Відбувся міжвідомчий круглий стіл з питань кібербезпеки
опубліковано 22 лютого 2023 року о 11:05

Шкідливі програми як загроза об’єктам критичної інфраструктури в умовах кібервійни. Такою була тема міжвідомчого круглого столу, який провели 21 лютого 2023 року Український науково-дослідний інститут спеціальної техніки та судових експертиз СБУ спільно з Укртелерадіопресінститутом за сприяння Держкомтелерадіо, Міністерства культури та інформаційної політики України.

Участь у заході взяли перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко, представники інших міністерств та відомств, наукових установ, народні депутати України.

Директор Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ Юрій Чечіль, відкриваючи круглий стіл, зазначив, що забезпечення кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури в умовах кібервійни російських спецслужб проти України набуло надзвичайної ваги. Адже ворог агресивно і прицільно полює на об’єкти критичної інфраструктури. Сучасні напрацювання щодо виявлення та протидії застосуванню шкідливих програм, якими користуються спецслужби агресора, їхнє судово-експертне дослідження, ідентифікація певних особливостей їхнього застосування агресором дозволяють запобігати, перешкоджати кіберзлочинам.

В.о. директора Укртелерадіопресінституту Гліб Головченко наголосив, що кібербезпека значною мірою залежить від поінформованості громадськості про кіберзагрози та основи кібергігієни. Надавши громадськості інформацію про найактуальніші кіберзагрози, навчивши правилам кібергігієни та переконавши в необхідності їх дотримання, ми зможемо перервати ланцюжок розповсюдження шкідливих програм на ранніх етапах. Укртелерадіопресінститут готовий долучитися до інформування громадськості про сучасні кіберзагрози та проведення інформаційно-просвітницьких занять. Такі освітні проекти для кожної аудиторії стануть важливою зброєю у кібервійні з агресором.

За словами заступника керівника Служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки – начальника Управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергія Прокопенка, кількість кібератак на вітчизняну критичну інфраструктуру значно зросла з початку широкомасштабного вторгнення російських окупантів. Натомість ефективно знищено понад 10 сімейств інструментів таких атак.

Учасники круглого столу обговорили нагальні теми боротьби у сфері кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури, обмінялися передовим досвідом галузі, окреслили шляхи подальшого розвитку комунікації між зацікавленими державними органами України та науковими установами і навчальними закладами.

З доповідями і презентаціями виступили відомі вчені, практики, правознавці, судові експерти. Практично всі промовці наголошували на необхідності внесення змін до законодавства України, які забезпечили б притягнення до кримінальної відповідальності кіберзлочинців, котрі, користуючись лазівками в правовому полі, безкарно ведуть свою руйнівну діяльність.

Наголошувалося, що в умовах широкомасштабної війни російські, білоруські, китайські, іранські кіберзлочинці використовують проти України усі можливі джерела доступу до інформації, засоби та інструменти для завдання якомога потужнішої шкоди. Застосовують відкриті дані, користаються кібербезграмотністю працівників різноманітних установ, підприємств і організацій, незахищеністю персональнальних комп’ютерів, використанням месенжерів, гаджетів, флешок як носіїв службової інформації.

Захід транслювався на ресурсі Укрінформу в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=HFL4zpP3AOU


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux