В НСЖУ обговорили питання соціального захисту працівників ЗМІ
опубліковано 23 березня 2018 року о 17:03

http://comin.kmu.gov.ua/img/publishing/?id=143111

У Національній спілці журналістів відбувся круглий стіл на тему: «Соціальна зайнятість працівників ЗМІ в розрізі законодавства країн-членів ЄС», організований Укртелерадіопресінститутом.

 

Участь у заході взяли перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, заступник голови Держкомтелерадіо Микола Білоус, голова НСЖУ Сергій Томіленко, голова Профспілки культури Людмила Перелигіна, представники Державної служби України з питань праці, Державної служби зайнятості, Київського міського центру зайнятості, Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики і НАН України, секретаріату НСЖУ тощо.

Учасники заходу обговорили питання соціально-економічного захисту працівників ЗМІ, працевлаштування працівників ЗМІ після звільнення із системи суспільного мовлення та внаслідок реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ.

«Оптимізація штатної чисельності ПАТ «НСТУ» була необхідною, а тому очікуваною, - зауважив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Але процедура скорочення працівників має відбуватися із безумовним дотриманням чинного законодавства. Спільно з профспілками, НСЖУ ми маємо сприяти соціальному захисту звільнених працівників НСТУ, створити можливості для їхньої перекваліфікації, навчання, здобуття нових професійних навичок, які допоможуть знайти роботу на ринку праці.»

Заступник Голови Держкомтелерадіо Микола Білоус зауважив, що одночасне скорочення понад 3, 5 тисячі працівників ПАТ «НСТУ» є дуже болісним процесом, а тому він має відбуватися максимально прозоро, з рівними можливостями для кожного обійняти ту чи іншу вакантну посаду у структурі ПАТ «НСТУ». Також Микола Білоус висловив занепокоєння, чи не вплинуть негативно ці скорочення на технологію мовлення.

Директор департаменту праці Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера у своєму виступі зазначив, що на місцях діють 24 територіальні органи Держслужби, працівники яких готові надати консультації і правову допомогу представникам ЗМІ.

У зв’язку з відсутністю вакансій Державна служба занятості не може гарантувати сьогодні оперативне працевлаштування всіх звільнених із ЗМІ працівників. За словами начальника Управління прогнозування, бюджетування та статистики ЦА Державної служби зайнятості Ольги Купрій, на 13 вакансій редакторів претендує 133 особи, на 6 вакансій кореспондентів – 83 безробітних кореспондентів. В Україні серед тих, хто перебуває на обліку по безробіттю, 42% осіб з вищою освітою, в обласних центрах ця частина безробітних дорівнює 80-90%. Представники служби зайнятості запропонували спільні заходи щодо перекваліфікації, навчання, здобуття професійних навичок звільнених працівників ЗМІ.

Усі висловлені під час дискусії пропозиції будуть опрацьовані і подані на розгляд Держкомтелерадіо та правлінню ПАТ «НСТУ».

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux