Рішення колегії від 27.05.2014 №3/7 "Про стан інформаційного простору Одеської області"
опубліковано 30 травня 2014 року о 12:24

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

27 травня 2014 р. м. Київ № 3/7

 

 

Про стан інформаційного простору

Одеської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Одеської області представляють електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження. В області створено умови для вільного функціонування засобів масової інформації всіх форм власності.

На Одещині реалізуються Регіональна програма підтримки розвитку книговидання та засобів масової інформації області на 2014-2016 роки та Комплексна програма розвитку мереж телерадіомовлення області на 2008-2015 роки.

Телебачення і радіомовлення

У телепросторі області діють 48 телерадіокомпаній, з яких 1 – державна та 47 – приватних; у радіопросторі – 19 радіомовних компаній, з яких 1 – державна та 18- приватних.

Структура власності телерадіокомпаній Одещини виглядає наступним чином: державна - 1; комунальна - 7; приватна - 40.

На сьогодні близько 95% населення області отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми 4-х мультиплексів: МХ-1, МХ-2, МХ-3 (загальнонаціональні канали) та МХ-5 (загальнонаціональні та 3 регіональні і місцеві канали).

У 2012 році в області реалізовано програму забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення (телетюнерами), проте не всі мешканці області, які належать до пільгових категорій, отримали тюнери. Недостатньо покрито цифровим сигналом Ренійський, Болградський та Тарутінський райони.

Єдиною державною телерадіокомпанією є Одеська обласна державна телерадіокомпанія, яка охоплює телевізійним сигналом близько 76% населення області.

Територія області на 99,8% охоплена радіопрограмами Одеської обласної державної радіокомпанії.

Одеська ОДТРК мовить на першому каналі дротового мовлення (УР-1). Власне мовлення здійснюється у обсязі 15 годин 20 хвилин на тиждень. Кількість радіоточок дротового мовлення постійно зменшується. Так, з 2004 по 2014 роки мережа дротового мовлення в Одеській області зменшилася в 11 разів і станом на 01.04.2014 складає 23735, з них близько 13000 у місті Одеса (один радіоприймач дротового мовлення на 97 тис. населення).

Друга програма Одеського державного радіо працює на ультракороткій хвилі 72,92 МГц. На сьогодні існує потреба в отриманні для обласного радіо FM-частоти.

Значний відсоток мешканців Одещини поділяє проросійські погляди. У зв’язку з цим, місцеві ЗМІ мають відігравати провідну роль у формуванні громадської думки щодо збереження єдності країни.

Проблемні питання

1. Матеріально-технічна база Одеської ОДТРК потребує оновлення і вдосконалення, а програмний контент наповнення актуальними матеріалами державницького спрямування.

2. Складною є ситуація щодо розвитку радіомовлення в області, адже радіомовні компанії практично всі зосереджені в м. Одеса, за межами обласного центру працює лише 6, що фактично засвідчує відсутність українських радіомовників в ефірі регіону. На півночі області взагалі немає українських радіомовників, на півдні – тільки в м. Ізмаїл, оскільки невелика потужність передавача у м. Рені (100 Вт) дозволяє охопити мовленням незначну територію Ренійського району.

3. Відсутність 100 % покриття території області цифровим сигналом. Зовсім не забезпечено програмами цифрового стандарту Т2 м. Рені, значна частина Ренійського району, частина Болградського району, м. Вилково та частини Тарутинського, Фрунзівського, Великомихайлівського та Кодимського районів.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

На сьогодні в області до Державного реєстру суб’єктів видавничої справи внесено 177 суб’єктів, з яких 73 – фізичні особи, 104 – юридичні особи. За видами діяльності: 59 суб’єктів видавничої справи, які займаються виданням видавничої продукції; 10 – виготовленням видавничої продукції; 12 – розповсюдженням видавничої продукції; 41 – поєднують видання і виготовлення видавничої продукції; 13 – поєднують видавничу діяльність з розповсюдженням видавничої продукції; 36 – поєднують видавничу діяльність, виготовлення і розповсюдження видавничої продукції.

В 2013 році видано понад 719 найменувань різноманітної літератури: навчальна, методична, художня, інформаційно-довідкова література тощо. З них україномовних – 289, загальним накладом 340 тис. примірників. Обсяг друку книжкової продукції за кількістю найменувань та україномовних видань видавничими та поліграфічними підприємствами області залишається на рівні 2012 року.

Для виконання державних та регіональних програм з популяризації книговидавничої справи, випуску соціально значущих видань місцевих авторів, проведення книжкових ярмарків, виставок, конкурсів в обласному бюджеті на 2014 рік передбачено 585 тис. гривень.

На даний час на Одещині діють більше 600 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, з яких 56 – книжкових магазинів.

Розповсюдження книжкової продукції відбувається також через відділення УДППЗ «Укрпошта».

Недостатній розвиток мережі об’єктів торгівлі друкованою продукцією в селах та селищах області пояснюється малою кількістю населення та нерентабельною діяльністю зазначених спеціалізованих об’єктів.

Видавничі організації Одещини систематично беруть участь у спеціалізованих виставкових заходах, в тому числі міжнародних.

Періодичні друковані засоби масової інформації

Станом на 01.01.2014 в області зареєстровано 601 друковане періодичне видання, з яких: 445 газет, 132 журнали, 22 збірники, 2 альманахи та ін.

Як двомовні зареєстровано 341 видання, 182 російською мовою, 52 видання використовують українську, російську та англійську мови, 26 видань крім української використовують російську, англійську, болгарську, гагаузьку, молдовську та інші мови.

У 2013 році разовий передплатний тираж комунальних друкованих видань області склав 1303,5 тис. примірників, видань інших форм власності - 7664,5 тис. примірників, з них газетні видання та журнали – 4530,0 тис. примірників, періодичних видань країн СНД – 8,6 тис. примірників, місцевих видань – 3125,7 тис. примірників.

В області здійснюється випуск 34 комунальних газет. Найбільш рейтинговими є: газета Одеської міської ради «Одеський вісник» (тираж 114-116 тис. прим.), газета Одеської обласної ради «Одеські вісті» (тираж 95-96 тис. прим.), Саратська районна газета «Советская новь» (тираж 33-34 тис. прим.), міська газета м. Іллічівськ «Черноморський маяк» (тираж 28-29 тис. прим.), Арцизька районна газета «Арцизькі вісті» (тираж 25-26 тис. прим.).

З метою створення сприятливих умов для збереження та розвитку національних меншин Одеської області з обласного бюджету виділяються кошти на видання друкованих засобів масової інформації національних меншин області (тираж 68-69 тис. прим.), зокрема загальнонаціональної болгарської газети «Роден край».

Станом на 01.01.2014 розповсюдження періодичних видань на території області здійснюється в 631 відділенні поштового зв'язку в т.ч. 149 міських та 482 сільських, а також у 417 кіосках.

Забезпечено контроль за виконанням вимог Законів України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна» та «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

Проблемні питання

Проблемними питаннями у виробничо-економічній діяльності поліграфічних підприємств та організацій є забезпечення їх замовленнями на поліграфічну продукцію, розвиток матеріально-технічної бази друкарень, розширення напрямів діяльності.

Не виконуються нормативи щодо мінімального забезпечення сіл, селищ та міст кіосками з продажу друкованих ЗМІ через відсутність приміщень та нерентабельність побудови нових. Місця продажу газет розташовуються у відділеннях «»Укрпошти».

Доступ до публічної інформації

Впродовж 2013 року до обласної державної адміністрації надійшло 287 запитів на інформацію, задоволено – 74, надіслано належним розпорядникам інформації – 206. У І кварталі 2014 року до обласної державної адміністрації надійшло 52 запити на інформацію, задоволено - 16, надіслано належним розпорядникам інформації - 36. Найбільша частина запитів стосується земельних питань, охорони навколишнього середовища, роботи житлово-комунального господарства тощо.

У 2013 році розділ «Доступ до публічної інформації» офіційного веб-сайту Одеської обласної державної адміністрації відвідало 10438 користувачів, за 4 місяці 2014 року – 5888 користувачів Інтернет.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Одеської області визнати задовільним.

1.2. Враховуючи необхідність нейтралізації негативних інформаційних впливів з боку іноземних держав, рекомендувати Одеській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання захисту інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення нагальних проблем.

2. Рекомендувати Одеській обласній державній адміністрації та Одеській обласній раді сприяти:

збільшенню у місцевих ЗМІ контенту державотворчого спрямування;

неухильному додержанню вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність журналістів та впливу на представників засобів масової інформації;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпеченню жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією;

діяльності засобів масової інформації, які розвивають культуру та мови національних меншин.

3. Одеській ОДТРК (Аксьонова М.В.):

вжити заходів щодо покращення програмного наповнення з метою підвищення популярності теле- та радіопрограм власного виробництва;

неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства та рекомендацій Держкомтелерадіо України стосовно формування програмного наповнення каналів мовлення, неприпустимості поширення в ефірі закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, розв’язування війни, інших агресивних дій;

залучати до участі в інформаційно-аналітичних програмах експертів, лідерів громадської думки, представників громадських організацій державницького спрямування;

продовжити участь в акції українських телевізійників «Єдина країна» (розміщення логотипу прапору України у верхній частині екрану з відповідним написом);

посилити роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії;

вжити заходів щодо активізації участі у спільних телевізійних проектах державних телерадіокомпаній, спрямованих на збереження єдності країни, налагодження взаєморозуміння між різними регіонами України.

4. Управлінню інформаційної діяльності Одеської обласної державної адміністрації (Ларіонов В.М.):

продовжити моніторинг матеріалів друкованих ЗМІ, а також Інтернет-ресурсів з метою виявлення та документування повідомлень, що містять заклики до насильницької зміни або повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму;

сприяти збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів;

вживати заходів щодо розширення участі представників видавничої галузі області у міжнародних книжкових виставках;

забезпечувати дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна»;

продовжити роботу щодо забезпечення інформаційного супроводу пріоритетних напрямів зовнішньої та внутрішньої політики держави;

налагодити більш тісну співпрацю із структурними підрозділами облдержадміністрації з метою реалізації узгоджених заходів щодо розвитку інформаційного простору області.

5. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С. О.) до 10 червня 2014 року підготувати клопотання до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, щодо можливості здійснення замовлення на розрахунок частотних присвоєнь для Одеської ОДТРК з метою 100%-го покриття території області цифровим сигналом телемовлення та сигналом радіомовлення в FM - діапазоні.

6. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.):

спільно з управлінням інформаційної діяльності Одеської ОДА (Ларіонов В.М.) проаналізувати і до 1 липня 2014 року підготувати інформацію про стан дотримання в Одеській області вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902;

сприяти участі видавців Одеської області у міжнародних виставкових заходах.

7. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.) проаналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до Положення про колегію Держкомтелерадіо України.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника та заступника Голови Держкомтелерадіо України відповідно до розподілу обов’язків.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux