Громадська рада при Держкомтелерадіо обговорила проблеми розвитку бізнесу в інформаційній та видавничій сферах
опубліковано 31 травня 2011 року о 12:02

30 травня у Держкомтелерадіо відбулось засідання громадської ради, на якому представники інститутів громадянського суспільства обговорили нагальні питання, що перешкоджають розвитку підприємницької діяльності в інформаційній та видавничій галузях. Участь у засіданні взяв Голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк.

Члени громадської ради виокремили близько 30 існуючих проблем та внесли свої пропозиції змін до чинного законодавства. Зокрема, на їхню думку, діючий Податковий кодекс позбавив незалежності журналістів, фотографів, дизайнерів, верстальників та інших фахівців творчих професій, які не можуть без обмежень продавати результати своєї інтелектуальної роботи видавництвам чи ЗМІ, що завдає шкоди економічній ефективності видавничого бізнесу та іміджу України на міжнародному рівні.

Також Податковий кодекс передбачає виключення зі складу валових витрат підприємства роялті за користування фото- та ілюстраціями на користь нерезидентів України. Така норма, на думку президента Української асоціації видавців періодичної преси Олексія Погорєлова, на практиці змушує відмовитися від цивілізованих правил купівлі прав інтелектуальної власності за кордоном. Для видавців це означає заборону виходу в Україні відомих міжнародних видань.

 Ірина Шевченко, яка представляє в громадській раді при Держкомтелерадіо Українську бібліотечну асоціацію, звернула увагу на проблеми поповнення бібліотечний фондів. Зокрема, вона запропонувала здійснювати закупівлю матеріалів для поповнення фондів бібліотек без проходження тендерних процедур, що сприятиме оперативному, своєчасному та повному комплектуванню бібліотек і зробить шлях книг до читача максимально швидким.

Члени громадської ради для вирішення цих та інших проблем запропонували внести зміни до Податкового кодексу, Законів України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про Єдиний митний контроль», «Про телебачення і радіомовлення», «Про рекламу», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про здійснення державних закупівель» та інші.

Найбільша дискусія розгорнулася щодо пропозиції Катерини Котенко (Асоціація «Індустріальний телевізійний комітет») та Галини Танчак (ГО «Цифровий комітет») разом із ліквідацією НЕК скасувати Закон України «Про захист суспільної моралі». На думку представника ГО «Інститут релігійної свободи» Максима Васіна, у разі скасування діючого закону буде зруйновано механізм державного нагляду та контролю у сфері обігу, демонстрації та розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру, що може стати причиною поширення свавілля в сфері рекламної та інформаційної діяльності. У таких умовах для представників медіа-бізнесу буде надто великою спокуса заради рейтингів ігнорувати будь-які рамки пристойності та традиційні моральні стандарти виховання підростаючого покоління.

Усі пропозиції громадської ради щодо розвитку підприємницької діяльності в інформаційній та видавничій галузях будуть направлені Держкомтелерадіо до Кабінету Міністрів. 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux