Рішення колегії Держкомтелерадіо від 30.10.2018 №5/15 "Про стан виконання Держкомтелерадіо державної ґендерної політики"
опубліковано 09 листопада 2018 року о 16:58

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

30 жовтня 2018 р. м. Київ №5/15

 

Про стан виконання Держкомтелерадіо

державної ґендерної політики

 

Заслухавши та обговоривши доповідь радника Голови Держкомтелерадіо з ґендерних питань Ламах Е.Б. про стан виконання Держкомтелерадіо державної ґендерної політики, колегія відзначає, що у 2018 році центральним органом виконавчої влади спрямовано роботу на виконання окремих загальнонаціональних програм у сфері ґендерної політики та інтеграцію ґендерних підходів в діяльність відомства.

Держкомтелерадіо здійснюється діяльність з впровадження державної гендерної політики за 2-ма напрямами:

1) Виконання загальнодержавних програм з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі (Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік; Державна соціальна програма забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року; Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року; Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року).

2) Підвищення професійного рівня працівників апарату Держкомтелерадіо та організацій, що належать до сфери його управління, і введення ґендерного компоненту в їх діяльність.

Відповідно до першого напряму Держкомтелерадіо спільно з Укртелерадіопресінститутом, ВГО «Центр - Розвиток демократії» та іншими громадськими організаціями і партнерами проведено низку заходів, а саме: конкурс на кращу роботу в інформаційній сфері на тему «Впровадження Національного плану дій «Жінки. Мир. Безпека» (п’ять переможців конкурсу нагороджено подяками Держкомтелерадіо та цінним подарунком від ВГО «Центр - Розвиток демократії»); 2 семінари для представників регіональних ЗМІ «Впровадження Національного плану дій «Жінки. Мир. Безпека» (м. Київ та м. Львів); семінар для працівників Запорізької ОДА «Впровадження національного плану дій «Жінки. Мир. Безпека»; конференцію «Розширення можливостей сільських жінок та дівчат» (м. Київ); круглий стіл «Обговорення Практичних рекомендацій для засобів масової інформації щодо висвітлення Резолюції РБ ООН №1325, Національного плану дій «Жінки. Мир. Безпека», (на сьогодні роботу над практичними рекомендаціями завершено і Укртелерадіопресінститут буде рекомендувати її для використання ЗМІ); круглий стіл «Актуальні питання забезпечення мінної безпеки та гуманітарного розмінування на території України» (м. Київ) та семінар із зазначеної тематики для журналістів Донецького регіону (м. Краматорськ) тощо.

Крім того, Укртелерадіопресінститутом розроблено План дій щодо виконання Національного плану дій із впровадження резолюцій Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека».

Колегія зазначила, що на сьогодні перед Держкомтелерадіо стоять завдання, спрямовані на протидію гендерним стереотипам та сексизму, пропагування ідей гендерної рівності та інформування суспільства про напрями державної політики. Тому постає необхідність формування гендерних компетенцій фахівців, створення методичних матеріалів, які б допомагали поширювати інформацію про впровадження гендерної політики, передусім, на регіональному рівні.

З метою підвищення професійного рівня працівників органів виконавчої влади, дотичних до виконання загальнодержавних та регіональних програм з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі, в Укртелерадіопресінституті впроваджено навчальний курс «Основи ґендерної політики для працівників органів державної влади». Триває розробка навчального курсу «Основи ґендерної політики для ЗМІ», який планується розпочати у 2019 році.

Для ефективного виконання у наступному році загальнонаціональних програм з ґендерної рівності розроблено відповідний проект Плану заходів Держкомтелерадіо на 2019 рік, який буде затверджено наказом Держкомтелерадіо.

Колегія звернула увагу на необхідність доповнення проекту Плану заходів показниками виконання.

Колегія зазначає, що у зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування більшості заходів національних програм та планів дій перед Держкомтелерадіо постає завдання пошуку інших джерел та можливостей залучення сторонніх організацій та установ до спільної діяльності на принципах партнерства для їх реалізації.

Акцентовано увагу на необхідності активізації спільних дій органів державної влади – Держкомтелерадіо, Міністерства соціальної політики України, Міністерства інформаційної політики України, Міністерства оборони України та інших заінтересованих міністерств, установ і організацій, у тому числі громадських організацій, з метою реалізації ґендерної політики в інформаційній сфері. Також запропоновано налагодити активну співпрацю Держкомтелерадіо з Урядовим уповноваженим з питань гендерної політики.

З метою забезпечення професійного рівня працівників Держкомтелерадіо, зокрема з питань ґендерної рівності, проведено відповідні семінари-тренінги.

Наразі планується спільна робота щодо ґендерного аналізу бюджетної програми «Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України» в рамках Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні».

Враховуючи поставлені перед Держкомтелерадіо завдання щодо реалізації державної ґендерної політики, відомством розроблено проект Комплексної програми впровадження ґендерного підходу в діяльність Держкомтелерадіо, мета якої - зробити ґендерний підхід наскрізним, інтегрувавши ґендерні аспекти на всіх етапах розробки та впровадження політики, моніторингу та оцінки діяльності Держкомтелерадіо.

Колегія звертає увагу на необхідність визначити уповноважену особу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі - одного із заступників Голови Держкомтелерадіо з покладенням на нього відповідних обов’язків відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» та підтримує пропозицію про доцільність внесення змін до Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення в частині визначення повноважень Держкомтелерадіо щодо реалізації державної ґендерної політики.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідача взяти до відома.

2. Управлінню телебачення і радіомовлення, європейської та євроатлантичної інтеграції (Ободович О.О.):

2.1. До 25 листопада 2018 року подати на затвердження Голові Держкомтелерадіо проект Комплексної програми впровадження ґендерного підходу в діяльність Держкомтелерадіо.

2.2. До 25 грудня 2018 року подати Голові Держкомтелерадіо на затвердження проект Плану заходів Держкомтелерадіо з реалізації ґендерної політики на 2019 рік.

3. Управлінню розвитку інформаційної сфери (Недяк Ю.О.) підготувати пропозиції щодо внесення змін до Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення в частині визначення повноважень Держкомтелерадіо щодо реалізації державної ґендерної політики.

4. Управлінню телебачення і радіомовлення, європейської та євроатлантичної інтеграції (Ободович О.О.), фінансово-економічному управлінню (Бартош Н.В.) та Укртелерадіопресінституту (Літинський Я.М.) взяти участь у проведенні ґендерного аналізу бюджетної програми Держкомтелерадіо «Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України» в рамках Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні».

5. Українському інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси (Літинський Я.М.):

5.1. До 15 листопада 2018 року затвердити Практичні рекомендації для засобів масової інформації щодо висвітлення Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН №1325 «Жінки, мир, безпека».

5.2. Забезпечити організацію та проведення 2-го етапу навчального курсу для працівників органів виконавчої влади «Основи ґендерної політики» з 01.02.2019 по 25.03.2019.

5.3. Продовжити роботу щодо формування гендерних компетенцій працівників апарату Держкомтелерадіо та підприємств, що належать до сфери його управління, з питань впровадження ґендерної політики в Україні.

6. Визначити в Держкомтелерадіо уповноважену особу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі відповідно до вимог ст. 12 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux