На здобуття премії імені В. Чорновола висунуто 11 публіцистичних робіт
опубліковано 21 вересня 2017 року о 19:07

У Держкомтелерадіо розпочав роботу Комітет з премії імені В.Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики в 2017 році. Цього року на здобуття премії висунуто 11 публіцистичних робіт, створених журналістами Києва, Сум, Вінниці, Одеси, Хмельницького, Львова, Полтавщини.

Це публіцистичні статті, оприлюднені в газетах «Голос України», «Час і Події» (Чикаго, США), «Новий шлях» (Канада), у літературно-краєзнавчому збірнику «Русалка Дністрова», в інтернет-виданнях «Історична правда», «iSport.ua»; телевізійні та радіопроекти, що вийшли в ефір телеканалу «Тоніс», Вінницької, Сумської, Хмельницької філій НСТУ. Члени журі розглянуть також роботу-диптих (книга разом із компакт-диском) діалогів львівського журналіста Зіновія Суходуба з Ліною Костенко та мультимедійний проект «Локомотив Європа», що містить в собі текст, фото, відео і розповідає про міста Європи, які в 1866 році з’єднала залізниця з Буковини до столиці Австро-Угорської імперії.

Теми, які порушують у свої публікаціях претенденти на премію імені В. Чорновола, болючі для українців і актуальні. Вони про боротьбу українців за свою державність, про рух опору Голодомору 1932-1933 років («Телемарафон: герої нації», телеканал UA: СУМИ) і протистояння російській навалі (серія радіопрограм «Вони загинули за незалежність України» Хмельницької філії НСТУ), про героїв України, які здобували незалежність України – Василя Стуса і кіборгів донецького аеропорту…

Різні форми і жанри поданих робіт – від циклу науково-популярних публіцистичних фільмів «Інформаційне суспільство та інформаційні війни» (телеканал «Тоніс»), низки дослідницьких статей оглядача «Голосу України» Світлани Чорної «З братами не воюють, Або чому російсько-українські війни не регіональний конфлікт, а прояв цивілізаційного протистояння» до узагальнень власного досвіду, як можна пізнати і полюбити Україну, стати її патріотом, мешкаючи далеко за її кордоном (стаття Світлани Хусаінівни Стадник «Моє знайомство з Україною», літературно-краєзнавчий збірник «Русалка Дністрова»).

А темою статті, оприлюдненої в інтернет-виданні «Українська правда», «За покликом рідної крові. Знайти родинну історію в архівах КДБ» Дарини Рогачук стала історія власної бабусі – Марії Рогачук, висланої в 1949 році до Сибіру. Причина її арешту довгі роки була загадкою для родини, бабуся не хотіла про це розповідати. Працюючи з архівами КДБ, автор розкриває сімейну таємницю: причиною арешту був зв’язок молодої вчительки села Ланівці Тернопільської області з УПА. Марії Рогачук було лише 21 рік, коли її відправили на 25 років заслання у Магадан з позбавленням громадянських прав на 5 років та конфіскацією майна. Її вина була лише у тому, що вона дуже любила Україну.

Із повним списком висунутих на Премію імені В. Чорновола робіт можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо за посиланням http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=137030&cat_id=88994

 

Нагадаємо, що премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України та вручається до дня народження В’ячеслава Чорновола у грудні.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux