Суспільне мовлення: реформа під час війни
опубліковано 05 вересня 2023 року о 15:18

4 вересня у Києві відбулась конференція «Суспільне мовлення: реформа під час війни», участь у якій взяли представники влади, інститутів громадянського суспільства, міжнародні партнери Суспільного, зокрема Європейської мовної спілки.

Обговорення роботи Суспільного відбувалась у кількох панельних сесіях. Присутні на конференції мали змогу поставити питання промовцям, висловити свою думку, тому конференція стала майданчиком для дискусій.

Багато уваги було приділено питанню фінансування Суспільного мовника. Народна депутатка, голова комітету ВРУ з питань бюджету Роксолана Підласа зазначила, що цього року, як і в минулому, видатки України в першу чергу йдуть на підтримку оборонної діяльності. Тому фінансування інших видаткових програм буде скорочуватись, у тому числі й тих проєктів, які були традиційними протягом багатьох років.

Народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час своєї промови звернувся до міжнародних партнерів з проханням підтримати одну з найуспішніших реформ в Україні — реформу Суспільного мовлення. А для цього, зазначив парламентарій, потрібно забезпечити його фінансування, зафіксувавши в макрофінансовій допомозі окремим рядком бюджет НСТУ.

Водночас голова наглядової ради Суспільного мовлення Світлана Остапа у своєму виступі акцентувала увагу на питаннях недофінансування мовника на фоні виділення коштів на державні канали «Рада», «FreeДом» і «Дім», редакційну політику яких контролює монобільшість.

На підтвердження своїх слів вона показала інфографіку, яка ілюструє державне фінансування озвучених телеканалів у порівнянні з коштами, виділеними на Суспільне мовлення. Водночас, незважаючи на брак коштів, зазначила вона, команда Суспільного виготовляє якісний контент, чим усе більше завойовує довіру аудиторії. За даними соцопитувань, 86 відсотків аудиторії довіряють новинам Суспільного. Також за дослідженнями ІМІ та моніторингу «Детектор Медіа», Суспільне. Новини – серед лідерів із дотримання стандартів професії.

«Незалежність Суспільного дуже важлива. Цим ми також будемо відрізнятися від Росії. А Суспільне зможе бути незалежним тоді, коли матиме редакційну і фінансову незалежність. Редакційну гарантуємо ми. Фінансову гарантує держава», — наголосила голова наглядової ради Суспільного мовника.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux