Суспільне присвятить частку ефіру Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
опубліковано 17 травня 2024 року о 13:46

18 травня, до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, команда Суспільного мовлення готує низку тематичних програм.

Зокрема, на телеканалі та ютуб-каналі Суспільне Крим вийде спеціальний ефір проєкту «Кримське питання» про те, як вшановують пам’ять жертв трагедії, зокрема й в окупованому Криму. Також у програмі «Історія кримських татар» прозвучать розповіді кримськотатарською мовою з українськими субтитрами шістьох кримських татар-свідків геноциду. Вони поділяться спогадами про депортацію, життя у вигнанні та повернення на Батьківщину.

Документальний проєкт Координаційного центру мовлення нацспільнот Суспільного «Мій Крим» розкаже нові історії представників трьох корінних народів України — киримли, кримчаків та караїмів. Ці історії свідчать про те, як росіяни упродовж років нівелювали одну зі складових української ідентичності — мультикультурність. Прем’єра проєкту відбулася у 2023 році. 18 травня сюжети цього проєкту вийдуть на телеканалі Суспільне Новини та в ефірі місцевих каналів Суспільне Львів, Суспільне Полтава, Суспільне Черкаси тощо.

Там же вийде в ефір проєкт журналістів Радіо Свобода та Крим. Реалії «Тиха депортація». Стрічка показує, як росія змушує представників корінного народу Криму знову покидати рідний дім. Герої розповіли, що пережили: їх ув'язнювали, катували, переслідували, їм загрожувала мобілізація в російську армію та смерть.

Як росія готувалась до окупації Криму та що таке російська інформаційна блокада у Криму? Як Україна проводитиме деокупацію півострова, зокрема інформаційно? Про це — у подкасті «Поговоримо?» із Постійною Представницею Президента України в Автономній Республіці Крим Тамілою Ташевою. Цей спільний проєкт Центру протидії дезінформації та VoxCheck вийде в ефір місцевих каналів Суспільного, телеканалів Суспільне Новини, Суспільне Крим.

 Нагадаємо, 18 травня 1944 року радянський тоталітарний режим розпочав операцію з депортації кримських татар. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з півострова депортували понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Після незаконної анексії Криму в 2014 році російська влада продовжує дискредитацію та утиски кримських татар, що залишилися на півострові. Верховна Рада України Постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і встановила в Україні 18 травня День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У Постанові наголошується: «Системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично мотивованих переслідувань кримських татар, їхніх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу та Курултай кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з дати тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux