Колегія Держкомтелерадіо проситиме Кабінет Міністрів України підтримати створення Великої української енциклопедії
опубліковано 24 листопада 2015 року о 17:33

 

Колегія Держкомтелерадіо, обговоривши доповідь директора державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» Алли Киридон про стан підготовки та видання Великої української енциклопедії, вирішила звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України з проханням підтримати цей глобальний гуманітарний проект.

 

Енциклопедія є інтелектуальною візитівкою держави. Не кожна країна сьогодні може похвалитися наявністю енциклопедичного видавництва та виданою енциклопедією з науково обґрунтованою, достовірною інформацією. Для успішної реалізації амбітного для держави проекту українському «Енциклопедичному видавництву» не вистачає ані фінансів, ані кадрів, під питанням залишається і розміщення державної наукової установи у будинку по вул. Б. Хмельницького, 51-А, де вона розташована з 1959 року, з часів, коли головним редактором видавництва був академік Микола Бажан.

Як зауважив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, відомство має запропонувати Кабінету Міністрів алгоритм вирішення проблеми. «Відмовлятися від ідеї створення Великої української енциклопедії, списуючи провину на економічну кризу та війну, буде великою помилкою, - зазначив Богдан Червак. – Адже війна показує, що ми тому і маємо проблеми на Донбасі і в Криму, що довгі роки не приділяли необхідної уваги гуманітарним проектам»

Не зважаючи на фінансові та кадрові труднощі, оновлені науково-редакційна рада та головна редакційна колегія працюють над створенням першої за часів незалежності Великої української енциклопедії. У співпраці з галузевими національними академіями наук України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством культури України підготовлено Словник Великої української енциклопедії обсягом близько 70 000 гасел. Протягом 2015 року вдосконалено та відредаговано Словник на літеру «А» І та ІІ томів. Зараз він проходить наукову експертизу фахівців установ НАН України та вищих навчальних закладів.

Розпочато підготовку макету друкованого видання та портальної версії І тому Великої української енциклопедії, для написання статей залучено провідних вітчизняних і закордонних фахівців із усіх напрямів наукового знання; укладено угоди про співпрацю з академічними установами та вищими навчальними закладами України.

Створено новий веб-сайт (http://vue.gov.ua), на якому відображено основні напрями роботи установи; ведеться робота щодо створення порталу для електронної версії Великої української енциклопедії. Також редакційна колегія розробила методичні рекомендації для авторів Великої української енциклопедії, які сьогодні, до речі, працюють на волонтерських засадах, без гонорарів.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux