Рішення колегії Держкомтелерадіо від 28.04.2015 №4/15 "Про модернізацію передавальних технічних засобів мереж Українського радіо"
опубліковано 08 травня 2015 року о 10:43

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

28 квітня 2015 р. м. Київ № 4/15

 

Про модернізацію передавальних

технічних засобів мереж Українського радіо

 

 

Заслухавши інформацію в.о. генерального директора Національної радіокомпанії України Табаченка А.Д., колегія зазначає, що реалізація головної статутної мети діяльності Національної радіокомпанії України, яка разом з іншими державними телерадіоорганізаціями знаходиться на етапі реформування у суспільне радіомовлення, – забезпечення права громадян України, закордонного українства та світової громадськості на отримання повної, достовірної та оперативної інформації, вільне обговорення суспільних питань, реалізація програмної політики, що відповідає національним інтересам України, створення конкурентоспроможної інформаційної продукції та гармонійного входження України у світовий інформаційний простір, вимагає відповідних сучасних технологій донесення інформації до населення.

На сьогодні радіочастотний ресурс в FM-діапазоні практично вичерпаний. Діючі передавальні засоби середньохвильового діапазону, що транслюють програми НРКУ, фізично спрацьовані, морально застарілі і мають надзвичайно високі показники енергоспоживання. Проводову систему радіомовлення з 1991 року скорочено з 26 до майже 1 млн. абонентів.

Реалізація рішення колегії Держкомтелерадіо від 02 жовтня 2014 року № 5/20 «Про План заходів щодо реалізації Проекту створення єдиної радіомережі Українського радіо» (далі – План) дещо покращила ситуацію із охопленням населення програмами Українського радіо. Відповідно до Плану НРКУ отримала додаткові частотні присвоєння в FM-діапазоні у 12-ти областях України, а саме: Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Харківській, Хмельницькій та Черкаській. Однак, стовідсоткового охоплення населення програмами Українського радіо не відбулося.

Найгірша ситуація в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській областях, де повністю відсутні частотні присвоєння FM-діапазону як у НРКУ, так і ОДТРК. Незадовільний стан із охопленням радіопрограмами державних мовників як НРКУ, так і ОДТРК в областях:

Тернопільській та Харківській, де відсутні частотні присвоєння в обласних центрах;

на півдні Одеської, включаючи місто Одеса, де не передбачено ліцензіями жодного передавача, який би розповсюджував програми державних мовників;

Чернівецькій, де працює лише два передавачі в м. Новодністровську потужністю 0,1 кВт на частоті 106,6 МГц та м. Путилі потужністю 0,25 кВт 107,0 МГц спільного використання;

Чернігівській, де працює лише один передавач в м. Новгород-Сіверський потужністю 0,1 кВт на частоті 101,0МГц спільного використання та один передавач у смт Холми потужністю 0,1 кВт на частоті 107,0МГц.

Водночас, сучасні прогресивні радіотехнології дозволяють поширювати інформацію супутниковими каналами, всесвітньою мережею Інтернет та наземними ефірними передавальними станціями з низькими експлуатаційними витратами та високими показниками охоплення аудиторії.

Враховуючи складнощі з отриманням додаткових радіочастотних присвоєнь на канали мовлення в FM-діапазоні, НРКУ пропонувала розглянути можливість пріоритетного використання існуючих мереж радіомовлення у середньохвильовому діапазоні.

Національна радіокомпанія України у 2013 році розробила проект Плану модернізації мереж поширення радіопрограм у аналоговому та цифровому форматах з охопленням переважної частини території держави радіомовленням високої якості. Реалізація Плану дозволила б зменшити соціальну напругу у суспільстві пов’язану з руйнацією проводового мовлення.

На основі мереж потужного радіомовлення можлива розбудова загальнонаціональних, регіональних та локальних систем оповіщення населення держави. У зв’язку з тим, що у 2011-2013 роках не були виділені кошти капітальних видатків в обсязі 70 млн. грн., НРКУ не мала можливості реалізувати План модернізації мереж державного радіомовлення в ДСХ-діапазоні.

У 2014 році було запропоновано інвестиційний проект з модернізації мереж потужного радіомовлення у СХ-діапазоні НРКУ у частині оснащення високотехнологічним обладнанням за прямим контрактом з виробником такого радіообладнання – німецькою компанією «TRANSRADIO», за фінансової підтримки «Commerzbank AG».

Зазначена модернізація дозволила б забезпечити покриття території України на рівні 85-90 % і закласти підвалини для впровадження цифрового мовлення стандарту DRM з мінімальними витратами, в результаті якої витрати на розповсюдження радіопрограм могли бути скорочені майже на 40-50 %.

Перехід радіомовлення на цифрові стандарти дозволить розпочати новий етап у розвитку радіо.

Мовлення в цифрових стандартах DRM/ DRM+, DAB/DAB+ та ін., дозволяє, в порівнянні з аналоговим, зменшувати потужності передавачів у кілька разів та водночас забезпечувати поширення на одному каналі мовлення декількох радіопрограм високої якості, надавати інші інформаційні послуги в інтерактивному режимі. При застосуванні новітніх технологій зменшуються експлуатаційні витрати та вартість послуг, заощаджується радіочастотний ресурс, знижується рівень електромагнітного випромінювання.

Водночас, впровадження новітніх цифрових технологій радіомовлення гальмується з причин, зокрема:

відсутності у Державній програмі впровадження цифрового телерадіомовлення положень та заходів з впровадження цифрового ефірного радіомовлення;

відсутності державних стандартів цифрового радіомовлення;

відсутності у Національній таблиці розподілу смуг радіочастот визначеного частотного ресурсу для потреб цифрового радіомовлення.

Впровадження цифрового державного (суспільного) радіомовлення дозволить:

значно збільшити кількість каналів мовлення, що дозволить мовлення на окремих каналах програм УР-1, «Промінь», «Культура» та програм ОДТРК;

покращити якість (програми можуть транслюватись з якістю СД- дисків у стерео форматі);

забезпечити поширення радіопрограм на всю територію держави;

зменшити видатки на трансляцію.

Враховуючи викладене, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про стан радіомовлення НРКУ та обласних державних телерадіокомпаній в FM-діапазоні та мережі проводового мовлення програм УР-1 взяти до відома.

2. Підтримати пропозицію НРКУ щодо модернізації мереж українського радіо.

3. НРКУ (Табаченко А.Д.):

продовжити роботу щодо залучення інвестицій на модернізацію мереж потужного радіомовлення у СХ-діапазоні;

підготувати пропозиції щодо розбудови цифрових мереж радіомовлення;

разом з управлінням телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.) до 18 травня 2015 року підготувати техніко-економічне обґрунтування технічного переоснащення передавальних засобів розповсюдження програм НРКУ у середньохвильовому діапазоні сучасними високоефективними аналого-цифровими передавачами та антенно-фідерними пристроями (далі – техніко-економічне обґрунтування) і внести на розгляд Голови Держкомтелерадіо;

4. Управлінню телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.) до 28 травня 2015 року:

за результатами розгляду техніко-економічного обґрунтування підготувати листа до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо шляхів модернізації мереж Українського радіо (передбачення необхідних коштів у проекті Державного бюджету України на 2016 рік чи надання гарантій Кабінету Міністрів України на наведені цілі).

підготувати листа до Держспецзв’язку щодо необхідності розробки та прийняття цифрових стандартів радіомовлення.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Держкомтелерадіо.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux