Рішення колегії від 28.10.2014 № 6/22 "Про стан інформаційного простору Чернігівської області"
опубліковано 03 листопада 2014 року о 09:21

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

28 жовтня 2014 р. м. Київ № 6/22

 

 

Про стан інформаційного простору

Чернігівської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія зазначає, що інформаційний простір Чернігівської області представляють електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження. У регіоні створено умови для вільного функціонування засобів масової інформації всіх форм власності.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, реалізується комплексна Програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012-2015 роки.

Телебачення і радіомовлення

На території області зареєстровані 32 юридичні особи, які мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. З них телеорганізацій (мають ліцензії телемовників та/або провайдерів програмної послуги) - 15; радіоорганізацій (мають ліцензії радіомовників) - 15; телерадіоорганізацій (мають ліцензії як телемовника, так і радіомовника) - 2. У цифровому стандарті транслюються програми 31 мовника (28 загальнонаціональних та 3 місцеві).

В області здійснено низку заходів щодо розвитку цифрового мовлення.

На сьогодні близько 60% населення області отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми загальнонаціональних мовників.

Покриття Чернігівської області сигналом цифрового телебачення мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 здійснюється передавачами, розміщеними у містах Чернігів, Бахмач, Прилуки, Ніжин, Бобровиця та смтХолми, а також у м. Шостка Сумської області.

Водночас на значній території області є проблеми з технічним покриттям багатоканальної телемережі. Зокрема неохоплені покриттям цифрового ефірного телесигналу північні частини Городнянського, Ріпкинського, Щорського, Семенівського, Новгород-Сіверського районів; центральна частина області - частини Борзнянського, Менського, Ніжинського, Куликівського районів, частина Коропського району; смт. Козелець та прилеглі території.

В області реалізовувалась програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо передано 37193 заяви від жителів області. Мешканці області отримали 29039 безкоштовних телетюнерів.

Чернігівська ОДТРК веде цифрове ефірне телевізійне мовлення 11 годин на добу на обласній мережі 5-го мультиплексу: на 61 ТВК - м. Чернігів, на 61 ТВК - смт. Холми, на 32 ТВК - м. Прилуки, на 51 ТВК - м. Бахмач, на 36 ТВК - м. Ніжин, на 59 ТВК - м. Бобровиця. Охоплення мешканців області складає близько 60%.

Аналогове ефірне телевізійне мовлення здійснюється 12 годин на добу на обласній мережі: на 64 ТВК - м.Чернігів, на 26 ТВК - м.Холми, на 28 ТВК - м.Прилуки, на 57 ТВК - м. Бахмач, на 53 ТВК - м. Корюківка, на 28 ТВК - м. Сосниця. Охоплення програмами мешканців області складає близько 87%.

Телевізійне мовлення у мережі INTERNET в режимі он-лайн проводиться 14 годин на добу.

Обласне радіо веде радіомовлення 2,0 години середньодобово на передавачі з частотою 69,47мГц на м. Чернігів та область: 71,00мГц - м. Прилуки, 66,38 мГц - м. Бахмач (охоплення програмами мешканців області складає близько 85%). Чернігівська ОДТРК веде ефірне радіомовлення 24 години на добу у FM- діапазоні в смт. Холми (охоплення програмами мешканців області складає близко 10%).

Водночас, стан технологічного обладнання Чернігівської ОДТРК не відповідає сучасним вимогам. Переважна більшість знімальної та записуючої апаратури морально застаріла та фізично зношена.

За останні роки спостерігається тенденція щодо суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення. Станом на 01.01.2012 кількість радіоточок в області складала 45 000, на 01.01.2013 - 31 000, станом на 15.09.2014 - 27 000.

 

Проблемні питання

1. Існує нагальна потреба у технічному переоснащенні Чернігівської ОДТРК.

2. Актуальним є завершення будівництва телевізійної вежі у м. Ніжин та будівництво телевежі у м. Любеч Ріпкинського району, що дасть можливість розширити покриття області національним і місцевим телерадіомовленням, в тому числі забезпечити покриття прикордонних з Республікою Білорусь та Російською Федерацією районів, де зараз відсутній впевнений прийом національного теле- та радіосигналу.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

На сьогодні в області до Державного реєстру видавців, виготівників та розповсюджувачів видавничої продукції внесено 57 суб’єктів підприємницької діяльності. Суб’єкти видавничої справи області за видами діяльності: видавці - 7; виготівники - 6; розповсюджувачі - 6; поєднують кілька видів діяльності - 38, у т.ч.: видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції - 15; видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції - 10; видавничу діяльність, виготовлення і розповсюдження видавничої продукції - 13.

Всі зареєстровані суб’єкти діють на території області.

До найбільших поліграфічних підприємств області належать ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“», ТОВ «Видавництво „Десна Поліграф“», ТОВ «Видавництво „Аспект-Поліграф“», видавництва вищих навчальних закладів області, зокрема - Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, низка приватних підприємців.

В межах Програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012-2015 роки надається фінансова підтримка випуску видань місцевих авторів і популяризації книги та читання.

За час дії Програми надано сприяння випуску 33 виданням місцевих авторів різних жанрів.

Основна частина книг, виданих за бюджетні кошти, безоплатно передається для поповнення фондів бібліотек області.

Станом на 1 жовтня 2014 року випущено 25 назв книг загальним накладом близько 13 тис. прим.

Найбільше в області видається науково-навчальної, дитячої літератури, а також книги краєзнавчої, історичної, мистецької тематики.

В області діє 220 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, серед них - 29 книжкових магазинів (13%) та 191 інший об’єкт (87 %).

Найбільша кількість магазинів зосереджена у містах обласного значення: Чернігові (13 од.), Ніжині та Прилуках (по 4 од.). Окрім того, у м. Чернігів наявні 2 книжкові відділи площею 430 м2 і 99 м2 у приміщеннях торговельно-розважального комплексу і неспеціалізованого магазину.

Крім того, розповсюдження книжкової продукції відбувається також через відділення УДППЗ «Укрпошта».

Недостатній розвиток мережі об’єктів торгівлі друкованою продукцією в селах та селищах області пояснюється малою кількістю населення та нерентабельною діяльністю зазначених спеціалізованих об’єктів.

Видавничі організації області систематично беруть участь у спеціалізованих виставкових заходах, в тому числі міжнародних.

Періодичні друковані засоби масової інформації

Згідно з даними Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, станом на 1 жовтня 2014 року у Чернігівській області зареєстровано 318 місцевих друкованих ЗМІ.

Фактично на даний час в області регулярно виходить 74 місцеві друковані ЗМІ загальним разовим тиражем близько 860 тис. примірників. З них за сферою розповсюдження: в межах області - 39 видань; в межах районів - 25 видань; в межах міст - 10 видань.

Засновниками друкованих ЗМІ є: органи виконавчої влади, місцевого самоврядування - 28 видань; фізичні особи - 15 видань; комерційні структури - 13 видань; навчальні заклади - 5 видань; релігійні організації - 5 видань; громадські об’єднання - 4 видання; політичні партії - 2 видання; трудові колективи - 1 видання.

Розповсюдження друкованих видань у роздріб здійснюється через УДППЗ «Укрпошта» та КП «Преса», мережу кіосків ТОВ «Чернігівмедіасервіс». Значна частина накладу, особливо комунальних газет, розповсюджується шляхом передплати. Станом на 1 жовтня 2014 року разовий передплатний тираж комунальних друкованих видань Чернігівської області складає 152,5 тис. прим., в т. ч. обласної газети «Гарт» - 64,5 тис. прим., обласної газети «Деснянська правда» - 3,8 тис. прим., газети Чернігівської міської ради «Чернігівські відомості» - 1,6 тис. прим., районних газет - 82,5 тис. прим.

Газета «Гарт», співзасновниками якої є обласна рада та колектив редакції газети, має найбільший в області передплатний тираж. Найбільший серед приватних газет - у газети «Вісник Ч» (57,7 тис. прим.).

В області здійснюються заходи щодо реформування місцевих комунальних засобів масової інформації. Вивчаються шляхи реформування, джерела фінансування витрат, створення відповідних економічних умов для незалежної діяльності, забезпечення дотримання соціальних прав та гарантій журналістів.

Забезпечено контроль за виконанням вимог Законів України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна» та «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

Проблемні питання

Низький рівень забезпечення населення книготорговельними послугами, зокрема, не дотримуються вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902, потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількості видань місцевих авторів.

 

Доступ до публічної інформації

 

Згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті облдержадміністрації функціонує розділ «Доступ до публічної інформації». У ньому міститься роз’яснення окремих положень зазначеного Закону, порядку доступу громадян до публічної інформації, що знаходиться у володінні Чернігівської облдержадміністрації, наводиться перелік відомостей, що становлять службову інформацію, надаються зразки оформлення письмових інформаційних запитів, функціонує електронна форма подання запиту на отримання публічної інформації, розміщуються проекти рішень обласної ради, звіти про стан розгляду запитів на публічну інформацію в облдержадміністрації тощо.

За січень-вересень 2014 року до обласної державної адміністрації надійшло 139 запитів на інформацію. Задоволено 115 запитів, надіслано належним розпорядникам інформації - 15, відмовлено у задоволенні 9 запитів (щодо 3 з них облдержадміністрація не була розпорядником інформації; ще 6 по суті були зверненнями з проханням надати роз’яснення).

Найбільш запитуваною була інформація про транспорт (11 запитів), майновий стан і доходи голови, першого заступника голови, заступників голови облдержадміністрації, керівників структурних підрозділів за 2013 рік (7 запитів); участь у державних закупівлях фізичних та юридичних осіб (6 запитів), реалізацію гендерної політики в області (2 запити).

 

Порушень термінів надання відповідей на запити не було. Кількість відповідей протягом 1-5 робочих днів - 128 (92 %), протягом 6-20 робочих днів - 11 (8 %).

Судових позовів від запитувачів до Чернігівської облдержадміністрації протягом звітного періоду не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Чернігівській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема, з метою посилення інформаційної безпеки, передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом національних мовників прикордонних з Російською Федерацією та Республікою Білорусь районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Чернігівський обласній державній адміністрації та Чернігівській обласній раді сприяти:

забезпеченню на території області належного контролю із дотримання вимог законодавства України щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією;

розробці та затвердженню нової редакції обласної Програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини (до 1 січня 2015 року).

3. Чернігівській ОДТРК (Білібаєв А.П.):

у співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови сучасної мережі FM діапазона;

–  посилити контроль за виконанням державного замовлення на виробництво та розповсюдження теле- і радіопрограм;

–  вдосконалити творчо - виробничий процес для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

–  активізувати роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії.

4. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С. О.):

сприяти технічному переоснащенню Чернігівської ОДТРК сучасним теле- та радіообладнанням;

до 10 листопада 2014 року підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо розбудови цифрового телебачення в Чернігівській області, зокрема завершення будівництва телевізійної вежі у м. Ніжин та будівництва телевежі у м. Любеч Ріпкинського району.

5. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.):

спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації (Подорван А. Ф.) проаналізувати та до 1 грудня 2014 року надати керівництву Держкомтелерадіо інформацію про стан дотримання у Чернігівській області вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902;

сприяти участі видавців Чернігівської області у міжнародних виставкових заходах.

6. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації (Подорван А. Ф.) сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави та оперативного реагування на зовнішні негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав;

випуску друком кращих зразків літературної творчості місцевих авторів Чернігівської області, поповненню бібліотечних фондів новими зразками книжкової продукції, популяризації читання;

участі видавців Чернігівської області у міжнародних виставкових заходах;

популяризації журналістської професії та підвищенню стандартів журналістики;

забезпеченню дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна».

7. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Держкомтелерадіо Кравченка Д.В.

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux