Донецьке ТБ. У пошуках позитиву. Як відроджується державне телебачення сходу України? Марія Прокопенко, газета "День", 19 червня 2015
опубліковано 01 липня 2015 року о 12:46

Наприкінці лютого Донецька обласна державна телерадіокомпанія запрацювала у тестовому режимі. В аналогових частотах мовлення сигнал іде на Маріуполь та Красноармійськ, у цифровому пакеті воно охоплює інші міста Донецької області й країни загалом. До повноцінної роботи у ОТРК планують перейти вже у липні.  Нагадаємо, що зараз  компанія базується у місті Краматорську Донецької області. Як розповіли «Дню» на телеканалі, вони прагнуть охопити зокрема території, підконтрольні бойовикам «ДНР». Щоправда, ресурсів у компанії обмаль: журналісти використовують власну техніку, інші медіа діляться з ними контентом. Втім, виконуючий обов’язки генерального директора Донецької обласної державної ТРК Віктор Підлісний налаштований поставити компанію на ноги попри усі негаразди. Новий логотип Донецької ОДТРК — «ДОТБ». Це розшифровується як «донецьке телебачення», читається як «До тебе!». У цьому девізі — концепція оновленої компанії, яка хоче розділяти з аудиторією усі труднощі й радості. Що ще змінилося у державному телебаченні Донецької області — в інтерв’ю з Віктором ПІДЛІСНИМ.

— Як працюватиме Донецька обласна державна ТРК у повному режимі?

— Ще сім міст незабаром підключаються до аналогової мережі — зараз там ведуть відновлювальні роботи. Не хочу називати ці міста, щоб не зашкодили вороги. Найближчим часом вся територія Донецької області, підконтрольна Україні, буде покрита сигналом аналогового телебачення — чого не було ніколи. Раніше сигнал розповсюджувався з Донецька, і не охоплював всього регіону. У Краматорську не дивилися донецьке державне телебачення, а зараз дивляться у пакеті кабельного оператора. Згодом у Краматорську донецьке державне ТБ буде і в аналогу.

Ми укладаємо угоди з кабельщиками, відновлюємо аналогове мовлення, встановлюємо телевізійні передавачі. Нам давно допомагають — Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення і компанія «Зеонбуд», яка займається цифровим мовленням, до них підключилася Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

 Чим заповнюєте свої ефіри?

— Державний комітет телебачення і радіомовлення організував підтримку від обласних державних ТРК. Регіональні компанії — зокрема,  з Миколаївської, Львівської, Вінницької, Івано-Франківської областей — надали нам свої програми. Це передачі соціального спрямування, дитячі. Завдяки цій підтримці у нас дуже багато контенту, і мешканці Донецької області можуть побачити всю свою країну. Також ми співпрацюємо з Громадським радіо, Громадським телебаченням, радіостанцією Deutsche Welle — це стосується інформаційних блоків.

 А як співпрацюєте з іншими ЗМІ?

— Наприклад, у Громадського телебачення є обладнання та люди. Ми обговорюємо тематику, яка нас цікавить, вони допомагають з сюжетами. У випадку з Громадським радіо використовуємо їхній контент. З іншими колегами також домовляємося про спільну роботу. Якщо трапляється, що у нас немає камери, а вона оперативно потрібна, може допомогти телеканал «Україна».

Надалі роль цих медіа буде зменшуватися, бо ми переходитимемо на активне виробництво власного продукту. Але зараз дуже вдячні цим колективам, бо вони, по суті, виконують нашу роботу. Адже зараз у нас недостатньо власного контенту, тому що у нас майже немає техніки.

 Як вирішуєте цю проблему з технікою?

— У нас ресурсів на сьогодні — нуль. Наразі очікуємо від держави обіцяних коштів на закупівлю основних технічних засобів. На каналі, наприклад, немає комп’ютерів для бухгалтерії, жодної друкувальної техніки, навіть стільців. Але ми не чекаємо, доки нам все нададуть. За допомогою колег та партнерів орендуємо передавальну техніку, яка дозволяє поширювати сигнал. Наші оператори, які виїхали з Донецька, мають власні камери, які не шкодують використовувати для компанії. У нас немає транспорту, і наші співробітники їздять на завдання власними машинами — щоб компанія жила.

Тестовий режим роботи трохи затягнувся. Але ми навіть допомогли Луганській ОДТРК розпочати мовлення у тестовому режимі. Ми підштовхнули їх до активної діяльності, і зараз працюємо в одній зв’язці.

«ПРАГНЕМО ПОКАЗАТИ УКРАЇНСЬКИЙ ДОНБАС»

 Хто складає колектив ОДТРК?

— Основа — давні працівники телерадіокомпанії, до яких долучаються нові люди. Дуже мало співробітників виїхали з Донецька. Втім, зараз у нас створюються редакції у Маріуполі, Красноармійську, Артемівську, Слов’янську, Краматорську...

 Які проекти плануєте створювати?

— Нас цікавить, чим живе Донбас, які прагнення місцевих жителів. Ми шукаємо якийсь позитив. Негативу, крові, бруду усюди багато, але є й інше життя. Ми дивимося у майбутнє, яке у нас конструктивне.

Хочемо сформувати цикл програм про Донбас у яскраво вираженому українському контексті, щоб там багато йшлося про регіон як про козацьку землю. Нам все розповідали, що Донбас — шахтарський край, але ж шахтарським він став не так давно. Хочемо показати героїв цього краю: різних майстрів, художників, ковалів, лідерів повстанського руху тощо. Наприклад, Леоніда Бикова, який народився у Краматорську. Прагнемо показати український Донбас.

 Якою мовою транслюватимуться передачі?

— Наша позиція така: немає в Україні жодної людини, яка не розуміє української. Тому теза про російськомовний Донбас для нас неприйнятна. Донбас позбавили слухання і читання українською. У нас державний канал, який мовить українською мовою. Це не значить, що не звучатиме російська. Але основна частина передач буде українською мовою.

 Які перші відгуки від глядачів?

— У нас ще немає ресурсу, щоб відслідковувати відгуки. Хоча, знати думку глядача — дуже важливо. Відомо, що люди у тому ж Краматорську цікавляться нашим каналом. Трохи станемо на ноги, і будемо відстежувати ставлення до нас аудиторії. Скоріш за все, це буде з липня.

ПОМІЧНИКИ, А НЕ ПРИСЛУЖНИКИ

 Чи можна буде дивитися донецьке телебачення на територіях, під контролем «ДНР»?

— Так. По-перше, у цифровому пакеті. По-друге, працюємо над тим, щоб аналог теж туди дійшов. Хочемо зробити це якомога скоріше. Але все залежить, насамперед, від Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

 Як оцінюєте поінформованість жителів Донецької області у ситуації у країні?

— На територіях, що під контролем України, люди доволі обізнані у тому, що відбувається навколо. У нас українські телеканали транслюються практично у повному обсязі. Але про Донбас говорять усі та з різних місць. А наше завдання, щоб про Донбас говорили насамперед його жителі. Адже нам наші проблеми зрозумілі найбільше. Не вистачає прямого діалогу людей, які живуть на Донеччині, діалогу місцевої влади з громадянами, за яких вона відповідає.

На територіях, підконтрольних «ДНР», повний інформаційний вакуум. Там нічого не знають про події в Україні, працює пропаганда. І чим довше це триватиме, тим гірше буде.

— Чим оновлена Донецька ОДТРК буде відрізнятися від тої, що була?

— Раніше ця компанія була прислужницею влади — тепер цього не буде. Ми співпрацюємо з владою, але не прислуговуємо їй. У нас є своя громадянська позиція, своє розуміння наших завдань. Якщо буде привід похвалити владу — зробимо це. Якщо чиновники зроблять щось неправильно — висловимо своє бачення ситуації. Ми не можемо бути прихильниками будь-якої партії. Це наша жорстка позиція.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux