Схвалено тематику прикладних розробок у сфері ЗМІ, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності
опубліковано 28 травня 2013 року о 14:44

 

Колегія Держкомтелерадіо України схвалила тематику прикладних розробок у сфері засобів масової інформації, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності на 2013 рік, що фінансуватимуться у рамках відповідної бюджетної програми.

Цьогоріч планується завершити дві прикладні розробки, виконання яких розпочато у 2010 році та не здійснено через обмежені обсяги виділених із бюджету коштів.

Йдеться про частину І правил технічної експлуатації «Телебачення» та частину ІІІ цих правил «Загальні вимоги безпеки». Вони будуть адаптовані до сучасних реалій роботи телекомпаній, адже попередні вимоги розроблялись ще 25 років тому.

На переконання членів колегії, замовлення актуальних прикладних науково-дослідних розробок у галузі телебачення і радіомовлення має бути невід’ємною складовою частиною бюджетної програми.

Науковою темою Українського науково-дослідного інституту поліграфічної промисловості ім. Т. Г. Шевченка «Розробити засіб для змивання офсетних полотен друкарських машин» передбачається створення вітчизняного засобу для змивання гумовотканинних офсетних полотен друкарських машин, що забезпечить дотримання технологічних і санітарно-виробничих вимог до продукції та зниження вартості засобу на 30% у порівнянні з закордонними аналогами.

Нагадаємо також, що у грудні минулого року колегія відомства схвалила 5 наукових тем, над якими цьогоріч працюватиме Книжкова палата України імені Івана Федорова. За результатами їх опрацювання будуть створені бази даних електронних каталогів, державної бібліографії тощо, а також опубліковані звіти та аналітичні огляди.

Так, розроблення й аналіз зведених адміністративних даних випуску видань в Україні у 2012-2013 рр. дасть змогу виявити особливості розвитку книговидання і ЗМІ, що має велике значення для проведення державної політики у видавничій та інформаційній сферах. Також планується створити електронний масив документів «Книга і книжкова справа в Україні (1985-2012 рр.)» - за результатами опрацювання однойменної теми.

Впровадження електронних ресурсів поточної державної бібліографії України та бібліометричний аналіз книжкових, картографічних видань, авторефератів дисертацій, газетних та журнальних статей об’єднає каталоги усіх видів неперіодичних та нових видань, літописи, тематичні бази даних щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України, функціонування державної мови в Україні, регіональних мов та мов меншин тощо.

Окрім того, науковці Книжкової палати працюватимуть над розробленням остаточної редакції національного стандарту «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання» та першої редакції національного стандарту «Інформація та документація. Видання. Основні елементи. Терміни та визначення понять», відповідно до якої будуть створені методичні рекомендації щодо видавничого оформлення книг.

П’ятою темою стане розроблення ретроспективних баз даних «Періодика України. 1952-1953 рр.» та «Образотворчі видання України. 1937-1939 рр.», а також довідково-пошукового апарату поточних надходжень періодичних і аркушевих видань. Її метою є поповнення національного інформаційного фонду країни ретроспективними електронними ресурсами.

Результатами досліджень послуговуватимуться органи державної влади, наукові та навчальні заклади, бібліотеки, ЗМІ та всі зацікавлені в даній тематиці.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux