09 червня ц. р. відбудеться вшанування пам’яті визначного українського громадсько-політичного діяча, провідника ОУН, відомого поета і вченого-археолога Олега Ольжича
опубліковано 06 червня 2023 року о 11:55

09 червня ц. р. об 12:00 у Києві біля меморіальної дошки, встановленої на будинку по вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 15 (колишня Льва Толстого) відбудеться вшанування пам’яті визначного українського громадсько-політичного діяча, провідника ОУН, відомого поета і вченого-археолога Олега Ольжича.

Саме за цією адресою знаходилася конспіративна квартира, у якій мешкав 1941 року О. Ольжич як керівник підпільної мережі ОУН в Україні.

Участь у заході візьмуть перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, представники громадськості, зокрема Жіночого товариства ім. Ольги Басараб та Олени Теліги, громадських організацій і партій.

 

Інформаційно


9 червня 2023 року виповнюється 79 років із дня загибелі великого патріота України Олега Ольжича. Він народився у Житомирі 21 липня 1907 року у родині відомого письменника Олександра Івановича Кандиби (псевдонім - Олександр Олесь). З 1912 до 1922 року мешкав у Києві. Закінчив у Празі Карлів університет, у 1930 році захистив дисертацію на звання доктора філософії на тему «Неолітична мальовнича кераміка Галичини». Як науковець-археолог співпрацював із Гарвардським університетом (США), був учасникам численних міжнародних конференцій, друкував статті у провідних наукових виданнях. Захоплювався поезією. За життя Олега Ольжича друком вийшло дві збірки його поезій: «Рінь» (1935 ) та «Вежі» (1940). Наукову і творчу працю Ольжич поєднував з участю в українському націоналістичному русі.

З 1929 року – провідний діяч Організації Українських Націоналістів. У 1937 році очолював культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів (ПУН), а з 1939 до 1941 рр. – Революційний Трибунал ОУН. Був заступником Голови ПУН-ОУН полковника Андрія Мельника, Головою ОУН на українських землях з січня до серпня 1944 року.

«Наші сучасники знають Олега Ольжича як видатного поета та науковця і майже нічого не знають про те, що він був видатним діячем національно-визвольного руху, незламним борцем за незалежність України у XX столітті, – зазначає перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Громадсько-політичною діяльністю Ольжич почав займатися у студентському віці. Мешкаючи у Чехословаччині, вивчаючи археологію, в 1929 році вступив до лав ОУН. Усе своє подальше життя він присвятив боротьбі за Українську державу.» 

До Києва О. Ольжич прибув у 1941 році налагоджувати підпільну мережу ОУН в Україні. Перебував тут до 1942 року, а з початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів повернувся до Львова, де в 1944 році був заарештований гестапо.

У ніч з 9 на 10 червня 1944 році Олег Ольжич загинув у німецькому концентраційному таборі «Заксенхаузен».


Контактний телефон: 067 193 62 34, Леонід Осипчук


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux