У парламенті обговорили шляхи розвитку вітчизняного книговидання і книгорозповсюдження
опубліковано 15 травня 2013 року о 17:02

 

15 травня у Верховній Раді України пройшли парламентські слухання щодо проблем розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні.

Участь у слуханнях взяв Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович, народні депутати, літературні оглядачі, письменники, громадські діячі та інші.

Метою парламентських слухань є створення належних правових, економічних та організаційних умов, які сприятимуть відродженню вітчизняного книговидавництва.

За словами спікера Верховної Ради України Володимира Рибака, обговорюване питання надзвичайно актуальне.

«Книга є джерелом доступу до світових та культурних надбань, професійного зростання особистості, незамінним елементом інформпростору. Зниження читацької культури є загрозою для країни», - вважає він.

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович зазначив, що наразі в Україні спостерігається зниження попиту на книгу, що, в принципі, відбувається і в інших країнах. За його словами, результати різноманітних досліджень показують, що майже 51% українців взагалі не читають книг, а ті, хто читає, витрачає на книги у рази менше за представників інших країн – в середньому 2,9 євро на рік.

Окрім того, зазначив Олександр Курдінович, у 10 разів зменшилася кількість тих, хто відвідує бібліотеки.

Нагадаємо, 10 квітня Уряд схвалив розроблену Держкомтелерадіо Концепцію Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014–2018 роки.

Згідно з актом, головним замовником програми стане Держкомтелерадіо України. Відомство разом із Мінфіном, Мінекономрозвитку, Мінкультури, МОН, НАН України, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями впродовж найближчих шести місяців розроблять та подадуть на розгляд Уряду проект Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014–2018 роки.

Передбачається, що програма активно популяризуватиме українську книгу. До цього залучатиметься весь сектор мас-медіа – електронні, друковані ЗМІ, державні та комерційні телерадіоорганізації. Окрім того, здійснюватиметься моніторинг читацького попиту. Серед дієвих заходів із стимулювання галузі також зазначена модернізація державних поліграфічних підприємств, розширення і удосконалення мережі книгорозповсюдження, активізація участі вітчизняних видавців у міжнародних виставкових заходах. Книги рекламуватимуться не лише засобами масової інформації, але й за допомогою різноманітних публічних заходів – літературних зустрічей, читань тощо.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux