Доступ на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту суттєво обмежено, - колегія Держкомтелерадіо
опубліковано 26 червня 2018 року о 15:27

Колегія Держкомтелерадіо розглянула хід реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту».

 

Члени колегії відзначили, що Держкомтелерадіо створено механізм реалізації та забезпечено практичне виконання повноважень, покладених на нього цим законом. Це, зокрема: видача (відмова у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України;

ведення Реєстру видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України;

прийняття на підставі звернень правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб рішення про накладення штрафу за розповсюдження на території України видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, без наявності відповідного дозволу;

вилучення з обігу видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України та розповсюджується на території України без відповідного дозволу.

Як повідомив начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Сергій Олійник, станом на 18.06.2018 Держкомтелерадіо видано дозволи на ввезення 16520 найменувань видавничої продукції, серед якої переважають класична та дитяча література, світові бестселери.

Дозволи, які передбачають ввезення на митну територію України видавничої продукції 35 російських, 5 українських, 1 молдовського та 1 білоруського видавництв, отримали 14 суб’єктів господарювання.

На 645 заяв надано відмови - переважно через подання суб’єктом господарювання не в повному обсязі пакета документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення в документах, поданих суб’єктом господарювання, недостовірних відомостей.

На ввезення 52 найменувань видань надано відмову на підставі негативного висновку експертної ради з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. Інформацію про видані дозволи внесено до інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів та до Реєстру у строки, визначені Законом.

З березня 2018 року розпочалася практична реалізація повноважень Держкомтелерадіо щодо вилучення з обігу видавничої продукції, що має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території без відповідного дозволу, передбаченого статтею 28-1 Закону України «Про видавничу справу», та накладення адміністративно-господарських штрафів. Освоєно форми і методи роботи як з книгарнями стаціонарного типу так і з такими об’єктами як ринки та Інтернет-магазини.

Станом на 26 червня уповноваженими посадовими особами Держкомтелерадіо складено 9 протоколів про накладення адміністративно-господарського штрафу. Незаконно ввезену видавничу продукцію вилучено з обігу Відповідно до чинного законодавства загальна сума штрафних санкцій становить 335 070 грн.

Реалізуючи свої повноваження щодо протидії розповсюдженню незаконно ввезеної видавничої продукції та літератури антиукраїнського змісту, Держкомтелерадіо активно співпрацює зі Службою безпеки України.

Колегія Держкомтелерадіо визнала, що в результаті запровадження дозвільної системи з полиць українських книгарень практично зникла література антиукраїнського змісту, а проведена Держкомтелерадіо робота щодо вилучення з обігу незаконно ввезеної видавничої продукції та накладення адміністративно-господарських штрафів призвела до значного скорочення в книготорговельній мережі кількості незаконно ввезеної продукції.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux