Рішення колегії від 25.02.2013 № 2/4 "Про підсумки роботи Державного комітету телебачення і радіомовлення України у 2012 році та основні завдання на 2013 рік"
опубліковано 27 лютого 2013 року о 12:13

 

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

25 лютого 2013 р. м. Київ № 2/4

 

 

Про підсумки роботи Державного комітету

телебачення і радіомовлення України

у 2012 році та основні завдання на 2013 рік

 

Заслухавши та обговоривши доповідь Голови Держкомтелерадіо України Курдіновича О.В., колегія відзначає, що впродовж 2012 року Держкомтелерадіо України спрямовував свою діяльність на забезпечення реалізації конституційних прав громадян на свободу слова та інформацію, розвиток державного інформаційного ресурсу, утвердження національних інтересів в інформаційній сфері, інтеграцію України у світовий інформаційний простір.

Продовжувалася робота з удосконалення медійного законодавства. Загалом в 2012 році підготовлено 52 проекти нормативно-правових актів.

Верховною Радою України прийнято закони України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо доставляння обов'язкового безоплатного примірника документів».

На розгляд парламенту внесено проекти законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу», «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Прийнято Концепцію діяльності та розвитку Державної телерадіокомпанії «Культура». Затверджено План заходів щодо реалізації Концепції. Зокрема, вжито заходів щодо модернізації апаратно-студійного комплексу ДТРК «Культура».

У сфері телебачення і радіомовлення результати проведеної роботи у 2012 році свідчать про збільшення частки постійної аудиторії державних мовників:

– «Перший Національний» - збільшення частки в 3,2 рази (постійна аудиторія не менше 1,6 млн. глядачів), разом з тим аудиторія випусків новин зросла у 4 рази. Канал впевнено входить у шістку найпопулярніших каналів країни;

– Українське радіо за даними «TNS Ukraine» досягло частки 17% (аудиторія 35+);

 обласні телерадіокомпанії збільшили аудиторію в 1,8 рази.

З початку 2012 року всі державні телерадіоорганізації перейшли на цілодобове мовлення у цифровому стандарті. У звязку з цим здійснено значний обсяг робіт щодо покращення взаємодії між ОДТРК, а також вдосконалення формування державного замовлення на виробництво та трансляцію телерадіопрограм, вироблених для державних потреб.

Державне замовлення у 2012 році передбачало одночасне виробництво і трансляцію телепрограм як в аналоговому, так і цифровому стандартах у річних обсягах 129656,6 годин та 229852,4 години відповідно; на супутникове телемовлення - 35098,1 годин; на виробництво і трансляцію радіопрограм -137681,0 година.

У 2012 році продовжено надання інформаційної підтримки відповідальним за напрями реформ центральним органам виконавчої влади в частині широкого висвітлення заходів, що реалізуються, анонсування подій щодо стану реалізації етапів конкретної реформи, розміщення в ефірі державних телерадіокомпаній соціальної реклами, спрямованої на популяризацію і роз’яснення суті, а також позитивних наслідків від впровадження реформ та інших заходів, спрямованих на соціально-економічне зростання країни.

Щоденне інформування забезпечується в рамках інформаційних випусків новин, окремих рубрик та циклових інформаційно-аналітичних програм, тощо.

Налагоджено ефективну систему обміну контентом між всіма державними телерадіокомпаніями для оперативного формування новин, яка не поступається жодному комерційному каналу.

У вечірньому прайм-таймі всіх каналів запроваджено лінійки щоденних інформаційно-аналітичних програм про впровадження економічних реформ та соціальних ініціатив Президента України. Загалом цій тематиці у минулому році було присвячено майже 31 тисячу матеріалів.

Разом з тим, створено спеціальні тематичні інформаційно-публіцистичні та науково-просвітницькі програми, в яких участь беруть як представники влади так і фахівці галузей, експерти, науковці, громадськість.

В 2012 році в рамках державного замовлення обсяг програм, адаптованих для сприйняття особами з вадами слуху, було збільшено в порівнянні з 2011 роком. Крім інформаційних випусків новин, жестовою мовою або субтитруванням у 2012 році забезпечено також виробництво інформаційно-аналітичних, тематичних і дитячих програм. Загальний обсяг виробленого власними силами телепродукту у 2012 році склав: з перекладом жестовою мовою - 5247,6 годин та з субтитруванням 1006,9 годин (разом - 6254,5 години). Обсяги показу цих телепрограм державними телерадіокомпаніями у 2012 році становив з перекладом жестовою мовою - 13347,7 годин, з субтитруванням - 3135,7 годин (разом - 16483,4 години). Це складає 12% і 7,2% від обсягів державного замовлення в аналоговому і цифровому стандартах відповідно.

Проведено технічний аудит ОДТРК та визначені основні напрями технічної модернізації компаній. Придбані та введені в експлуатацію найсучасніші комплекти обладнання великих апаратно-студійних блоків Луганської, Кіровоградської, Черкаської ОДТРК, ДТРК «Крим». Побудовано та оснащено нову радіостудію Черкаської ОДТРК. Відремонтовано та оснащено новий комплекс виробництва новин Львівської ОДТРК. Побудовано нову, пересувну телевізійну станцію Кіровоградської ОДТРК, що дозволить оперативно та якісно висвітлювати будь-які події центральної частини країни. Найсучаснішим обладнанням модернізовано ПТС для каналу “Культура”.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.03.2012 № 245 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення» у 2012 році відбувалося забезпечення окремих категорій громадян засобами приймання сигналів цифрового телевізійного мовлення. Всього було придбано та доставлено 792 250 приладів.

Проводилася широка інформаційна кампанія щодо переходу України на цифрові стандарти мовлення. Загальна кількість відповідних матеріалів в ефірі державних телерадіоорганізацій склала більше 53 тисяч.

З метою сприяння забезпеченню умов для рівного доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації під час виборів до Верховної Ради України було організовано роботу Організаційно-моніторингового центру «ЗМІ на виборах 2012», який проводив моніторинг ефірів провідних телекомпаній, інформаційних інтернет-ресурсів країни та аналіз судових рішень за участю суб’єктів виборчого процесу та ЗМІ.

В ефірі державних телерадіокомпаній транслювалися рекламні відео- та аудіоролики, надані представниками ОБРЄ. Ролики виходили не менше шести разів на добу та сприяли чесному і прозорому процесу волевиявлення громадян, підвищували їх правову обізнаність. Соціальні рекламні ролики демонструвалися в ефірі державних телерадіокомпаній більше 4000 разів.

У 2012 році показники книговидання в Україні порівняно з минулим роком значно зросли. За даними Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», зареєстровано 26 104 назв книг і брошур тиражем 62 120,5 тис. примірників.

У порівнянні з аналогічним періодом 2011 року випущено книг і брошур більше на 3 278 друк. од., або на 14,4 %, тиражі збільшились на 15 554,8 тис. пр., або на 33,4%. Книг і брошур українською мовою надійшло 16 341 назва тиражем 31 569,6 тис. пр., що становить 62,6% загальної кількості назв і 50,8% загального тиражу; російською - 7 104 назви (27,2%), тиражем 26 544,9 тис. пр. (42,7%).

На сьогодні до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 5338 суб’єктів видавничої справи.

Одним із дієвих важелів стимулювання видавничої справи в Україні є реалізація бюджетної програми «Українська книга».

З метою забезпечення прозорості у формуванні переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга», у Національній парламентській бібліотеці України вперше відбулася презентація видавничих проектів, які запропоновано видавництвами та видавничими організаціями до проекту переліку книжкових видань, передбачених до випуску у 2012 році. Участь у презентації взяли понад 50 видавництв та видавничих організацій різних форм власності.

В рамках Програми забезпечено випуск низки соціально значущих видань. Зокрема, випущено видання для осіб з вадами зору, які віддруковано шрифтом Брайля, також побачили світ 49 видань для дітей та юнацтва, 54 твори класиків української літератури та лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка, 14 видань творів класиків зарубіжної літератури (в перекладі українською мовою), 86 науково-популярних видань, 25 довідкових та інформаційних і 13 видань мовами національних меншин.

В Україні функціонує 8579 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, в т. ч. книжкових магазинів - 1470, книжкових кіосків та книжкових прилавків - 7109.

На сьогодні в Україні налічується близько 8 тисяч кіосків з продажу преси. Крім того, преса реалізується через мережу об’єктів поштового зв’язку Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». За даними УДППЗ «Укрпошта» мережа об’єктів поштового зв’язку, що надають послуги поштового зв’язку користувачам у 2012 році складалася з 14 463 об’єктів поштового зв’язку, а саме: 3 550 одиниць міських, 9 396 одиниць сільських, 471 одиниці пересувних та 8 одиниць сезонних відділень поштового зв’язку та 1065 інших точок присутності.

Водночас, передплата залишається одним з основних і найбільш зручних для споживача каналів отримання періодики. У зв’язку з цим держава надає підтримку розповсюдженню вітчизняних періодичних друкованих видань.

У 2012 році Держкомтелерадіо України забезпечив участь вітчизняних видавців у ХІХ Мінській та ХХV Московській міжнародних книжкових виставках-ярмарках, 64 Франкфуртському міжнародному книжковому ярмарку, VІІ Міжнародній книжковій виставці-ярмарку «Книга – шлях до співпраці» в м. Ашгабат (Туркменістан). Проведено VIІІ Київську міжнародну книжкову виставку та ІІІ Київську міжнародну книжкову виставку «Книжкові контракти». За підтримки Держкомтелерадіо України було проведено 19 «Форум видавців у Львові» та XVІІІ Міжнародну спеціалізовану виставку «Поліграфія-2012».

У минулому році тривала реорганізація державних видавництв, зокрема, завершено реорганізацію Спеціалізованого видавництва літератури мовами національних меншин України «Етнос» та Інформаційно-аналітичничого центру «Донбасінформ».

Одним із основних офіційних джерел інформації про діяльність Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади залишається Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

На сьогодні затверджено Редакційний кодекс Агентства і «Методику дотримання стандартів інформаційних повідомлень». Під час їх створення проаналізовано стандарти ВВС, ТАСС, РІА «Новости», Reuters, Bloomberg та інших. Сформовано сучасну маркетингову службу. Підписано понад 30 угод про співпрацю з іноземними ЗМІ. Укрінформ має 257 передплатників, платні послуги надано у 2012 році понад 300 споживачам. Крім того, 150 споживачам інформація надається безкоштовно.

Запущено більш потужний і сучасний веб-сайт, розроблено його мобільну версію, яку можна застосовувати на іРhone, iPad. Відвідуваність інтернет-ресурсів зросла у 3,5 рази (60-70 читачів на день). Текстові новини Укрінформу цитуються в ЗМІ в середньому вдвічі більше, ніж у попередні роки. Окрім того, посилання на матеріали Укрінформу почали частіше надавати недержавні друковані ЗМІ, радіо- та телеканали, а також інформагентства, зокрема, УНІАН, «Українські новини». Показники роботи прес-центру та фотослужби Укрінформу у 2012 році є одними з найкращих в Україні.

У 2012 році до Держкомтелерадіо України надійшло 57 запитів на інформацію. Всі запити задоволено.

Водночас, до Держкомтелерадіо України звернулося 53 запитувачі, яким надано роз’яснення окремих положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». Крім того, за дорученнями Кабінету Міністрів України розглянуто 74 скарги від громадян про порушення, на їх думку, вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» посадовими особами центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Створено систему обліку публічної інформації. На сьогодні в системі обліку розміщено облікові картки з відомостями про понад 1400 документів.

Здійснювався моніторинг стану реалізації органами виконавчої влади Плану організації виконання Указу Президента України від 05.05.2011 № 547 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації».

Впродовж 2012 року вживалися заходи щодо контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, збереженням та належним використанням державного майна підприємствами, установами та організаціями сфери управління Держкомтелерадіо України. Стан фінансової дисципліни розглянуто колегією Держкомтелерадіо України.

Водночас, колегія констатує, що рівень технічного оснащення державних телерадіоорганізацій не повною мірою відповідає сучасним вимогам; існує необхідність в покращенні творчо-виробничого процесу, спрямованого на підвищення конкурентоспроможності вітчизняного теле- та радіопродукту; потребує суттєвого удосконалення робота щодо підвищення кваліфікації працівників телерадіомовлення з урахуванням впровадження новітніх інформаційних технологій.

Крім того, не досягнуто якісних змін щодо забезпечення наших громадян книжковою продукцією відповідно до європейських стандартів; недостатньо розвинутою є мережа книгорозповсюдження; потребує завершення робота з реорганізації державних видавництв, результатом якої має стати підвищення ефективності управління об’єктами державної власності, покращення видавничої діяльності, збільшення обсягів виробництва видавничої продукції, зменшення кількості збиткових підприємств.

Необхідно зробити більш ефективною роботу з інформування громадян про важливі події суспільного життя та висвітлення державними ЗМІ актуальних питань та змісту впроваджуваних в Україні соціально-економічних реформ.

Потребує удосконалення механізм контролю за недопущенням порушень фінансової дисципліни підприємствами, установами та організаціями сфери управління Держкомтелерадіо України.

Враховуючи зазначене та з метою безумовного виконання основних завдань і функцій, покладених на Держкомтелерадіо України із реалізації державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію Голови Держкомтелерадіо України Курдіновича О.В. про підсумки роботи Державного комітету телебачення і радіомовлення України у 2012 році та основні завдання на 2013 рік взяти до відома.

2. Визначити пріоритетними завданнями Держкомтелерадіо України у 2013 році:

забезпечення конституційних прав громадян на свободу слова та інформацію;

інформування громадян про важливі події суспільного життя та висвітлення державними ЗМІ актуальних питань та змісту соціально-економічних реформ;

організаційно-правове забезпечення створення Суспільного телебачення і радіомовлення України;

подальший розвиток ефірного наземного цифрового телерадіомовлення;

сприяння розвитку вітчизняних друкованих засобів масової інформації;

створення сприятливих умов для розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження, популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання.

3. Членам колегії Держкомтелерадіо України забезпечувати:

3.1. Безумовне дотримання вимог Регламенту Кабінету Міністрів України, законів України «Про звернення громадян», «Про статус народного депутата», «Про доступ до публічної інформації», «Про державну службу», «Про засади запобігання і протидії корупції», Інструкції з діловодства, посилення персональної відповідальності керівників та працівників структурних підрозділів апарату, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо України, за дотриманням виконання завдань і термінів, визначених актами і дорученнями Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, наказами і рішеннями колегії Держкомтелерадіо України.

3.2. Своєчасний розгляд та реагування на звернення громадян та оперативний розгляд звернень, що надходять на урядову телефонну «гарячу лінію».

3.3. Належний супровід у комітетах та на пленарних засіданнях Верховної Ради України законопроектів.

3.4. Сприяння створенню Суспільного телебачення і радіомовлення України.

3.5. Вжиття заходів щодо покращення творчо-виробничого процесу, спрямованого на підвищення конкурентоспроможності вітчизняного теле- та радіо продукту.

3.6. Сприяння здійсненню належного технічного переоснащення державних телерадіокомпаній.

3.7. Сприяння збільшенню покриття території України державним радіомовленням, зокрема, за рахунок зростання охоплення населення програмами УР-1, УР-3 Національної радіокомпанії України в СХ діапазоні до 85 % шляхом модернізації мережі середніх хвиль радіомовлення компанії.

3.8. Сприяння забезпеченню належного фінансування української редакції «Euronews» з метою повнішого інформування громадян України про події у світі та Європі.

3.9. Системну роботу із висвітлення в засобах масової інформації актуальних питань та змісту соціально-економічних реформ та інформаційного супроводження рішень Кабінету Міністрів України.

3.10. Внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України Концепції Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2014 - 2018 роки та розробку зазначеної Державної цільової програми.

3.11. Організацію роботи, спрямованої на ефективне виконання бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга».

3.12. Вжиття заходів щодо продовження роботи з науково-технічного розвитку видавничо-поліграфічної галузі, визначення пріоритетних напрямів розвитку галузевої науки, сприяння створенню нормативно-технічної бази спільно з Науково-технічною радою з питань видавничої справи при Держкомтелерадіо України.

3.13. Належний рівень представлення української книжкової продукції на міжнародних книжкових виставкових заходах.

3.14. Сприяння Державній науковій установі «Книжкова палата України імені Івана Федорова» щодо будівництва другої черги книгосховища Державного архіву друку.

3.15. Здійснення моніторингу реалізації органами виконавчої влади Плану організації виконання Указу Президента України «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації».

3.16. Підготовку проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо забезпечення доступності офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади для користувачів з ураженням органів зору та слуху.

3.17. Організацію інформування населення через засоби масової інформації про нові можливості забезпечення права на інформацію, які надає Закон України «Про доступ до публічної інформації».

3.18. Проведення моніторингу інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади і державних телерадіокомпаній та підготовку пропозицій щодо удосконалення структури та функціонування цих веб-сайтів.

3.19. Контроль за виконанням умов контрактів із керівниками підприємств, установ та організацій сфери управління Держкомтелерадіо України.

3.20. Вжиття дієвих заходів із першочергового погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах сфери управління Держкомтелерадіо України та недопущення її виникнення.

3.21. Дієвий контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних асигнувань підвідомчими бюджетними установами (організаціями), недопущенням утворення дебіторської та кредиторської заборгованості зі сплати комунальних послуг, енергоносіїв та інших статей витрат, збереженням та належним використанням державного майна, що перебуває в сфері управління Держкомтелерадіо України.

3.22. Ефективне управління об’єктами державної власності, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо України.

3.23. Належний рівень підвищення кваліфікації працівників ЗМІ.

4. Голові Республіканського комітету з інформації Автономної Республіки Крим, керівникам структурних підрозділів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, що опікуються питаннями інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, налагодити постійну ефективну роботу із проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо пріоритетних напрямів та змісту соціально-економічних реформ, поширення об`єктивної суспільно необхідної інформації та представлення позиції місцевих органів влади у засобах масової інформації.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову колегії.

 

 

Голова колегії /підпис/ О.В. Курдінович

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux