Журналісти Суспільного допомагатимуть правозахисникам документувати воєнні злочини росіян в Україні
опубліковано 29 квітня 2022 року о 11:31

Півсотня редакторів, журналістів центральної редакції новин й регіональних філій Суспільного взяла участь в інформаційних сесіях з документування воєнних злочинів, організованих правозахисниками у межах глобальної ініціативи «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії» («Трибунал для Путіна»).

Під час сесій правозахисники розповіли журналістам про принципи документування, різницю між військовими й воєнними злочинами, про важливість фіксування злочину не лише урядовими структурами, а й недержавними організаціями.

Щоб правильно збирати докази для притягнення винних до відповідальності, правозахисники також ознайомили журналістів з практичними моментами процесу документування.

«Журналісти намагаються донести свіжу й правдиву своєчасну інформацію. Камера й диктофон журналістів сьогодні є зброєю на фронті документування воєнних злочинів, які вчиняє росія, і спільна з правозахисниками ініціатива журналістів Суспільного дозволить мати більше вагомих, достовірних, часто візуалізованих доказів для майбутніх судових переслідувань і притягнення воєнних злочинців до відповідальності», – підкреслив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини та член Наглядової ради НСТУ у правозахисній сфері Олександр Павліченко.

Виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова додала, що в умовах війни справжні журналісти завжди відчувають свою професійну відповідальність, прагнучи зафіксувати події того історичного періоду, який нині переживає Україна – всі її втрати й перемоги: «Саме така якісна документалістика допоможе журналістам повпливати на ті рішення, що будуть ухвалені міжнародним правосуддям та визначать місце нашого суспільства в майбутньому».

Довідково

Глобальна ініціатива «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії» (стисла назва «Трибунал для Путіна») була створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, що стали об’єктом нападу. Ініціатива проводить активну роботу на міжнародному рівні, щоб використати чинні механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення брутальності цих порушень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux