Телетюнери для безкоштовного прийому цифрового ефірного сигналу вже з'явились на українському ринку
опубліковано 03 квітня 2012 року о 14:15

3 квітня в редакції видання «Известия в Украине» відбулася «пряма лінія» з Головою Держкомтелерадіо України Олександром Курдіновичем щодо переходу України на цифрове телебачення, забезпечення малозахищених верств населення засобами прийому цифрового телемовлення (телетюнерами) тощо.

Голова Держкомтелерадіо відповів на запитання дозвонювачів та відвідувачів веб-сайту газети про те, які категорії громадян можуть отримати телетюнери для цифрового телебачення безкоштовно, коли вони з’являться в продажі та чи існуватиме в Україні паралельно із цифровим і аналогове мовлення.

Зокрема, він наголосив, що заявку на безкоштовне отримання телетюнера для цифрового ефірного телесигналу пільгові категорії населення можуть подати до 1 липня цього року в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

«Наразі ми проводимо масштабну інформаційну кампанію серед населення. В Держкомтелерадіо працює «гаряча лінія», - зазначив Олександр Курдінович. – Окрім того, вже на першому етапі буде видно інтенсивність подання заяв, а головне – їх кількість. Також ми будемо вивчати попит серед пільгових категорій населення. В основному, цікавляться самотні пенсіонери, інваліди чи сім’ї, які виховують дитину-інваліда. В разі чого, проситимемо Прем’єр-міністра України виділити гроші на нову партію телетюнерів для малозахищених категорій населення».

Голова Держкомтелерадіо також повідомив, що перша партія цифрових телетюнерів стандарту DVB-T2 кодування Irdeto – близько 10 тисяч одиниць - уже з’явилася у продажі. Їхня ціна варіюватиметься від 590 до 650 гривень. Все залежить від логістики в Україні та торгових надбавок. В Україну поки що постачаються декодери китайського виробництва.

«Конкуренція на цьому ринку лише зароджується, тому можна спрогнозувати, що уже за рік вартість таких телетюнерів суттєво знизиться, - зазначив Олександр Курдінович. - До 2015 року ціна може бути в 1,5-2 рази нижчою, ніж та, яка існує наразі».

«Якщо хтось користується кабельним чи супутниковим телебаченням – у нього є вибір: придбати і встановити телетюнер для цифрового ефірного мовлення та дивитися 32 українські телеканали у гарній якості або і надалі приймати сигнал зі супутника, наприклад. Мова йде про тих громадян, котрі наразі переглядають звичайне ефірне телебачення, - підкреслив Голова Держкомтелерадіо. – Окрім того, перехід на цифровий стандарт не означає відмови від аналогового – як мінімум, до 2015 року».

Також Олександр Курдінович повідомив, що за його даними, на сьогодні на території України ефірний сигнал приймають 55% домогосподарств, кабельний – 35% та супутниковий – 8-9%.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2012 р. № 245 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення» телетюнерами  у 2012 році забезпечуються інваліди першої та другої групи; інваліди війни третьої групи; особи, які виховують дитину-інваліда за умови, що дитина проживає разом з ними і не перебуває на повному державному утриманні; особи із малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011—2012 років. У державному бюджеті на 2012 рік на ці цілі передбачено 350,12 млн. грн.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux