Фахівці Книжкової палати України провели для працівників бібліотечної сфери науково-практичний семінар з УДК
опубліковано 14 грудня 2022 року о 13:36

Державна наукова установа "Книжкова палата України імені Івана Федорова" продовжує роботу із упровадження національного еталону Універсальної десяткової класифікації.

Книжковою палатою України, не зважаючи на постійні відключення електроенергії внаслідок терористичних дій з боку росії, організовано і проведено черговий науково-практичний семінар "Універсальна десяткова класифікація: приклади побудови складних і складених індексів". У роботі семінару, який пройшов у онлайн на платформі "Google Meet"  взяли участь більше 70 фахівців бібліотечної сфери.

У ході семінару слухачі підвищили кваліфікацію щодо систематизування понять, які стрімко увійшли в наше життя, такі як "війна", "воєнні злочини", "військовополонені", "волонтери", "територіальні громади та економіка у воєнний час", "соціальна допомога внутрішньо-переміщеним особам (ВПО)", тощо. Дані приклади індексування та пояснення до них допоможуть правильно систематизувати видання у подальшій практичній роботі.

Про актуальність та важливість науково-методичної роботи Книжкової палати України із впровадження УДК свідчать численні відгуки слухачів, серед яких:

Подошовка Н. (Харківська державна наукова бібліотека імВГКороленка)

"Фахівці відділу наукової систематизації, предметизації та організації систематичних каталогів ХДНБ ім. В. Г. Короленка у повному складі (18 співробітників) ознайомилися з унікальними і безцінними для нас матеріалами вебінару. Ми дуже вдячні за таку кропітку працю, яка вимагає повної відданості справі, багато уваги, часу, зусиль, терпіння і великого професіоналізму. Для систематизаторів України це дуже важлива, необхідна та актуальна інформація. Розпочинаючи з травня 2017 року, ми долучаємось до усіх заходів відділу класифікаційних систем Книжкової палати України. Щиро вдячні за можливість набути теоретичних знань і практичних навичок з визначення індексів УДК."

Максимова Т. В. (Полтавська обласна універсальна бібліотека ім. І. П. Котляревського)

"Сподіваємося на подальші освітні семінари, для тренування мозку та вдосконалення практичної роботи. Натхнення і успіхів працівникам Книжкової Палати України. Миру нам і перемоги."

Дьячук О. І. (НБ Львівського національного університету імені Івана Франка)

"Зараз багато літератури і наукових статей стосується російсько-української війни. Було цікаво почути рекомендації щодо індексування цієї тематики."

Ревська О. (Центральна публічна бібліотека, м. Краматорськ) (фото 3)

"Попри зникнення інтернету, відключення світла, під повітряною тривогою, під дощем у сквері, у торгівельному центрі, але все ж долучилась до заходу. Вважаю, що всі ми стикнулися з такими проблемами. Але попри все, ми здолаємо всі труднощі, переможемо та знову повернемося до свого рідного дому та рідної бібліотеки.

Дуже змістовна та пізнавальна зустріч. Мрію про скоріше повернення до роботи, щоб на практиці застосовувати отримані знання.

Дякую співробітникам Книжкової палати України за дуже цікавий захід."

Морозова О. В. (Центральна бібліотека Слобідського району м. Харкова)

"Дякуємо за вашу роботу, яку ви не припиняєте навіть у цей тяжкий час. Ваша методична допомога вкрай потрібна, тому сподіваємось на нові зустрічі!"

Презентацію виставлено на сайті Книжкової палати України у розділі Універсальна десяткова класифікація.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux