Олег Наливайко: "Розвиток прикордонного телерадіомовлення - один із пріоритетних стратегічних напрямів роботи Держкомтелерадіо"
опубліковано 24 червня 2016 року о 11:29

Колегія Держкомтелерадіо розглянула стан розвитку телерадіомовлення в прикордонних областях України.

Участь у засіданні взяли представники обласних державних адміністрацій та керівники регіональних філій НТКУ, керівник апарату Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Пащук, представники громадськості та ЗМІ.

Члени колегії зазначили, що в умовах інформаційного протистояння особливого значення набули питання інформаційної безпеки та обмеження впливу сусідніх країн на інформаційний простір України. «Розвиток прикордонного телерадіомовлення є одним із пріоритетних стратегічних напрямів роботи Держкомтелерадіо у 2016 році,- наголосив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. – Серед першочергових завдань - розвиток мереж мовлення для поширення програм українських теле- та радіоканалів на тимчасово окуповану територію АР Крим та збільшення охоплення спеціальними програмами, які виготовляють регіональні філії НТКУ, територій прикордонних областей, в тому числі Донецької та Луганської».

Колегія констатувала, що охоплення ефірним телерадіомовленням прикордонних районів сьогодні є недостатнім, присутні так звані «білі плями». Найбільш проблематична ситуація з покриттям склалася у ряді районів Сумської, Харківської, Чернігівської Донецької та Луганської областей північного сходу; Одеської області на півдні; Львівської, Волинської, Закарпатської та Івано-Франківської областей на заході країни. Інфраструктура мереж, розбудованих ТОВ «Зеонбуд», не забезпечує належного охоплення територій як усередині держави, так і в її прикордонних зонах. Невеликі потужності передавачів (до 1 кВт) і схема їх розміщення не дозволяє переглядати програми цифрового телебачення майже мільйону громадян, що проживають біля кордону.

Колегія Держкомтелерадіо ухвалила рішення звернутися до Міністерства інформаційної політики України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією розширити повноваження Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення та Робочої групи з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на території тимчасово окупованих АР Крим і м. Севастополя, залучивши їх до розв’язання проблемних питань всіх прикордонних областей України. Серед нагальних завдань - збільшення потужностей аналогових передавачів, які поширюють національні телерадіопрограми на території прикордонних областей, розбудова в прикордонних регіонах потужної FM-мережі НТКУ, на якій мовлять канали Українського радіо.

«Залишається актуальним питання покращення художньої та технічної якості телевізійних програм, підвищення рівня журналістської та режисерської підготовки, створення рейтингових програм, - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - Потребує поглиблення взаємодія регіональних структурних підрозділів НТКУ щодо створення та трансляції спільних проектів, зокрема для прикордонного мовлення, започаткування спецпроектів національно-патріотичної тематики».

З метою забезпечення спеціальних інформаційних потреб населення, що проживає на прикордонних територіях, Держкомтелерадіо розробив методичні рекомендації щодо формування у 2016 році тематичних планів на виробництво і трансляцію теле- та радіопрограм для державних потреб. Колегія наголосила на необхідності враховувати НТКУ ці рекомендації під час планування виробництва програм для державних потреб.

За рекомендацією колегії, Держкомтелерадіо створить окремий структурний підрозділ, який здійснюватиме координацію і реалізацію заходів із забезпечення мовлення на спеціальні інформаційні зони.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux