Медіаексперти обговорили моделі державної підтримки місцевих друкованих ЗМІ
опубліковано 28 жовтня 2021 року о 17:29

Описание: C:\Users\User\Desktop\онлайн300.png

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко 26 жовтня 2021 року взяв участь в онлайн-обговоренні теми державної підтримки місцевих друкованих медіа. Також у рамках обговорення відбулась презентація звіту експерта Ради Європи Маріуса Драгоміра «Державна фінансова підтримка місцевих друкованих медіа: стандарти Ради Європи та європейські практики».

 

Захід відбувся у Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності за підтримки Спільного проєкту Європейського Союзу та Ради Європи «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» та у співпраці з Державним комітетом з питань телебачення і радіомовлення України. Участь у ньому взяли Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Шрьодер, заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

«Незалежні якісні медіа важливі для підвищення медіаграмотності. Україна має різноманітний та динамічний медіасектор, у деяких сферах за останні роки відбулись значні досягнення, прикладом яких є реформа державних та комунальних друкованих медіа. У той час як в інших сферах необхідні зусилля та співпраця для покращення ситуації, зокрема у сферах безпеки та захисту журналістів, редакційної незалежності ЗМІ, приведення медійного законодавства у відповідність до європейських стандартів тощо. Хочу нагадати, що питання нормативно-правової бази у сфері медіа потребує дій. Узгодження медійного законодавства з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги є важливим невирішеним завданням.» - зауважив Стен Ньорлов, Голова Офісу Ради Європи в Україні.

Коментуючи дослідження Маріуса Драгоміра Олег Наливайко зазначив: «Ця робота дає відповідь на питання, що європейська реформа – це не тільки заборона на втручання державних органів влади в редакційну політику, а і мудра політика підтримки засобів масової інформації. Слушним є те в експертному висновку, що державна допомога може бути сумісна з єдиними правилами ринку, якщо вона має мету, що становить загальний інтерес, є пропорційною і не надає одержувачам невиправданих переваг перед їхніми конкурентами».

Олег Наливайко підтримав думку експерта про те, що для України найбільш актуальними є два типи моделей фінансування місцевих медіа: створення фонду прямих державних субсидій та механізм підтримки на основі проєктів. Стосовно першої моделі, то Держкомтелерадіо ще у 2017 році підготував проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження». У разі ухвалення цієї постанови реформовані ЗМІ місцевої сфери розповсюдження мали отримати по 100 тисяч гривень. Однак постанову так і не було ухвалено як протягом періоду реформування, так і після його завершення.

Водночас, зазначив Олег Наливайко, при прямих субсидіях на розвиток реформованих друкованих ЗМІ є небезпека використання редакціями бюджетних коштів на «проїдання». У редакцій можуть бути відсутні чіткі цілі використання коштів субсидії. Тому доцільним є також застосування механізму підтримки місцевих ЗМІ на основі проектів, тобто фінансування, яке покриває конкретні потреби друкованих медіа. «Така форма допомоги побудована на основі низки детальних критерії, які дозволяють скористатися коштами лише певним медіа, які найбільше цього потребують або які мають ідею проєкту. Форму такої підтримки медіа можна в повній мірі використати в наших реаліях за умови наявності чітко зазначених критерії проектів та прозорої оцінки претендентів», - зазначив Голова Держкомтелерадіо. Він зауважив, що завдання Держкомтелерадіо - проаналізувавши різноманітні підходи до організації державної фінансової підтримки місцевих медіа, підготувати відповідні рекомендації заінтересованим державним інституціям.

Учасники дискусії погодились, що в Україні за нинішнього стану економічного розвитку й умов медіаринку, а також з урахуванням потреби у поліпшення інформування населення, збільшення якісної журналістики, надання державної фінансової підтримки для місцевого сектору преси має важливе значення.

Ознайомитись зі звітом експерта Ради Європи Маріуса Драгоміра «Державна фінансова підтримка місцевих друкованих медіа: стандарти Ради Європи та європейські практики» можна за посиланням.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux