Укртелерадіопресінститут провів круглий стіл про забезпечення мінної безпеки та гуманітарного розмінування на території України
опубліковано 23 квітня 2018 року о 12:55

19 квітня 2018 року у приміщенні НСЖУ відбувся круглий стіл на тему «Актуальні питання забезпечення мінної безпеки та гуманітарного розмінування на території України».

 

Організаторами заходу виступили Укртелерадіопресінститут, МГО «Міжнародна антитерористична єдність», ПРАТ «Трансімпекс», ГО "Соціальна справедливість "Совість".

Серед виступаючих були представники міжнародних організацій: ОБСЄ, ООН, Міжнародний комітет Червоного Хреста, Міжнародного центру гуманітарного розмінування в Женеві (GICHD), компанії DDG, Halo Trust Україна; українські експерти з державного та громадського сектору, серед яких заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, полковник, начальник відділу мінної безпеки та інженерних загороджень ГШ ЗСУ Сергій Марценюк, начальник відділу нерозповсюдження та контролю над озброєннями Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України Катерина Біла, полковник, начальник відділу протимінної діяльності Міністерства оборони України Сергій Рокун та інші.

Присутні на круглому столі спеціалісти зійшлися на тому, що для України є надзвичайно важливою підтримка міжнародних організацій та неурядових структур. Форми такої допомоги є різноманітними, а тому не слід занадто детально прописувати їх правила. Величезну роль у процесі розмінування можуть і повинні відіграти неурядові організації. Для їх участі, ліцензування, допуску до замінованих територій потрібен профільний закон, яким буде розподілено повноваження між центральними органами виконавчої влади, визначено їхні завдання у сфері протимінної діяльності, а також встановлено порядок акредитації, оцінки відповідності та сертифікації підприємств, установ і організацій, що залучаються до виконання заходів у сфері протимінної діяльності та моніторингу проведення операцій з гуманітарного розмінування.

Наразі у ВРУ знаходиться два законопроекти, які мало відрізняються за змістом, а тому має сенс швидко узгодити позиції усіх сторін та прийняти виважене політичне рішення. Як підкреслили фахівці, процес розмінування території триває десятиліттями, навіть вже після завершення конфлікту. Це питання не лише війни, але й безпеки громад звільнених територій. Для того, щоб справа розмінування продовжила позитивну динаміку, - слід створити сприятливі умови для координації зусиль українських силовиків, ДСНС та співпраці з міжнародними організаціями і міжнародними фондами, які готові фінансувати конкретні проекти.

За результатами круглого столу Укртелерадіопресінститут підготує методичні матеріали, які будуть надані регіональним ЗМІ України для їх подальшого використання у роботі з громадами.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux