У Львові відбулось вручення Премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності
опубліковано 28 серпня 2019 року о 14:44

Описание: C:\Users\User\Desktop\Лауреати 2019.jpg

27 серпня у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак вручив дипломи лауреатам Премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності. Захід відбувся в рамках святкування 163-ї річниці з дня народження видатного українського письменника, поета, публіциста, мислителя і громадського діяча.

 

«Це особлива премія, яка заснована за ініціативи громадськості та влади  і яка носить ім’я великого українця, - зазначив Богдан Червак. – Символічно, що ми вручаємо її в день народження Івана Франка, невдовзі після головного державного свята - Дня Незалежності України. Саме про неминучість державного становлення української нації писав у своїх публіцистичних творах Каменяр. Він зазнав на своєму життєвому шляху різних ідейних впливів, на які була багата його епоха, але прийшов до твердого переконання, що тільки ідеал національної самостійності веде до справжнього прогресу і процвітання. Роботи лауреатів Премії імені Івана Франка, яких ми відзначаємо цього року, гідні імені Великого Каменяра. Вони продовжують справу Франка - сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості, державотворенню та зміцненню незалежності України.»

У номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» премію 2019 року присуджено шеф-редактору журналу «Універсум» Олегу Романчуку за статтю «Україна і Росія є несумісними системами», опубліковану в журналі «Країна» (№ 34) 8 вересня 2016 р. В цій роботі автор  аналізує причини нинішнього українсько-російського протистояння, порушує і водночас дає відповідь на важливі для державного будівництва питання. Зокрема, що мають робити українські політики-державники, щоб вистояти і перемогти.  

Лауреатом премії у номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» стала редакторка відділу авторських програм телеканалу Дніпровської міської ради «ДніпроTV» Людмила Загоскіна за телевізійний твір «Прадавнє небо України»Яскравий фільм у поетичній манері розповідає про те, як розуміли зоряні таємниці, закономірності руху і взаємодію Сонця, Землі, Місяця, планет та зірок наші предки, і що залишилося від того у сучасній українській культурі.

У номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» премією нагороджені заслужена журналістка України, автор сценарію і режисер документально-художнього радіофільму  «Валерій Марченко. Дорога до вічності» Нелля Даниленко та звукорежисер  Олена Єфимчук. У радіофільмі розповідається  про політв’язня радянських концтаборів, який виступав проти русифікації України, за право кожної людини на власну гідність і свободу, за незалежність України. 

Лауреатами премії у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» стали науковці Львівського національного університету ім. І. Франка Галина та Андрій Яценко за книгу «Публіцистика Івана Франка», видану університетом в 2017 році.  Книга знайомить читачів із основними ідейно-концептуальними засадами та тематично-змістовими моделями публіцистики  Івана Франка, допомагає осмислити знакові та невідомі статті Івана Франка в сучасному контексті та зрозуміти, чому почалася війна на сході України, чого бракує українцям для економічного буму, як регулювати світові еміграційні процеси, куди прямує сучасна Україна тощо. 

Лауреатів премії привітав директор музею «Дім Франка» Богдан Тихолоз, представники Львівської обласної державної адміністрації та численні гості музею. Потім у затишному дворику музею просто неба відбувся концерт «Дарунок Франкові» за участю філармонійного ансамблю «Високий замок», артистів львівських театрів та солістів філармонії. 

Нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано Держкомтелерадіо 2004 року. Вона присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня  - у розмірі десяти тисяч гривень у кожній номінації. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, що спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

 

Фото Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux