Верховна Рада України ухвалила закон про роздержавлення друкованих ЗМІ
опубліковано 24 листопада 2015 року о 14:59

Зал ВерхРади-гол.

24 листопада Верховна Рада України ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». За відповідний законопроект №1123 за основу і в цілому проголосували 260 народних депутатів.

 

Закон передбачає роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ або перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, на офіційні друковані видання.

«Провести роздержавлення друкованих ЗМІ на основі ухваленого закону є пріоритетним завданням не тільки для Держкомтелерадіо, а й для всієї України, - говорить Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. - Ще 2005 року Україна як член Ради Європи добровільно взяла два зобов'язання - створити суспільне телерадіомовлення та провести роздержавлення друкованих ЗМІ. Свого часу до роботи над законопроектом про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ Держкомтелерадіо залучив представників Національної спілки журналістів України, українських та зарубіжних експертів. На жаль, у минулому році у другому читанні наш законопроект не набрав необхідної кількості голосів і був знятий з розгляду. Новий законопроект, розроблений разом з депутатським корпусом, було включено до коаліційної угоди, він успішно експертизу спеціалістам Ради Європи. Відтепер він відкриває шлях до створення дійсно незалежних ЗМІ.»

Згідно із законом реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший - протягом одного року з дня набрання чинності законом та другий - протягом наступних двох років. На першому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо. На другому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не реформовані на першому етапі.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право засновувати або бути співзасновниками аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації в порядку, встановленому законодавством України, і в межах коштів, що виділяються з державного чи місцевих бюджетів на висвітлення їх діяльності, або за рахунок перерозподілу коштів, що виділяються на забезпечення функціонування цих органів.

Закон набуває чинності з 1 січня 2016 року.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux