Книговидання: культура, бізнес, національна безпека
опубліковано 03 листопада 2015 року о 09:45

 

http://www.day.kiev.ua/sites/default/files/styles/article_220/public/main/articles/29102015/21chervak.jpg?itok=MSA8Nzdm

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак дав інтерв’ю газеті «День». Видання цікавили питання державної стратегії у сфері книговидання, нові правила реалізації програми «Українська книга», які будуть діяти з наступного року, успіхи та проблеми українського представництва на останньому Франкфуртському книжковому ярмарку.

Позитивним прикладом державно-приватного співробітництва газета «День» вважає програму «Українська книга», в рамках якої фінансується видання найбільш знакових книг. «Попри вкрай несприятливу соціально-економічну ситуації та потребу витрачати чимало коштів на силові міністерства уряд виділив на реалізацію програми «Українська книга» 40 млн 475 тисяч гривень. На сьогодні більшість тендерних процедур вже проведено. Є впевненість, що до кінця року програма «Українська книга» вперше буде реалізована у визначені строки», - зазначив Богдан Червак.

Також перший заступник голови Держкомтелерадіо повідомив, що з наступного року порядок реалізації бюджетної програми «Українська книга» буде діяти за новими правилами. Зміни були внесені після громадського обговорення чинного порядку. «Новий порядок передбачає, зокрема, розширення списку тематичних розділів видань, - розповів Богдан Червак. - Тепер у рамках бюджетної програми видаватимуться видання військово-патріотичного спрямування, а також переклади творів українських авторів іноземними мовами. Йдеться про вихід української літератури закордон. Також за новими умовами один видавець може подавати не більше трьох заявок на один тематичний розділ. Ця поправка має унеможливити дисбаланс, який мав місце раніше, коли значну частину коштів отримували кілька великих видавництв».

Журналіста «Дня» цікавило й питання участі України у Франкфуртському ярмарку, на яку держава виділила цього року 1 млн. 96 тис. грн. Богдан Червак називає це доволі мужнім кроком українського уряду: «Адже він був зроблений тоді, коли ми переживали на Донбасі найдраматичніші події. На той момент дуже легко було знайти виправдання, щоб не робити цього. Попри все уряд знайшов необхідні кошти.»

Щодо звинувачень Держкомтелерадіо громадськістю у повільності, Богдан Червак зазначив: «Слід розуміти, що реалізувати державні фінансові ресурси ми можемо лише законним шляхом, а він передбачає оголошення тендеру. Лише переможець тендеру має право розпоряджатися цими бюджетними коштами. А щоб тендерні процедури відбулися, потрібен певний час.»

Перший заступник голови Держкомтелерадіо відзначив допомогу організаторів Франкфуртського ярмарку, які надали знижки та виготовили свій стенд, і українських волонтерів, які створили національну експозицію. «Вони (волонтери) зробили велику роботу, а ми – створили умови, щоб вони могли її зробити, - наголосив Б.Червак.

Цього року український стенд у Франкфурті був створений в умовах форс-мажору. На думку, першого заступника голови Держкомтелерадіо, це корисний досвід, але треба навчитися здійснювати підготовку завчасно, в нормальних умовах. «Щоб ситуація не повторилась у 2016 році, - зазначив він, - готуватися до наступного ярмарку ми розпочали одразу після завершення попереднього. Вже найближчим часом буде створений оргкомітет, який, таким чином, матиме на вирішення всіх актуальних завдань цілий рік.»

З повним текстом інтерв’ю можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=124702&cat_id=79615

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux