АНОТАЦІЇ ТВОРІВ, ЩО НАДІЙШЛИ НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА У ГАЛУЗІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (2012 рік)
опубліковано 13 серпня 2012 року о 12:04

 

 

І. НОМІНАЦІЯ «ЗА КРАЩУ ПУБЛІКАЦІЮ У ДРУКОВАНИХ ЗАСОБАХ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ»

 

1. СОМОВ Леонід, заступник редактора газети «Слава Севастополя».

На розгляд подано публіцистичний нарис «Час возмездия настал!», надрукований в газеті «Слава Севастополя» від 21.11.2009 №2. Матеріал про подвиг українського народу, присвячений 65-річчю Великої Перемоги.

 

2. ФАБРИКА Роман, заслужений журналіст України.

На розгляд подано книгу «Наодинці зі словом», видану у Івано-Франківську, видавництво «Місто НВ», 2011 р.

Автор знайомить зі своїм творчим доробком, публікаціями, які вже побачили світ у засобах масової інформації в різні роки його репортерської діяльності.

 

3. РАДУШИНСЬКА Оксана, член НСЖУ, м. Старокостянтинів і ГРИЩУК Сергій, член НСЖУ- упорядники книги.

На розгляд подано літературно-художнє видання «Легендами багатий край», ДП «Старокостянтинівська района ТРК».

Книга стала втіленням кількарічної праці у напрямку відродження та збереження фольклорних традицій рідного краю. Видання збірки, легенд, бувальщин та переповідок. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: твір не відповідає Положенню про Премію, оскільки є літературно-художнім виданням, крім того не містить оригінального твору авторів, а є збіркою фольклорних творів.

 

4. ДАЦКО Володимир, головний редактор газети «Яворівщина», Львівська область.

На розгляд подано матеріал «Будучина волає: «Збережіть!», оприлюднений в газеті «Яворівщина» від 24.06.2011., якою започатковано серію матеріалів про необхідність збереження пам’яток сакральної архітектури. У ній йдеться про незворотні втрати, яких зазнає українська культура, і зосереджується увага на дерев’яних храмах Яворівського району Львівської області. Впродовж 2011 та 2012 років автор систематично розповідає на сторінках газети про кожну з пам’яток архітектури Яворівщини.

 

5. ЄРМОЛЕНКО Надія, бухгалтер, м.Чернігів.

5.1. На розгляд подано оповідання «Уляна», надруковане в газеті «Біла хата» 14.07.2011, в якому розповідається про долю жінку.

5.2. На розгляд подано оповідання «Як у воду дивилась», надруковане у газеті «Біла хата» 01.12.11. Це розповідь про історію кохання. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: відповідно до вимог Положення одна й та сама кандидатура не може одночасно висуватися на здобуття Премії з двома й більше творами.

 

6. ФЛІКЯН Світлана, сценарист «СТБ», Київ.

6.1. На розгляд подано інтерв’ю «Іван Дзюба: «Ми у своїй історії не раз власне «не менше зло» поборювали чужим абсолютним злом…», оприлюднене на Інтернет-сайті: www.wz.lviv.ua.

6.2. На розгляд подано статтю «Великий серпень» у житті Василя Кожелянка», оприлюднену на Інтернет сайті: www.wz.lviv.ua . Розповідається про деякі сторінки із життя прозаїка, поета, журналіста і публіциста Василя Кожелянка. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: відповідно до вимог Положення одна й та сама кандидатура не може одночасно висуватися на здобуття Премії з двома й більше творами, крім того, обидва твори оприлюднено на Інтернет-сайті.

 

7. БАЛАНОВА Олена, кореспондент газети «Русский Бегемот», м. Павлоград Дніпропетровської області.

На розгляд подано матеріал «За что погиб Григорий Чапля», 2011 р. Твір присвячено долі Григорія Чаплі – українського націоналіста, який прагнув незалежності України. Матеріал підготовлений на основі документів Служби безпеки України, літературних творів часів Великої Вітчизняної війни, а також спогадів свідків тих подій.

 

8. ПАЙТРА Ганна, вчитель.

На розгляд подано книгу «Моє село – Желдець», видану у 2011 році. Книгу присвячено історії села та його видатних мешканців.

 

9. ГАЛУЩАК Ігор, спецкор, м. Львів.

На розгляд подано статтю «Український Че Гевара: сто років самотності», оприлюднену на Інтернет-сайті www. arhiv.ukrpohliad, 2010 рік. Стаття присвячена воїну УПА Тарасу Боровцю. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: обидва твори оприлюднено на Інтернет-сайті.

 

10.БАБИЧ Надія, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, член НСЖУ, позаштатний автор Чернівецької ОДТРК.

10.1.На розгляд подано книгу «15 не останніх із могікан: педагоги і вчені Буковини другої половини ХІХ - початку ХХ століття. Науковий нарис», 2010 рік.

10.2 На розгляд подано, книгу «Небайдужим поглядом: Публіцистика різних років», 2008 рік. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: відповідно до вимог Положення, одна й та сама кандидатура не може одночасно висуватися на здобуття Премії з двома й більше творами, крім того, книга «Небайдужим поглядом: Публіцистика різних років» видана у 2008 році, більше ніж 3 роки від дня висунення роботи .

 

11. КЛОЧКОВА Людмила, вчитель української мови і літератури, Херсонська область.

На розгляд подано статтю «В. О. Сухомлинський про інтеграцію виховних сил сучасної школи та сім’ї», оприлюднену у виданні «Таврійський вісник освіти», 2009 рік.

 

12. АДАМЕНКО Тетяна, вчитель образотворчого мистецтва, Херсонська область.

На розгляд подано план-конспект уроку «Засоби виразності декоративного мистецтва. Символічність форм. «Дерево життя», оприлюднений у науково-методичному журналі «Мистецтво в школі», 2011 рік.

 

13. КУНИЦЬКА Раїса, вчитель української мови і літератури, Херсонська область.

На розгляд подано статтю «Використання проектних технологій на уроках світової літератури», оприлюднену у виданні «Таврійський вісник освіти», 2011 рік.

 

14. СТАДНИЧЕНКО Володимир, журналіст, письменник, публіцист, культуролог, лауреат Національної премії Тараса Шевченка, міжнародної літературно-мистецької премії імені Ярослава Галана, НСЖУ «Золоте перо», заслужений журналіст України.

На розгляд подано публіцистичну роботу «Садівник щастя», видавництво «Криниця», 2012. Постать мислителя Г.Сковороди виростає із стереоскопічних складових: з мандрівних доріг Сковороди дорогою і світом, із проекцій його творчої спадщини на наш час, із прямого дотику його вчення і моральних настанов до тривожних суспільних викликів ХХІ століття. Звідси становий стижень книги-органічне поєднання сковородинівської науки про щастя людини, природженості її до своєї праці на землі, кредо «повстримного життя» із глобальною вимогою сучасності – сталим (збалансованим) розвитком суспільства. Світлий обрис мислителя влучно підкреслюють спогади людей, які обрали в житті сковородинський шлях.Книга звернена до вдумливого читача, який відчує потребу приєднатися до прекрасного сководинівського руху, зробити свій внесок у духовну сковородинізацію України, як текст на майбутнє нашої нації.

 

Всього 17 робіт (14 авторів) у номінації за кращу публікацію у друкованих ЗМІ.

 

 

ІІ. У номінації «ЗА КРАЩИЙ ТВІР У ТЕЛЕВІЗІЙНІЙ СФЕРІ»

 

1.Авторський колектив Донецької ОДТРК:

ЧЕРНИЧЕНКО Ірина, редактор, ЄМЕЛІН Юрій, звукорежисер.

На розгляд подано циклову телепрограму «Знайомі незнайомці». Цей випуск розповідає про дивовижну і драматичну долю поетеси Лідії Колесникової, родом із Святих Гір на Донеччині, яку ще Павло Тичина визначав, як особливого лірика. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: відповідно до вимог Положення повторно Премія може присуджуватися за нові визначні досягнення у галузі інформаційної діяльності, але не раніше ніж через п'ять років після попереднього присудження. У 2011 році Ємеліну Юрію присуджувалася премія імені Івана Франка в цій же номінації.

 

2. БОЙКО Тамара, режисер державної телерадіокомпанії «Культура».

На розгляд подана телепередача «Живописні метафори Анатолія Криволапа». Передача зосереджується на творчому пошуку художнику, шляху митця до себе. То складний, часто драматичний процес. Майстер невтомно працює, вдосконалюючи свій творчий метод, шукає у природі, яка надихає і дає сюжети. Фільм завершується своєрідно – живописне полотно твориться на очах глядача.

 

3. Авторський колектив:

ГОРБАЧ Ярослав, вчитель трудового навчання, Львівська область;

ПАЩУК Надія, методист.

На розгляд подано фільм «Тарас Городецький: зорі йдуть на небеса». Фільм про Тараса Городецького, який передчасно пішов із життя у 42 річному році, залишивши неоцінений скарб - свої оригінальні писанки, які мистецтвознавці та колекціонери різних країн світу вважають найдовершенішими. Тараса Городецького глибокого вшановують в Європі, США, Канаді, та на жаль, ще недостатньо знають в Україні.

 

4. ЛОМАЧУК Дмитро, автор сценарію та режисер циклу м.Київ

На розгляд подано цикл телевізійних науково-публіцистичних фільмів «ЛОГОС». Даний цикл створено протягом 2010-2011 років. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: відповідно до вимог Положення, одна й та сама кандидатура не може одночасно висуватися на здобуття Премії з двома й більше творами.

4.1. Фільм «Таємниці послання «Кам’яної Могили». Розповідь про відомих із шумерських клинописних текстів богів і богинь. За допомогою вчених відкриваємо міфологічні сюжети, відображені пізніше у шумерських, вавилонських, ассирійських текстах.

4.2. Фільм «Магічна сила звуку». Вічне запитання: що первинне: звук чи знак? Розглядаючи дві дуже важливі фундаментальні речі знак і звук, найменш приділяємо уваги саме звукові. Саме про це і йдеться у серії.

4.3. Фільм «Безвічні знаки людства». Розповідається про мову, природу, звук, природу слова. Вони так само взаємопов’язані із знаком.

4.4. Фільм «Енергія звуку». Відомо, що звуком можна міняти структуру води. Вона дуже чутлива і реагує на сказане. Наші молитви, звернені до води, також наділяють воду позитивною енергією. Її властивості змінюються, і вона набуває здатність відгукуватись на них.

4.5. Фільм «Мертвоводдя». Що таке вода? Роздуми про неї.

4.6. Фільм «Відтинок часу». Що таке час? Час, звичайно, є одним і тим самим як для якісної зміни, так і для руху, якщо тільки число їх однакове та відбуваються вони спільно: саме тому рухи є різними та відбуваються окремо один від одного, а час всюди один і той самий, оскільки й число для рівних речей всюди єдине.

4.7. Фільм «Слово мертве і живе». Вчені стверджують, що деякі з вимовлених нами слів мають деструктивну силу. Найбільш руйнівними є «нечисті слова», тобто – МЕРТВІ.

 

5. ЯДЕРСЬКА Любов, автор і режисер, Дніпропетровська ОДТРК.

На розгляд подано телепередачу «Краєзнавча подорож». Передача створена у 2011 році до 110-річниці від дня народження письменника Валер’яна Підмогильного, провідного українського прозаїка ХХ-го сторіччя, перекладача французької класичної літератури, одного з найяскравіших представників Розстріляного Відродження. Він був свідком, учасником і жертвою однією з найжорстокіших епох в історії людства.

 

6. ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ Владислав, автор, головний редактор творчого об’єднання соціальних, політичних, та економічних програм Дніпропетровської ОДТРК.

На розгляд подано телевізійний проект «Формат 1:1» (формат один до одного»). Рік створення - 2011 р. Робота присвячена річниці народження Т.Г.Шевченка. Автор та гості програми намагаються осмислити вплив Кобзаря на формування сучасного українського суспільства. Програмі додають глибини вірші Шевченка, які читають найвідоміші журналісти ДОТРК. Влучні питання та оригінальні коментарі ведучого, його обізнаність в темі роблять програму динамічною і подекуди несподіваною.

 

7. ЛАРІОНОВА Ольга, режисер, КАРПЕНКО Володимир, оператор (Запорізька ОДТРК).

На розгляд подано передачу «Історичні постаті» (Марія Сокіл»), що вийшла в ефір у жовтні 2011 року. Передача присвячена нелегкій долі української оперної співачки – Марії Сокіл.

 

8. БАБИЧ Надія, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, член НСЖУ, позаштатний автор Чернівецької ОДТРК.

На розгляд подано 2 програми з телевізійного циклу «Зав’язь»:

8.1. випуск 84 Про чернівецького бургомістра Антона Кохановського та про книгу віршів для дітей);

8.2. випуск 87 (про 20-річчя «Буковинського журналу» та про Михайла Дагоманова).

Всього 15 телеробіт (8 авторів) у номінації за кращий телевізійний твір.

 

 

ІІІ. У номінації «НА КРАЩИЙ ТВІР У РАДІОМОВНІЙ СФЕРІ».

 

1. Творчий колектив Національної радіокомпанії України (автор ЦВІЛІХОВСЬКИЙ Віктор, режисер КОЛОСОК Вадим, продюсер РАКУЛЕНКО Геннадій, КАЛАЙДА Євгенія, ведучий КОЛЯДА Роман).

На розгляд подано цикл передач «20 миттєвостей Незалежності», присвячений 20-й річниці Незалежності України, неупереджено, виважено та всебічно осягнуто весь період новітньої історії країни, головні процеси державотворення, долі відомих особистостей і звичайних громадян, підкреслено важливість консолідації суспільства в ім’я процвітання держави і добробуту українського народу.

 

2. БЕЗГАНЧУК Володимир, оглядач головної редакції підготовки програм Івано-Франківської ОДТРК.

На розгляд подано радіопередачу «На чужині отримав визнання, та серце прихилив до України». Розповідає про незнаного в Україні старшого офіцера морської флотилії Австро-Угорщини, уродженця міста Калуша нині Івано-Франківської області, Маркила Рожанковського. Відомий військовий лікар пройшов горнило першої світової війни. У 1918 році організував в Одесі санітарну службу та надавав допомогу військовим раненим та цивільному населенню. Після першої та другої світової воєн був лікарем, пропагував українське слово, українську ідею, був громадським і політичним діячем.

 

3. БАБУРОВ Олександр, головний редактор творчо-виробничого об’єднання «Радіо «Слобода-FM», м. Суми.

На розгляд подано радіопередачу «Мій злочин». У передачі піднімаються питання виховання сучасної молоді на кращих творах української літературної класики. Запобігання дитячій жорстокості, формування таких понять як «свобода», «внутрішня свобода людини» проказані через призму новели Івана Франка «Мій злочин». Сам твір представлений у вигляді радіовистави. Дата виходу в ефір 20.08.2011.

 

4. ШОЛОХ Олег, Чернігівська ОДТРК.

На розгляд подано радіопрограму «Вертатись хочу на Вкраїну». Передача вийшла в ефір у 2011 році, присвячена творчості Олександра Довженка.

 

5. Авторський колектив Рівненської ОДТРК:БЕРЕЗА Микола, автор і ведучий, МЕЛЬНИЧУК Микола, звукооператор.

На розгляд подано радіопередачу «Недільна світлиця». Рік створення – 2012. У передачі йдеться про гострі проблеми суспільно-політичного життя в Україні, над вирішенням яких роздумує відомий український письменник і громадський діяч Юрій Щербак. Презентуючи свій роман «Час смертохристів…», він акцентує увагу слухачів на глибокій відповідальності кожного з нас за долю Української держави.

 

6. БАБИЧ Надія, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, член НСЖУ, позаштатний автор Чернівецької ОДТРК.

На розгляд подано 2 радіопередачі з циклу «Мова. Людина. Час»:

6.1. передача «Не втрачаймо себе в собі» (про обов’язок перед родом і родиною, повагу до християнських святинь, мову я к духовний оберіг»); 2011р.

6.2. передача « на мертвому полі колос не задзвонить» (про повагу до батьків, справжню непоказну любов до Батьківщини, до рідної мови та звичаїв), січень 2012р.

 

Всього 7 радіоробіт (6 авторів) у номінації за кращий телевізійний твір.

 

 

ІV. У номінації «ЗА КРАЩУ НАУКОВУ РОБОТУ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ».

 

1. КОБИНЕЦЬ Алла, головний редактор газети «Запорізька правда».

На розгляд подано монографію «Газета «Громадська думка» / «Рада» (1905-1914 .: утвердження національної ідеї на тлі доби», Запоріжжя, 2010 р.

В основу видання покладений аналіз першої україномовної газети «Громадська думка» /«Рада»/, яка щоденно виходила у Києві у 1905-1914 роках. Газета, незважаючи на всі складнощі, пов’язані із перебуванням території України у складі тодішньої Російської імперії, відстоювала позиції української державності. Її друковане слово доходило і до поселення українців у Сибіру та Далекому Сході, і на Заході України.

 

2.ШЕВЕЛО Лідія (Худаш), кандидат педагогічних наук, доцент, письменниця, редактор-консультант відділу поезії газети-журналу для школярів «Сузір’я».

На розгляд подано книгу «Смолоскип на творчість надихає», 2010 р. присвячена українському поету, перекладачеві і художнику Олексі Даріану, що проживає в США, в Чикаго. У поетичному ужинку О. Даріана чотири поетичні збірки «Сто віршів», «Джерела пам’яті», «Житейське море», «Смолоскип». У кожній збірці належне місце посідає духовна, громадянська, пейзажна і особлива лірика.

 

3.ДОВГИЙ Василь, Чернівецьке обласне державне телебачення.

На розгляд подано видання, присвячене 50-річчю Чернівецького обласного державного телебачення, книга «Телевізійні діалоги», 2011. Автор, завдяки телевізійним діалогам, матеріалізованим у слові, простежує історичний процес еволюційного ставлення телебачення, як інституту соціального розвитку.

 

4.ШЛЕМКО Ольга, доцент, член Спілки театральних діячів України.

На розгляд подано статтю «Модель народного театру в наукових розвідках Івана Франка», опубліковану у виданні «Мистецтвознавчі записки», 2010 р.(затверджено ВАК як фахове видання).

Особливість статті полягає в тому, що заявлена проблема розглядається в контексті розвитку сучасного українського театрального мистецтва. Незважаючи на науковий характер статті, вона відзначається актуальністю, полемічністю, критичною оцінкою деяких суспільних явищ.

 

 

Всього 4 наукові роботи (4 автори) у номінації за кращу наукову роботу.

 

Загалом – 43 роботи

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux