«Розстріляна свобода слова»: свідчення про злочини Росії проти українських журналістів
опубліковано 18 вересня 2023 року о 13:57

14 вересня у виставковому центрі Національного музею історії України у Другій світовій війні відкрилась виставка «Розстріляна свобода слова», на якій представлені свідчення про злочини Росії проти українських журналістів.

Організатори виставки: Національна спілка журналістів України за підтримки правозахисної організації Civil Rights Defenders (Швеція); Мережа Центрів журналістської солідарності, яка діє за підтримки Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, а також ЮНЕСКО; Національний музей історії України у Другій світовій війні. Участь у відкритті виставки взяли в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Як зазначали організатори проєкту, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зафіксовано понад 500 випадків злочинів російських окупантів проти журналістів та медіа України. Загинуло 72 українських та іноземних журналісти, із них 15 — під час виконання професійних обов’язків у зоні бойових дій. На виставці представлені реальні експонати, які передали колеги з прифронтових – Сумщини, Миколаївщини, Херсона, Маріуполя, Бахмута та інших населених пунктів. Серед них техніка, пошкоджена під час виконання професійних обов’язків, захисне спорядження, одяг, пам’ятні предмети, які належали загиблим і полоненим журналістам, документальні відеосвідчення та знімки, що ілюструють роботу українських воєнних журналістів. Серед експонатів особисті речі загиблих журналістів Макса Левіна, Івана Шульги, фрілансера Богдана Бітіка та ще багатьох журналістів, які загинули або перебувають в полоні окупантів.

"Для російських агресорів журналісти є прямими цілями: їх арештовують і катують, їх вбивають. І одразу, як тільки окупанти захоплювали шматок української землі, вони розпочинали кампанію з полювання на медійників. Вільна і незалежна журналістика – це пряма загроза російській пропаганді", – так звернувся до перших відвідувачів тематичної експозиції голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Національна спілка журналістів України документує злочини проти медіа. Зокрема в межах ініціативи вже записано свідчення понад сотні журналістів. Ці дані передадуть до правозахисної ініціативи "Трибунал для Путіна", Міжнародної та Європейської федерації журналістів та інших міжнародних інституцій.

 Виставка триватиме до третього листопада. Її завершення приурочене до Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, який відзначається 2 листопада.

Фото ZN,UA та Дмитра Юрченка


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux