Колегія Держкомтелерадіо проаналізувала стан інформаційного простору Вінниччини
опубліковано 28 травня 2013 року о 14:35

 

Колегія Держкомтелерадіо України на своєму засіданні 28 травня розглянула стан інформаційного простору Вінницької області.

Про наявну ситуацію, а також перспективи розвитку та проблемні питання галузі розповіли директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА Світлана Василюк та гендиректор Вінницької ОДТРК Любов Коваленко.

Члени колегії відзначили, що Вінницька область входить у десятку кращих за рівнем розвитку інформаційного простору. Так, наразі в регіоні функціонують 63 телерадіоорганізації, з яких половина – 32 - місцеві. Активно розвивається цифрове мовлення. На сьогодні на Вінниччині функціонує 5 передавальних центрів, що транслюють телепрограми у цифровому стандарті DVB-T2, майже 24 тисячі мешканців області забезпечено безкоштовними телетюнерами.

Вагоме місце серед обласних мовників посідає державна телерадіокомпанія «ВІНТЕРА», яка охоплює аналоговим та цифровим сигналами відповідно 85% та 80% населення області. Радіопередачі ж ТРК у середньохвильовому та нижньому ультракороткохвильовому діапазонах доступні для слухачів на всій території Вінниччини.

Також учасники засідання відзначили покращення матеріально-технічної бази «ВІНТЕРИ» завдяки введенню в експлуатацію нового студійного обладнання та високу якість виготовленого власного телерадіопродукту.

Значний сегмент в інформаційному просторі області займають друковані засоби масової інформації, яких минулоріч виходило 146.

Колегія зазначила, що в регіоні розвивається і видавнича справа. На даний час до державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 89 суб’єктів, які за останній рік випустили 390 назв книжкової продукції загальним накладом 223,1 тисяч примірників. Переважна більшість такої продукції – україномовна - 327 книг. Місцева влада значно підтримує вінницьких авторів – щороку на видання таких книг спрямовується близько 300 тисяч гривень. Окрім того, в обласній програмі розвитку інформаційного простору передбачено спрямування близько 1 млн. гривень на підтримку книгодрукування в регіоні, понад 400 тисяч – на вирішення проблемних питань комунальних ЗМІ тощо.

В області здійснюються заходи щодо розвитку мережі книго розповсюдження. Місцеві органи влади всіляко сприяють збільшенню кількості стаціонарних об’єктів торгівлі книговидавничою продукцією та розширенню займаних ними площ. На даний час книжковою торгівлею на Вінниччині займається 68 спеціалізованих книгарень, 95 кіосків та 404 відділи продажу книг в непрофільних магазинах.

Втім, як відзначила колегія, в інформаційному просторі Вінницької області існує низка невирішених питань. Серед них - відсутність через географічні особливості регіону стопроцентного покриття території області цифровим сигналом. Зокрема, мешканці Могилів-Подільська, Хмільника, а також Ямпільського району мають труднощі із прийомом «цифри» та частково – аналоговим сигналом. Члени колегії наголосили на необхідність вирішення цього питання вже найближчим часом та рекомендували Вінницькій ОДТРК активізувати співпрацю із місцевими кабельними операторами тощо. Також буде підготовлено звернення до Нацради України з питань телебачення і радіомовлення щодо виявлення в цих районах вільного частотного ресурсу для розвитку локального мультиплексу.

Колегія також звернула увагу представників ОДА на те, що попри здійснені заходи із розширення книготорговельної мережі в області рівень забезпечення населення доступом до книжкової продукції залишається низьким.

Вінницькій ОДА рекомендовано розглянути шляхи вирішення зазначених актуальних проблем інформаційної сфери, сприяти збереженню та розширенню системи проводового радіомовлення, збільшенню асортименту книжкової продукції тощо. Фахівці облдержадміністрації проаналізують стан ринку книжкової продукції області, її якість, рівень забезпечення населення книготорговельними послугами.

В свою чергу, Держкомтелерадіо України вже найближчим часом очікує від Вінницької ОДТРК пропозиції щодо потреб у технічному переоснащенні компанії та побудови апаратно-студійного комплексу.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux