Держкомтелерадіо завершив прийом творів на здобуття премії імені Івана Франка
опубліковано 16 травня 2024 року о 15:19

Держкомтелерадіо завершив прийом заявок на участь у конкурсі на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Загалом на здобуття премії 2024 року надійшло 29 робіт.

11 публіцистичних творів, що були опубліковані в газетах, журналах або вийшли окремими збірками, змагатимуться за премію у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації». Темами цих публікацій стали історичні розвідки минулого України, а також осмислення передумов російсько-української війни, висвітлення подвигу українського народу, який постав проти російського агресора.

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» на здобуття премії висунуто шість документальних фільмів, серіалів, програм, які виходили в ефірі телеканалів Суспільного мовлення, телеканалів Еспресо, «Відкритий». Це фільми, що досліджують перебіг російсько-української війни (документальні фільми «Битва за Чернігів», «Таким мене зробила війна», програма «Ідемо в музей. Неокуповані. Харків», «Плавильний котел»), розповідають про українців, які своїм талантом збагачують світ (програма «Український характер», фільм «ЮКІ»).

Чотири аудіороботи змагатимуться за премію у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері». Це, зокрема, проєкти журналістів «Радіо Культура», «Лвівська хвиля» та інші.

На здобуття премії у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» надійшло три роботи, серед яких книга-розслідування про життя і пригоди американського розвідника українського походження Якова Макогона (1880-1956) «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина» Івана Монолатія, українського історика, політолога, публіциста, доктора політичних наук, професора; книга письменника і журналіста Олександра Скрипника «Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки», в якій досліджуються унікальні документи із архіву Служби зовнішньої розвідки України про досі невідомі епізоди спецоперацій за кордоном проти визначних діячів українського національно-визвольного руху. Також на конкурс подано монографію заступника директора з наукової роботи Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, кандидата історичних наук Ігоря Медвідя «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством».

Крім того, п’ять робіт, що надійшли на конкурс, не повністю відповідають умовам подання на конкурс, тому потребують додаткового обговорення та винесення на голосування членів Комітету з Премії.

З переліком поданих робіт можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо https://comin.gov.ua/diyalnist/premiyi/premiya-imeni-ivana-franka/perelik-tvoriv-podanykh-na-zdobuttia-premii-imeni-ivana-franka-u-haluzi-informatsiinoi-diialnosti/perelik-tvoriv-podanykh-na-zdobuttia-premii-imeni-ivana-franka-u-haluzi-informatsiinoi-diialnosti-u-2024-rotsi?v=6644c6a5b4d64

Нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу,

його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux