Медіаграмотність: як розпізнавати фейки і боротися з дезінформацією
опубліковано 12 березня 2021 року о 17:14

Описание: C:\Users\User\Desktop\unnamed-file-5.jpg

12 березня Укртелерадіопресінститут розпочав навчальний курс «Медіаграмотність» для керівників, працівників пресслужб та відділів по роботі зі ЗМІ органів виконавчої влади.

 

Слухачі курсу «Медіаграмотність» – фахівці Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства соціальної політики України, Міністерства оборони України, Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України, Державної архівної служби України, Міністерства енергетики України, Державної служби статистики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної інспекції енергетичного нагляду України, Державної авіаційної служби України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, Державної інспекції ядерного регулювання України, Державної екологічної інспекції України, Державної аудиторської служби України, Державного агентства автомобільних доріг України, Виконавчого комітету Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, Державного агентства водних ресурсів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Символічно, що саме в день відкриття навчального курсу, 12 березня, у світі відзначають День свободи слова в Інтернеті, зініційований 2008-го року міжнародною спільнотою «Репортери без кордонів» проти державної цензури в Інтернеті і заборони користуватися ним. Всесвітнє павутиння як потужний інформаційний ресурс став незамінним інструментом формування суспільної думки. А відтак поряд із засобами масової інформації та комунікації є безмежним полем для продукування і споживання медіа текстів. Ось про техніки і технології розпізнавання брехні в медіатекстах, а також відповідальність за поширення неправдивої інформації, зокрема, у діяльності ЗМІ йшлося на першому занятті курсу «Медіаграмотність».

Відкрив курс Володимир Полевий, кандидат юридичних наук, викладач вищої категорії відділення підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації фахівців з реалізації державних програм Укртелерадіопресінституту.

Медіатренер розкрив сутність та важливість перевірки достовірності інформації, розповів про ефективний інструментарій для виявлення дезінформації, перекручень, маніпуляцій. Зокрема, ознайомив слухачів навчального курсу з застосуванням сервісів відкритих даних в журналістиці, детально ознайомив слухачів курсу з можливими юридичними наслідками поширення фейків. В його лекції на тему «Відповідальність за поширення неправдивої інформації в діяльності ЗМІ» визначено суб’єктів відповідальності – редакція, журналіст, анонімний автор; види відповідальності. Наводилися окремі факти судової практики в Україні.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux