Список творів, що надійшли на здобуття премії ім. В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2022 році
опубліковано 13 вересня 2022 року о 15:22

Список творів,

що надійшли на здобуття премії ім. В'ячеслава Чорновола

за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2022 році


(15 творів)


1. Автор – Олег Романчук, доцент кафедри української преси ЛНУ ім. Івана Франка, журналіст, член НСПУ.

Подано книгу «Не бійсь. Не зраджуй. Не мовчи» («Універсум», м. Львів, 2020).

Збірка – це публіцистика воєнного часу, яка веде читача з 2014 року, коли російські війська анексували Крим та окупували східні території України, до сьогоднішнього дня — покроково, рік за роком читач переживає разом з автором знакові події нашої сучасної історії.


2. Автор – Богдан Дячишин, кандидат технічних наук, доцент, член НСПУ.

Подано книгу «Теодозій Старак: хрести і труди земного життя» (Растр-7, м. Львів, 2021).

Книга написана до 30-річчя Незалежності України і 90-річчя від дня народження Теодозія Старака – Спеціального посланника Уряду Незалежної України в Республіці Польща, який організував там перше дипломатичне представництво нашої новопосталої держави (значною мірою за власні кошти). 


3. Автор   Сергій Мартинюк (Святогор Лелеко), публіцист, прозаїк, поет, член НСЖУ та НСПУ.

Подано книгу «Того, хто йде, важко спинити» (ВЦ «Просвіта», м. Київ, 2020).

Книга розкриває долю, сенс життя і головний секрет міцності характеру українців – це нескореність і віра в себе. Книга автора є збираницею найбільш резонансних публікацій у тижневику «Дзеркало тижня» протягом майже 20-ти років про кричущі проблеми аграрної галузі.


4. Автор – Юрій Чорней, історик, журналіст, засновник і редактор Інтернет-порталу «BukNews: Всі новини Буковини», член НСЖУ.

Подано книгу «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» («Наші книги», м. Чернівці, 2020).

Історія колишнього чернівчанина, уродженця австрійського Інсбрука Петера Деманта, життя якого тісно пов’язане з Україною, від Першої і Другої світових воєн, ГУЛАГУ й Голокосту до падіння Берлінського муру, краху комунізму і реставрації тоталітаризму в росії. Книга заснована на численних історичних джерелах.


 5. Автори – творчий колектив (Максим Яковенко, продюсер виконавчого творчого об'єднання «УР-2 «Промінь»; Вікторія Польченко, продюсерка креативного творчого об'єднання «УР-2 «Промінь»; Роман Києвицький, завідувач редакції мистецьких програм творчого об'єднання «УР-2 «Промінь»; Ярина Скуратівська, завідувач редакції соціальних програм творчого об'єднання «УР-2 «Промінь»; Ольга Бабчук, ведуча редакції соціальних програм творчого об'єднання «УР-2 «Промінь»).

Подано аудіо фільм «Майдан. Історія в звуках» (ефір «Радіо «Промінь», 20.02.2020). 

Проєкт створено на основі реальних подій, інтерв’ю, документальних записів зі щоденників журналісток Я. Скуратівської та О. Бабчук. Ефективно використано виражальні засоби радіо – музика і звуки утворюють асоціацію з духом свободи, єднання, перемоги.

Посилання: http://www.nrcu.gov.ua/prog.html?id=940


6. Автори – творчий колектив (Ірина Корнієнко, продюсерка виконавчого творчого об'єднання «УР-3 «Культура»; Вахтанг Кіпіані, журналіст, публіцист, історик, автор та ведучий; Наталія Грабченко, головна редакторка головної редакції культурологічно-пізнавальних передач творчого об'єднання «УР-3 «Культура»; Ольга Мовчан, режисерка, журналістка, продюсерка).

Подано цикл програм «Ліки від амнезії. 30 історій про українську Незалежність» (ефір «Радіо «Культура», 21.01-20.02.2022).

Проєкт присвячений головним постатям і подіям, завдяки яким українська держава з мрій небагатьох подвижників ставала справою усієї нації. Радіослухачам надано нову можливість осмислити історичні факти та події, також долі найпомітніших постатей українського національного руху.

Посилання:http://www.nrcu.gov.ua/prog.html?id=932

7. Автор – Валерій Стрижеус, прозаїк, поет, публіцист, громадський діяч, послідовний борець за український Крим.

Подано статтю «Українська ідентичність для нього була невід’ємною від кримського походження» (газета «Кримська світлиця», січень 2022).

Стаття присвячена пам’яті відомого українського журналіста і політика Леоніда Пилунського - побратима і друга В`ячеслава Чорновола. Леонід Пилунський — журналіст Кримської Державної телерадіокомпанії, головний редактор газети «Кримська світлиця», член Народного Руху України з 1996-го, очільник Кримської крайової ради НРУ, депутат Верховної Ради АРК, який помер у листопаді 2021 року.


8. Автор – Борис Ткаченко, письменник, громадський діяч з Сумщини, автор 11-ти книг, член НСПУ.

Подано книгу «З ким воюємо, брате?» (ФОП Олександр Савчук, Харків, 2019).

Книга присвячена роздумам автора про хижацьку суть московської орди, про послідовне знищення нею культури інших народів; про споконвічну боротьбу України проти поневолення, про вічність та невмирущість України, її мови та духовних надбань.


9. Автор – Володимир Стецюк, поет, публіцист, член Історичного клубу “Холодний Яр” .

Подано нарис «Справа петлюрівської повстанської організації», який було опубліковано у всеукраїнській щоденній газеті “День” від 29.08.2020, а також у виданій автором книзі нарисів «Спільники Степового вітру», 2021.

Нарис присвячений подіям 28 серпня 1921 року, коли в Жандармській балці поблизу Катеринослава було розстріляно 52-х повстанців і провідників українського повстанського визвольного руху. Ця трагедія сталася внаслідок викриття чекістами мережі петлюрівської повстанської організації, яка готувала грандіозне антибільшовицьке повстання в Україні. 

Посилання на твір: https://m.day.kyiv.ua/uk/article/istoriya-i-ya/sprava-petlyurivskoyi-povstanskoyi-organizaciyi


10. Автор – Петро Троць, журналіст.

Подано подкаст «Стаття 54». Подкаст був оприлюднений на подкаст-платформах Apple Podcast та Google Podcast радіостанції Urban Space Radio протягом вересня-жовтня 2021 року.

Це вісім аудіо історій про те, як пошуки в архівах дозволили українцям відкрити правду про близьких, репресованих за часів СРСР. Підкреслюється роль архівів у збереженні історичної пам'яті народу. 

Посилання на подкаст: https://urbanspaceradio.com/archives/series/stattja-54


11. Авторка – Ярослава Різникова, журналістка, авторка низки навчальних посібників, громадська діячка з Одещини. 

Подано статтю «Гаранти свободи», оприлюднену в тижневику «Слово Просвіти» 20-26 січня 2022 року.

Стаття присвячена подіям 1972 року, коли КДБ розпочало операцію «Блок» проти діячів української культури. Авторка змальовує історію боротьби українського народу проти комуністичної імперії, підкреслюючи спадкоємність руху опору різних періодів.


 12. Авторка – Світлана Чорна, членкиня НСЖУ, оглядачка газети «Голос України».

Подано книгу «Українська церква і московські міфи» (видавництво «Дніпро», 2021).

У книзі простежується історія Української Православної Церкви від 988 року до наших днів. Це патріотичний погляд на українську церковну історію. Передумови та історичні витоки російської агресії проти України – така головна тема дослідження, до якого увійшли інтерв’ю з відомими істориками, політологами, археологами.


13. Авторка – Мирослава Макаревич, журналістка, дитяча письменниця.

Подано збірку есеїв «Позитивні сценарії розвитку України. Роздуми сучасників» (Видавництво «Саміт-Книга», 2022).

Авторка збірки попросила учасників цього унікального проєкту висловити свою думку щодо трьох важливих питань сьогодення і майбутнього України: 1) українська ідея, 2) українська мрія, 3) позитивні сценарії розвитку України. Серед учасників проєкту – науковці, дипломати, митці, журналісти, письменники, політики, громадські та релігійні діячі. Думки різнились, але всі вони були об'єднані впевненістю у світлому майбутньому України – сильної, економічно розвиненої, вільної, незалежної, самостійної, демократичної держави.


14. Авторка – Людмила Вовк, письменниця, журналістка, лікар-кардіолог.

Подано літературно-художнє видання «Лицарі козацької доби» (Видавництво «Мистецтво», 2021).

У видання ввійшли поезії та оповідки про славетних національних героїв Байду Вишневецького, Петра Сагайдачного, Івана Сірка, Івана Богуна, Пилипа Орлика, Івана Мазепу та інших.


15. Автори – Ольга Вакало, сценарій, ведуча; Сергій Кучеренко, відеограф. 

Подано документальну стрічку «Дорога свободи» (віжн-радіо «На дотик», м. Запоріжжя, 2022)., що розповідає про унікальний внесок Запоріжжя в історію відновлення незалежності і державності України у 1991 році. Відправною точкою ідеї фільму стало 30-річчя проведення у Запоріжжі другого фестивалю «Червона рута», який виявився своєрідною «крапкою» радянської доби в історії України. Учасники тих подій поділились своїми спогадами та роздумами. 

Посилання на твір:https://www.youtube.com/watch?v=7IzKD7y11D0&t=2817s&ab_channel=RADIONADOTYK

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux