Крути - це дороговказ для нації, яка має бути сильною духовно і мілітарно, - Богдан Червак
опубліковано 29 січня 2021 року о 16:08

Описание: C:\Users\User\Desktop\3.jpg

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак разом з представниками відомства та громадських організацій взяв участь у вшануванні пам’яті героїв Крут. Учасники заходу поклали квіти до могил Володимира Наумовича та Володимира Шульгина, які поховані на Лук’янівському цвинтарі.

 

Володимир Миколайович Наумович (1894-1918) та Володимир Якович Шульгин (1894-1918) - випускники київського Університету імені Святого Володимира, учасники бою під Крутами у складі Помічного студентського куреня Січових Стрільців. Були поховані на Аскольдовій могилі у 1918 році, 1934 року перепоховані на Лук’янівському кладовищі.

Щороку на цю могилу приходять сотні людей, аби вшанувати перших захисників Української держави, які загинули під станцією Крути у нерівному бою з підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова.

«Крути – це не тільки пам’ять про героїчні дні наших Визвольних Змагань. Крути – насамперед дороговказ для нації, яка має бути сильною духовно і мілітарно, щоб не боятися ворогів, а перемагати їх», - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. Він нагадав, що послідовники героїв Крут – це Олег Ольжич і Олена Теліга, кіборги Донецького аеропорту, сотні героїв України, які захищають нашу державу від російської агресії на сході України.

Інформаційно. 29 січня 1918 року відбувся бій біля залізничної станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва. Українські сили налічували близько 1000 осіб та складалися зі старшин і курсантів 1-ї Київської військової школи ім. Б. Хмельницького, 115-130 студентів першої сотні Студентського куреня та добровольців з Вільного козацтва («Курінь смерті»). Більшовицькі сили в районі Крут становили близько 6 тис. солдатів та балтійських матросів, безпосередню участь у бою взяли до 3 тис. бійців.

Бій під Крутами закінчився організованим відступом українських частин на потязі. Втрати українців, за різними даними, становили від 80 до 100 загиблих. На думку дослідників, загальні втрати росіян могли становити до 1500 убитих і поранених.

Під час бою більшовики взяли в полон сімох поранених студентів, ще 27 студентів потрапили до рук більшовиків, відступаючи в темряві. Їх катували, а потім стратили. Серед загиблих були і два студентських друга – Володимир Наумович і Володимир Шульгин.

Бій під Крутами тривав лише п’ять годин, але наступ ворога було зупинено на два дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України. Уряд УНР домігся того, що за Брест-Литовським мирним договором між більшовицькою Росією та Четвертним союзом Україна ставала незалежною державою. Росія зобов’язувалася визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради, укласти з нею мир, негайно вивести з України формування Червоної гвардії.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux