Рішення колегії Держкомтелерадіо від 27.09.2016 № 7/25 "Про стан інформаційного простору Волинської області"
опубліковано 03 жовтня 2016 року о 16:00

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

27 вересня 2016 р. м. Київ № 7/25

 

Про стан інформаційного простору

Волинської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Волинської області характеризується широким спектром аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. У регіоні створено належні умови для вільного та безперешкодного функціонування суб’єктів інформаційних відносин та професійної діяльності журналістів.

Реалізується обласна програма розвитку медіа-простору Волині на 2016 – 2020 роки.

Телебачення і радіомовлення

В телерадіопросторі Волинської області здійснюють мовлення 30 телеканалів у цифровому та 21 телеканал в аналоговому форматах, у тому числі 2 державних: загальнонаціональний «UA-Перший» (НТКУ) і регіональний «Нова Волинь» (філія НТКУ «Волинська регіональна дирекція»). Провайдерів програмної послуги, що ретранслюють телепередачі в багатоканальних (кабельних та за технологією IPTV) телемережах міст області, які отримали ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, нараховується 7.

Філія НТКУ «Волинська регіональна дирекція» забезпечує цілодобове телевізійне мовлення (телеканал «Нова Волинь») в аналоговому форматі (4 передавачі) та цифровому мовленні в мультиплексі МХ-5 стандарту DVB-T2 (6 передавачів – міста Горохів, Ковель, Луцьк, Нововолинськ, Шацьк, Любешів). Потенційна аудиторія – майже 80 % населення області.

Першою в Україні серед державних телерадіокомпаній тоді ще Волинська ОДТРК отримала ліцензію на право мовлення у верхньому УКХ діапазоні на частоті 107,3 МГц у м. Луцьку та на частоті 68,48 МГц у м. Ковелі з потужними (1 кВт) передавачами. На сьогодні Волинська філія НТКУ має ліцензії на право мовлення у ФМ діапазоні ще у двох населених пунктах Волині – смт. Любешові (на кордоні з Білоруссю) та смт. Цумані з передавачами потужністю 0,1 кВт. Потенційна аудиторія – майже 60 % населення області. Також здійснюється проводове радіомовлення у мережі УР-1 в обсязі 15 год. 20 хв на тиждень.

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо передано 22333 заяви від жителів області. Мешканцям області передано 13826 безкоштовних телетюнерів.

За останні роки спостерігається тенденція до суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення.

Так, на початок 2016 року кількість основних радіоточок в області становила 16482, на початок 2015 року - 17550, на початок 2014 року - 22000.

Облдержадміністрацією здійснюється постійний моніторинг місцевих аудіовізуальних засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму. Реалізуються заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

Проблемні питання

1. Невідкладне вирішення питання щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Нагальна необхідність у будівництві додаткових веж для поширення сигналу.

3. Вирішення питання щодо завершення будівельно-монтажних робіт і технологічного оснащення телецентру у м. Луцьк філії НТКУ «Волинська регіональна дирекція».

4. Вирішення питання щодо забезпечення телетюнерами пільгових категорій населення області.

5. Припинення процесу руйнування системи проводового мовлення.

Крім того, колегія звертає увагу на необхідність активізації спільних дій органів державної влади - Міністерства інформаційної політики України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Держкомтелерадіо, обласних державних адміністрацій, Українського державного центру радіочастот, Концерну РРТ, ТОВ «Зеонбуд», інших заінтересованих установ і організацій та представників громадськості щодо координації і провадження заходів з розбудови мережі українського телерадіомовлення, яка б ефективно охоплювала прикордонні регіони і тимчасово окуповані території.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 75 суб’єктів видавничої справи Волинської області (з них 56 – юридичних осіб, 19 – фізичних).

За видами діяльності серед них: 27 – суб’єктів видавничої справи, які займаються виготовленням видавничої продукції; 15 – розповсюдженням видавничої продукції; 9 – виданням видавничої продукції; 19 – поєднують видавничу діяльність, виготовлення і розповсюдження видавничої продукції; 3 – поєднують видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції; 1 –поєднує видавничу діяльність з розповсюдженням видавничої продукції; 1 – поєднує виготовлення та розповсюдження.

Основними поліграфічно-видавничими підприємствами, з якими, зокрема, постійно співпрацює адміністрація, є ВОРВП «Надстир'я», ПрАТ «Волинська обласна друкарня», ПВД «Твердиня», ВМА «Терен», СНУ ім. Лесі Українки, Луцький національний технічний університет, ТзОВ «Ковельська міська друкарня», друкарня «ВолиньПоліграф», Місійна книжкова фабрика «Християнське життя», ПП «Волинянин», РВВ «Ключі», видавнича група «Формат» м. Нововолинська та ін.

В області діяла Програма економічної підтримки книговидавничої справи на 2012 - 2015 роки. В рамках зазначеної програми відбувалося фінансування тиражування та закупівля книг для бібліотечних закладів області, організація письменницьких конкурсів та виставок поліграфічної продукції.

На сьогодні в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016-2020 роки передбачено проведення низки заходів, зокрема, сприяння участі місцевих видавництв та авторів у міжнародних, загальнодержавних та регіональних книжкових виставках, відшкодування витрат їх участі; закупівля суспільно значимих творів волинських письменників (історико-краєзнавчої літератури, патріотичної, дитячої, мемуарів видатних людей краю, спогадів учасників Революції гідності та АТО тощо).

У 2015 році за кошти обласного бюджету було надруковано місцевими видавництвами 8 книг волинських авторів на суму 165 тис. грн. Також за кошти обласного бюджету було закуплено 11 книг волинських авторів, виданих за межами Волинської області на суму майже 153 тис. грн.

В області налічується 168 об’єктів роздрібної книжкової торгівлі, з них книжкових магазинів - 30 та 138 інших об’єктів (кіоски, точки виїзної торгівлі, відділи з продажу книжкової продукції у неспеціалізованих магазинах, відділи поштового зв’язку, де реалізуються періодичні видання та друкована продукція).

Проблемні питання

Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами, потребує збільшення асортимент книжкової продукції українською мовою та кількість видань місцевих авторів.

Періодичні друковані засоби масової інформації

В області зареєстровано та перереєстровано 184 періодичних друкованих видань (з них: газет – 140, журналів – 34, збірників – 7, альманахів – 1, бюлетенів – 1, часописів – 1) .

Зареєстровано 16 комунальних друкованих ЗМІ. Рівень тиражності – до 6 тис. примірників. Утримують відносно високий рівень передплати газета «Полісся», «Ратнівщина», «Місто вечірнє», а також міськрайонна газета «Вісті Ковельщини».

Розповсюдження друкованої періодики здійснюється через УГППС «Укрпошта» (передплата та торгівля), шляхом реалізації та через власну систему розповсюдження, налагоджену окремими редакціями.

Значна частина накладу газет розповсюджується шляхом передплати. Станом на 1 вересня 2016 року до каталогу Волинської області внесено 58 найменувань передплатних видань.

Продаж друкованої продукції здійснюється в усіх 459 стаціонарних та 7 пересувних відділеннях поштового зв’язку.

Стан, проблеми та перспективи реформування комунальних друкованих видань

Загалом на території області виходить друком 20 газет, серед співзасновників яких є або ж були органи державної влади. З них : 1 видання - «Волинь-нова» – із статусом всеукраїнської газети, три – «Наше місто», «Луцький замок», «Рожищанин» - міські газети, дві міськрайонні – «Вісті Ковельщини» та «Слово правди», 14 – зі статусом районного видання.

7 видань офіційно заявили про намір увійти в процес реформування на першому етапі у 2016 році.

Невизначеною залишається ситуація довкола редакції Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом», де тривають юридичні суперечки між співзасновниками: трудовим колективом редакції, Ківерцівською райдержадміністрацією та райрадою щодо способів роздержавлення, а також фінансових питань та кадрової політики.

Газета «Горохівський вісник» виявила бажання вступити у процес реформування у другому етапі. Решта видань, із огляду на невисокі тиражі та чималі витрати на папір та друк, входити в процес реформування не бажають. Тому головною проблемою місцевих комунальних друкованих видань є відсутність фінансового ресурсу для подальшого розвитку.

Доступ до публічної інформації

До обласної державної адміністрації у 2015 році надійшло 214 запитів. З яких: електронною поштою – 123; поштою – 80; особисто – 10; факсом – 1.

За категоріями запитувачів надійшло запитів: від фізичних осіб – 79; від об’єднань громадян без статусу юридичної особи – 69; від засобів масової інформації/журналісти – 42; від юридичних осіб – 24.

Щодня оновлюється інформація у системі обліку публічної інформації.

Щоквартально та щороку оприлюднюються звіти про результати розгляду запитів на інформацію.

Судових позовів від запитувачів до Волинської облдержадміністрації протягом 2015 року не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Волинської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Волинській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо стану інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Волинській обласній державній адміністрації та Волинській обласній раді сприяти:

захисту прав журналістів у процесі реформування державних та комунальних ЗМІ;

забезпеченню на території області належного контролю із дотримання вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами.

3. Національній телекомпанії України (Аласанія З.Г.):

здійснювати необхідні заходи з підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення, зокрема щодо Волинської філії НТКУ;

вдосконалити творчо-виробничий процес Волинської філії НТКУ для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

забезпечити збільшення Волинською філією НТКУ виробництва теле- та радіопрограм патріотичної та контрпропагандистської тематики;

забезпечити виконання рішення колегії Держкомтелерадіо від 23.06.2016 № 6/19 в частині створення спільних проектів для прикордонного мовлення та проектів національно-патріотичної тематики.

4. Управлінню телебачення і радіомовлення (Білоус М.А.):

до 20 жовтня звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно можливості впровадження в Волинській області проекту розвитку мережі цифрового ефірного телевізійного мовлення шляхом встановлення цифрових передавальних станцій в м. Камінь-Каширський, с. Кортеліси, смт. Цумань, м. Любомль для поширення програм загальнонаціональних, регіональних і місцевих телеканалів.

спільно з фінансово-економічним управлінням (Бартош Н.В.) та Національною телекомпанією України (Аласанія З.Г.) звернутися до Міністерства фінансів України з пропозицією щодо передбачення коштів у Державному бюджеті на 2017 рік Національній телекомпанії України (публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України») для завершення будівельно-монтажних робіт і технологічного оснащення телецентру у м. Луцьк філії НТКУ «Волинська регіональна дирекція».

5. Управлінню видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) спільно з відділом інформаційної політики Волинської обласної державної адміністрації (Головачук С.В.) проаналізувати та до 20 жовтня 2016 року надати керівництву Держкомтелерадіо детальну інформацію про стан книговидання та книгорозповсюдження у 2016 році у Волинській області.

6. Відділу інформаційної політики Волинської обласної державної адміністрації (Головачук С.В.):

6.1. Сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативному реагуванню на негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів;

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації;

забезпеченню друкованими ЗМІ військових частин ЗСУ;

участі представників видавничої галузі області у міжнародних книжкових виставках;

6.2. Забезпечити:

дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна»;

інформаційний супровід ходу реалізації на Волині Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»;

розробку індивідуальних програм економічної підтримки комунальних друкованих ЗМІ на період їх реформування.

7. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Радзієвський І.А.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до вимог Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux