Експерти обговорили положення законопроекту про реформування державних і комунальних ЗМІ
опубліковано 27 лютого 2013 року о 12:38

 

26 лютого у столиці відбулося засідання у рамках «Відкритої розмови» експертної ради з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів. Участь у ньому взяли представники Держкомтелерадіо України, Національної спілки журналістів, Мінекономрозвитку, громадських організацій.

Фахівці обговорювали питання визначення шляхів правового забезпечення реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Спроби ухвалити відповідний законопроект тривають в Україні вже значний час. У 2005 році Парламентська Асамблея Ради Європи закликала українську владу розпочати роздержавлення друкованих засобів масової інформації. Держкомтелерадіо виступив розробником законопроекту «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Згідно із ним, реформування здійснюватиметься поетапно впродовж 7 років. З них перші 3 роки - «пілотний (добровільний)» етап.

У доопрацьованому законопроекті за пропозицією Мінекономрозвитку та Держпідприємництва вилучено положення стосовно безоплатної передачі у власність господарського товариства, створеного трудовим колективом реформованого друкованого ЗМІ, встановлення для редакцій реформованих друкованих ЗМІ пільгових умов надання в оренду приміщень, надання державної підтримки реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження.

11 лютого 2013 року Держкомтелерадіо провів узгоджувальну нараду з НСЖУ, яка заявила, що не підтримує зауваження Мінекономрозвитку та Держпідприємництва та заперечуватиме проти ухвалення закону у запропонованій редакції.

Основні розбіжності полягають в частині визначення механізму встановлення для редакцій реформованих друкованих ЗМІ пільгових умов надання в оренду приміщень, а також щодо механізму висвітлення діяльності місцевої сфери розповсюдження.

В той же час, Українська асоціація видавців періодичної преси виступає за встановлення рівних умов для «реформованих» та «приватних» місцевих друкованих ЗМІ.

Під час засідання експертної ради Держкомтелерадіо України запропонував виробити компромісне рішення, спрямоване на якнайшвидше запровадження відповідного реформування.

Експертна рада вирішила розглянути це питання на найближчому засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Інформаційно. 18 лютого ц.р. під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів було представлено нову ініціативу в межах «Відкритої розмови» - експертну раду з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів.

Як заявив координатор експертної ради Олександр Бухтатий, медіа-експерти і юристи, а також представники громадських організацій та об'єднань мають своє бачення першочергових кроків і довгострокових планів щодо приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів. Зокрема, це стосується законодавчого визначення понять «журналіст», «журналістська діяльність» та застосування 171 статті Кримінального кодексу України.

«Міжвідомча робоча група має стати каталізатором позитивних змін у вітчизняній сфері медіа. Я розумію, що існування гарних законів ще не є гарантією їх безумовного виконання, але очевидним є те, що без таких ініціатив протистояння влади, суспільства та мас-медіа зростатиме», - зазначив Олександр Бухтатий.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux