 7 - площею більше 100 кв. м. та 16 площею до 100 кв. м.); Мелітополь (10 книжкових магазинів), Бердянськ (5 книжкових магазинів); Енергодар (3 книжкових магазини), Токмак (2 книжкових магазини).

Крім того, розповсюдження книжкової продукції відбувається також через відділення УДППЗ «Укрпошта».

Недостатній розвиток мережі об’єктів торгівлі друкованою продукцією в селах та селищах області пояснюється малою кількістю населення та нерентабельною діяльністю зазначених спеціалізованих об’єктів.

Видавничі організації області систематично беруть участь у спеціалізованих виставкових заходах, в тому числі міжнародних.

Періодичні друковані засоби масової інформації

Згідно з даними Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності станом на 01.10.2014 в Запорізькій області зареєстровано 775 місцевих друкованих ЗМІ.

Фактично на даний час в області регулярно виходять друком 284 місцеві друковані ЗМІ загальним разовим тиражем близько 700 тис. примірників, з них за сферою розповсюдження: в межах області - 52 видання, в межах районів - 19 видань, в межах міст - 203 видання; за видами видань: 278 –газет, 3 – журнали, 3 - збірники.

Засновниками друкованих ЗМІ є: органи виконавчої влади, місцевого самоврядування -  43 видання (включно з виданнями, де вони є співзасновниками); фізичні особи - 202; комерційні структури - 128; навчальні заклади - 18; релігійні організації - 2; громадські об’єднання - 28; політичні партії - 8.

Розповсюдження друкованих видань у роздріб здійснюється через УДППЗ «Укрпошта» та КП «Преса». Значна частина накладу, особливо комунальних газет, розповсюджується шляхом передплати.

Станом на 01.10.2014 разовий (тижневий) тираж комунальних друкованих видань Запорізької області складає 110500 тис. прим., у т. ч. обласної газети «Запорізька правда» - 20 тис. прим. (вихід двічі на тиждень), газети Запорізької міської ради «Запорозька Січ» - 11945 тис. прим.

Найбільший передплатний тираж серед комунальних ЗМІ - 28500 тис. прим. - має газета «Південна зоря», засновниками якої є Бердянська міська та районна ради та колектив редакції газети. Найбільший серед приватних - у газети «МИГ» (39900 тис. прим.).

В області здійснюються заходи щодо реформування місцевих комунальних засобів масової інформації. Вивчаються шляхи реформування, джерела фінансування витрат, створення відповідних економічних умов для незалежної діяльності, забезпечення дотримання соціальних прав та гарантій журналістів.

Забезпечено контроль за виконанням вимог законів України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна» та «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

Проблемні питання

Низький рівень забезпечення населення книготорговельними послугами, зокрема, не дотримуються вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902 «Про вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією», потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількості видань місцевих авторів.

Доступ до публічної інформації

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації затверджено Порядок опрацювання та розгляду запитів щодо надання публічної інформації в апараті Запорізької облдержадміністрації, форми запитів із стислою інструкцією щодо процедури подання запиту та її отримання, які розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. Створено відповідний розділ сайту - «Доступ до публічної інформації».

Проведено курси підвищення кваліфікації для держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань організації відповідної роботи. Загалом навчальними заходами було охоплено 223 особи, в т.ч. 119 державних службовців, 91 посадова особа місцевого самоврядування, 13 працівників державних установ, організацій.

У січні-жовтні 2014 року до апарату облдержадміністрації надійшло 149 запитів (фізичні особи - 96; юридичні особи - 22; об'єднання громадян - 31). З них задоволено 115, а 34 запитувачам вмотивовано відмовлено. Найбільш запитувані види інформації: правова (39), статистична (27), про товар (роботу, послугу) (25), довідково-енциклопедичного характеру (19), про фізичну особу (13), соціологічна (10).

До структурних підрозділів ОДА за цей же період надійшло 179 запитів. Найбільше запитувачів цікавили питання охорони здоров'я (30), освіти (28), економіки та торгівлі (27), соціального захисту (22), екології та природи (20).

Судових позовів від запитувачів до Запорізької облдержадміністрації протягом звітного періоду не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Запорізької області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Запорізькій обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема, з метою посилення інформаційної безпеки, передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом національних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Запорізький обласній державній адміністрації та Запорізькій обласній раді сприяти:

забезпеченню на території області належного контролю із дотримання вимог законодавства України щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією;

розбудові мережі цифрового телевізійного мовлення та технічному переоснащенню Запорізької ОДТРК.

3.     Запорізькій ОДТРК (Тихонов С.О.):

забезпечувати безумовне виконання завдань, визначених розпорядчими документами Держкомтелерадіо та умов контракту;

здійснювати необхідні заходи із підготовки та впровадження супільного телерадіомовлення;

у співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови сучасної мережі FM - діапазона;

посилити контроль за виконанням державного замовлення на виробництво та розповсюдження теле- і радіопрограм;

вдосконалити творчо-виробничий процес для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

активізувати роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії.

4. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С. О.):

сприяти технічному переоснащенню Запорізької ОДТРК сучасним теле- та радіообладнанням;

до 15 грудня 2014 року підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно розбудови цифрового телебачення в Запорізькій області, зокрема щодо:

прорахунку частот для впровадження цифрового мовлення у Великобілозерському, Токмацькому та Приморському районах;

необхідності отримання ліцензії на цифрове мовлення у м. Нікополь Дніпропетровської області для трансляції програм Запорізької ОДТРК у Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області;

розширення FM-радіомовлення Запорізької ОДТРК шляхом отримання ліцензії на право мовлення у мережі НРКУ у м. Мелітополь, м. Бердянськ та у м. Оріхів, смт Камиш-Зоря в обсягах чотири години на добу.

5. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.):

спільно з управлінням у справах преси та інформації Запорізької обласної державної адміністрації (Цегельник О.І.) проаналізувати та до 16 січня 2015 року надати керівництву Держкомтелерадіо інформацію про стан дотримання у Запорізькій області вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902;

сприяти участі видавців Запорізької області у міжнародних виставкових заходах.

6. Управлінню у справах преси та інформації Запорізької обласної державної адміністрації (Цегельник О.І.):

сприяти: активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави та оперативного реагування на зовнішні негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав;

випуску друком кращих зразків літературної творчості місцевих авторів Запорізької області, поповненню бібліотечних фондів новими зразками книжкової продукції, популяризації читання;

участі видавців Запорізької області у міжнародних виставкових заходах;

забезпеченню дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна»;

до 19 січня 2015 року підготувати проект плану заходів щодо стимулювання створення та поширення на території області української інформаційної продукції та подати його на розгляд керівництва Запорізької облдержадміністрації та обласної ради, поінформувати Держкомтелерадіо.

7. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.) проаналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Держкомтелерадіо Кравченка Д.В.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux