Перелік творів, висунутих на здобуття премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2017 році
опубліковано 21 вересня 2017 року о 18:48

1.  РОГАЧУК Дарина Мирославівна, журналіст, спеціальний кореспондент програми журналістських розслідувань «Гроші» телеканалу «1+1», м. Київ.

На розгляд Комітету з премії імені В. Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики подано статтю «За покликом рідної крові. Знайти родинну історію в архівах КДБ», оприлюднену в інтернет-виданні «Історична правда» (16.01.2017 р.), яка знайомить з історією бабусі автора - Марії Рогачук, висланою в 1949 році до Сибіру. Причина її арешту була загадкою для родини, бабуся не хотіла про це розповідати. Працюючи з архівами НКВС, автор розкриває сімейну таємницю: причиною арешту був зв’язок молодої вчительки села Ланівці Тернопільської області із УПА. Марії Рогачук було лише 21 рік, коли її відправили на 25 років заслання у Магадан з позбавленням громадянських прав на 5 років та конфіскацією майна. Її вина була у тому, що вона дуже любила Україну.

2.  ЧОРНА Світлана Феодосіївна, член НСЖУ, оглядач газети «Голос України», м. Київ.

На розгляд подано цикл статей «З братами не воюють, Або чому російсько-українські війни не регіональний конфлікт, а прояв цивілізаційного протистояння», надруковані у газеті «Голос України» (2016 р.). У публікаціях досліджуються історичні витоки російської агресії проти України.

3.  ГАЛЬЯНОВА Валентина Олександрівна, завідувач редакції науково-просвітницьких та дитячих програм радіомовлення філії ПАТ «НСТУ «Вінницька регіональна дирекція «Вінтера»; КРАВЧУК Оксана Валеріївна, звукорежисер, м. Вінниця.

На розгляд запропоновано програму «Радіосвітлиця», 2015 р. Робота присвячена пам’яті видатного українця Василя Стуса. Програма побудована на спогадах Василя Овсієнка, який відбував покарання в таборі зі Стусом, Станіслава Чернілевського, режисера картини «Просвітлої дороги свічка чорна», а також старшої сестри поета – Марії. В програмі проводяться паралелі між минулим і сучасністю, зокрема з трагічними подіями на сході України. Адже ім’я Василя Стуса безпосередньо пов’язане з Донбасом, де не так давно місцеві манкурти по-варварськи знищили його барельєф.

4.  ШЕЛІЯ Маріам Ревазівна, журналіст, м. Одеса; ПРИЙМАЧЕНКО Андрій Сергійович, режисер та оператор, м. Київ.

На розгляд подано мультимедійний проект «Локомотив Європа», який містить в собі текст, фото та відео. В ньому досліджуються Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Перемишль, Краків та Відень через призму побудованої Австро-Угорщиною у 1866 році залізниці з Буковини до столиці імперії. У кожному з цих міст автори шукають спільне і відмінне, позитивне і не дуже, простежують сліди імперського минулого, знайомлять із сучасними тенденціями.

5. СТАДНИК Світлана Хусаінівна, с. Соболівка, Теплицький р-н, Вінницька обл.

На розгляд подано публіцистичний твір «Моє знайомство з Україною», надрукований у літературно-краєзнавчому збірнику «Русалка Дністрова» в 2016 р. У публікації йдеться про те, що Україну можна пізнати, полюбити та стати її патріотом, мешкаючи далеко за її кордонами. Робота допомагає дізнатися про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка у засланні в Оренбурзі.

6. СТАРОСТІНА Станіслава Людвигівна, заслужений журналіст України, м. Хмельницький.

На розгляд надіслано серію публіцистичних радіопрограм Хмельницької регіональної дирекції ПАТ НСТУ «Поділля-Центр» «Вони загинули за незалежність України». Зокрема, радіонариси «На смерть стояли подільські «кіборги» - захисники Донецького аеропорту», «Увійшли у безсмертя», «Став журавликом у небі», «Це високе звання – Народний Герой України», «Безсмертні воїни гідності та свободи», які вийшли в ефір в 2016-2017 рр.. Програми присвячені життю та подвигу Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО Хмельниччини, їх мужності, жертовності.

7. СУХОДУБ Зіновій Порфирович, заслужений журналіст України, член НСПУ, м. Львів.

На розгляд подано роботу-диптих (книга разом із компакт-диском) «Ліна Костенко: «Любов’ю-пам’яттю причастя» (Діалоги з Поетесою), що вийшла у львівському видавництві «Апріорі» в 2016 р. Автор пропонує читачеві та слухачеві свій погляд на винятковість особистості класика української літератури – Ліни Костенко, діалоги з якою, зокрема, про постать В’ячеслава Чорновола, дають можливість читачам сповна відчути дух епохи боротьби за незалежність України.

8.              КАРАСЬ Сєргєй Ігорєвіч, журналіст Чернігівської обласної газети «Деснянська правда», м. Чернігів.

На розгляд подано серію робіт «Українці єдині», в яку входять роботи «Украина-Австрия. Последняя гастроль», 2015 р.; «Російське місто українських прапорів», 2016 р.; «Українці в Росії. Перемога над хамством», 2016 р.; «Українські дракони в Москві», 2016 р. Серія розповідає про підтримку громадянами Росії, українцями за національністю, українських спортсменів на змаганнях в Росії. Опублікована на ресурсі «iSport.ua».

9.              ПАНЧЕНКО Олександр Іванович, громадський діяч, письменник, приват-доцент Українського Вільного Університету (Мюнхен, ФРН), член НСЖУ, м. Лохвиця, Полтавська обл.

На розгляд подано публіцистичну роботу «Духовне поле українства, білий кінь й Голодомор. Правда про найбільшу трагедію, спротив та боротьбу поневоленого народу: від Лубен і Лохвиці до Мельбурну й Чикаго», що була оприлюднена протягом 2016 -2017 р. у виданнях «Час і Події» (Чикаго, США) та «Новий шлях» (Канада). Автор з 1989 року досліджує Голодомор в Україні. Численні зустрічі зі свідками цієї трагедії, історичні факти і документи стали основою висунутих на премію публікацій.

10.           БЕБИК Валерій Михайлович, доктор політичних наук, професор, автор і ведучий програми «Цивілізація Incognita», м. Київ; КОПІЙКА Валерій Володимирович, доктор політичних наук, професор, директор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Т. Шевченка, м. Київ; МАКАРЕНКО Євгенія Анатоліївна, доктор політичних наук, професор кафедри міжнародної інформації Інституту міжнародних відносин КНУ імені Т. Шевченка, м. Київ; НАБРУСКО Віктор Іванович, кандидат політичних наук, секретар НСЖУ, м. Київ; РИЖКОВ Микола Миколайович, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної інформації Інституту міжнародних відносин КНУ імені Т. Шевченка, м. Київ.

На розгляд подано цикл науково-популярних публіцистичних фільмів «Інформаційне суспільство та інформаційні війни», 2017 р., які розкривають сутність понять інформаційного суспільства та інформаційних війн у сучасних умовах і допомагають протидіяти ворожим впливам російського агресора. Зазначені фільми вийшли в ефір на телеканалі «Тоніс» протягом 2017 року.

11.           КИРИЛЕНКО Оксана Миколаївна, автор ідеї, куратор, редактор проекту, ведуча телемарафону, м. Суми; НІКОЛЕНКО Руслан Борисович, режисер проекту, м. Суми; ГЕРАЩЕНКО Андрій Борисович, головний оператор проекту, м. Суми; Мілевський Сергій Вікторович, оператор проекту, м. Суми; ДЕМИДЕНКО Олександр Миколайович, звукорежисер проекту, м. Суми.

На розгляд подано роботу «Телемарафон: герої нації», 2015 р. Завданням цього проекту є привернення уваги суспільства до руху опору Голодомору 1932-1933 років. Чотиригодинний марафон, який проходив у прямому ефірі на телеканалі UA: СУМИ – колективна робота журналістів Філії ПАТ «НСТУ «Сумська регіональна дирекція» та Центру інтернет-телебачення «Сумського державного університету». Марафон проходив в рамках обласного історико-патріотично-мистецького проекту «Герої нації».

Журналістами зібрано надзвичайно цінний матеріал - дослідження руху опору Голодомору 1932-1933 років.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux