Створення Великої української енциклопедії - пріоритетне питання в діяльності Держкомтелерадіо, - Богдан Червак
опубліковано 28 березня 2018 року о 14:27

Колегія Держкомтелерадіо розглянула стан підготовки та видання Великої української енциклопедії -першої за доби незалежності України національної універсальної енциклопедії.

 

Як зазначила у своїй доповіді директор державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» Алла Киридон, підготовка і видання ВУЕ здійснюється відповідно до календарного плану на 2016-2026 роки, затвердженого наказом Держкомтелерадіо. Після виходу в 2016 році першого тому (А-Акц) енциклопедії колектив установи зосередив свої зусилля на реалізації двох проектів - підготовці друкованої та онлайн-версії ВУЕ. «Створюються не лише аналогова версія друкованого варіанту ВУЕ, а цілком самостійний мультимедійний проект, абсолютно відмінний за своїм структурно-композиційним оформленням: з мультимедіа, аудіо-, відео- супроводом та ілюстративним матеріалом, що у свою чергу потребує збільшення кількості учасників процесу його створення і значних зусиль», - зазначила Алла Киридон.

Колективом наукової установи вже проведено розроблено схеми та дизайн оформлення статей для наповнення веб-порталу е-ВУЕ, удосконалено його навігацію (опції «Пошук», «Навігація», «Алфавітний покажчик» тощо), підготовлено інструкції, довідки, методичні рекомендації, що значно оптимізує роботу порталу. Здійснено підготовку статей другого тому ВУЕ (Акц-Ая) для розміщення на порталі.

Постійно оновлюється базова версія реєстру гасел Словника «Великої української енциклопедії». Цього року вийшли друком тематичні словники ВУЕ, у яких перераховано гасла з наукових напрямів «Історичні науки» (Історія України. Всесвітня історія), «Юридичні науки», «Біологія» (у 2-х частинах), «Політичні науки», «Фізичне виховання і спорт», за якими пишуться статті для ВУЕ.

«Сьогодні вже не треба нікого переконувати, що створення фундаментальної універсальної енциклопедії ВУЕ є загальнонаціональним проектом, - зазначив у своєму виступі перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Цей проект було визначено як пріоритетний в діяльності Держкомтелерадіо, і ми всіляко сприятимемо його реалізації. Нагальним лишається питання належного фінансування ДНУ «Енциклопедичне видавництво», тому Держкомтелерадіо готує пропозиції змін до Державного бюджету 2018 року з метою збільшення на 3,8 млн. грн видатків на Велику українську енциклопедію.»

Колегія Держкомтелерадіо схвалила підготовку таких змін до бюджету та рекомендувала відомству під час підготовки пропозицій до проекту Державного бюджету України на 2019 та наступні роки передбачати видатки на утримання ДНУ «Енциклопедичне видавництво» та виконання заходів з підготовки та видання багатотомної Великої української енциклопедії відповідно до обґрунтованих потреб цієї наукової установи.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux