Рішення колегії Держкомтелерадіо від 28.04.2015 №4/13 "Про стан інформаційного простору Полтавської області"
опубліковано 08 травня 2015 року о 10:37

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

28 квітня 2015 р. м. Київ № 4/13

 

Про стан інформаційного простору

Полтавської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Полтавської області характеризується достатньо широким спектром аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. У регіоні створено належні умови для вільного та безперешкодного функціонування суб’єктів інформаційних відносин та професійної діяльності журналістів.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, в області реалізується Комплексна програма сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери на 2013-2015 роки. На виконання зазначеної програми друкованим ЗМІ надано підтримку на суму 2147,0 тис. грн. У 2015 році фінансування передбачено в сумі 1075,0 тис. грн.

Телебачення і радіомовлення

Станом на 01.04.2015 у Полтавській області працюють 68 телерадіоорганізацій суб’єктів-ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. З них: редакцій проводового мовлення - 26; ефірних мовників - 15; провайдерів програмної послуги - 21; компаній, що здійснюють мовлення у кабельних мережах - 4.

Діяльність у сфері телемовлення в області здійснюють 12 ефірних та кабельних телерадіокомпаній (ліцензії мають 14), з них 1 державна (Полтавська держтелерадіокомпанія), 7 приватних та 3 комунальні телеорганізації ефірного та кабельного мовлення.

За показником покриття території єдиним обласним (мережевим) телемовником є обласна Полтавська держтелерадіокомпанія, яка своїм аналоговим телевізійним сигналом з кількох передавачів охоплює 79 % території або 88 % населення. З 2012 року Полтавська держтелерадіокомпанія цілодобово продукує сигнали в цифровому і аналоговому стандартах.

Станом на 01.04.2015 Полтавська держтелерадіокомпанія мовить 16 год. на добу у телевізійному ефірі (в аналоговому та цифровому форматі), 4 год. – у ФМ-діапазоні, та 1,9 год. на добу на частотах УР-1, покриваючи при цьому сигналом практично всю територію Полтавської області.

Цифровим телебаченням Полтавська держтелерадіокомпанія через обласну мережу ТОВ «Зеонбуд» (мультиплекс МХ-5) охоплено 95 % населення і 90 % території області. Не покритими залишаються райцентри: м. Карлівка, смт Котельва, смт Оржиця, смт Нові Санжари, смт Чорнухи, в яких проживають 54 554 осіб (5 % населення області).

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення. До Держкомтелерадіо передано 85372 заяви від жителів області. Мешканцям області надано 43865 безкоштовних телетюнерів.

У 2015 році планується завершити впровадження цифрового телебачення в області. Для переходу на цифровий формат телемовлення потрібно вирішити питання щодо забезпечення населення телетюнерами.

У 2014 році розпочато процес кардинального оновлення матеріально-технічної бази Полтавська держтелерадіокомпанія. За рахунок субвенції з обласного бюджету придбано і введено в дію обладнання для центральної ефірної апаратної на базі сучасного відеомікшера, що дозволило здійснити перехід на винятково цифровий тракт та значно покращити якість телевізійного сигналу. Також за кошти обласного бюджету придбано сучасну станцію графічного монтажу.

Триває перехід на безстрічкові технології. У 2012 році придбано дві перші безстрічкові відеокамери ТЖК Sony HSR-NX5E. У 2015 році придбано ще два комплекти ТЖК на базі відеокамер Panasonic AG-AC90EN. Наразі завершуються роботи із введення в дію оновленого АСБ-1.

Полтавською облдержадміністрацією здійснюється моніторинг місцевих засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму. Реалізуються заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

Проблемні питання

1. Полтавська держтелерадіокомпанія має застарілий парк обладнання ВМА, робочих місць журналістів, обладнання NewsRoom, обмежений об’єм файлового сервера. Через застаріле обладнання якість телевізійного мовлення не повною мірою відповідає сучасним стандартам.

2. Цифровим телебаченням не охоплено райцентри: м. Карлівка, смт Котельва, смт Оржиця, смт Нові Санжари, смт Чорнухи, у яких проживають 54 554 жителів або 5 % населення області.

3. Ефірним радіомовленням Полтавської держтелерадіокомпанії не охоплені Чорнухинський, 1/3 Оржицького, Карлівський, 1/3 Лубенського, 1/2 Котелевського, 1/2 Чутівського, 1/2 Машівського, 1/2 Кобеляцького районів, у яких проживають 334691 осіб або 21% населення області.

4. Полтавська держтелерадіокомпанія має кредиторську заборгованість за оплату трансляцій, яка утворилася в 2014 році через відсутність підкріплень бюджетних асигнувань, у сумі близько 1 млн. грн.

5. З причин фінансового характеру жодна з місцевих телерадіоорганізацій районного масштабу не взяла участь у проведеному Національною радою конкурсі на частоти у цифровому форматі.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 93 суб’єкти видавничої справи Полтавської області, у тому числі за видами діяльності: видавців - 14; виготівників - 10; розповсюджувачів - 2; які поєднують кілька видів діяльності - 67. За формою власності: юридичних осіб - 76; - фізичних осіб - 17.

Серед видавничих підприємств вирізняються видавництва: ТОВ «АСМІ», ПП ХРА «Дивосвіт», ТОВ «Сімон», «Гадяч», «Полтавський літератор», «Лубни», ФОП «Говоров», видавництва Полтавського університету економіки і торгівлі та Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

За 2014 рік видавництвами Полтавщини видано 218 назв книг загальним тиражем 2117,13 тис. прим., з них українською мовою – 183 назви книг (84 % від загальної кількості).

Протягом І кварталу 2015 року видано 43 назви книг загальним тиражем 470,1 тис. прим., з них українською мовою - 37 назв книг (86 % від загальної кількості).

Комплексною програмою сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013-2015 роки передбачено заходи, спрямовані на підтримку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження, забезпечення населення області соціально значущою видавничою продукцією місцевих авторів.

За програмою видано 88 назв соціально значущих книг загальним тиражем близько 67 тис. прим., на випуск яких із обласного бюджету виділено 2 583,62 тис. грн.

На Полтавщині збережено мережу книготорговельних об’єктів. Книжкову продукцію реалізують 51 книжковий магазин, а також 199 кіосків, відділів, лотків книжкової торгівлі. Загальна кількість об’єктів роздрібної книжкової торгівлі в області - 250.

В обласному центрі та містах із населенням понад 20 тисяч жителів кількість об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією значно перевищує мінімальну кількість, встановлену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 червня 2008 р. № 902 «Про вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією», і становить 55 об’єктів при нормативі 38.

У сільських населених пунктах регіону, де спостерігається низька забезпеченість населення об’єктами торгівлі, розповсюдження книжкової продукції здійснюється відділеннями УДППЗ «Укрпошта» та облспоживспілки Полтавської області.

У поліграфічній галузі утворилося потужне конкурентне середовище, де поряд із державними та комунальними структурами успішно працюють підприємства різних форм власності.

Комунальні поліграфічні підприємства спеціалізуються на випуску газетної продукції (70 % обсягів), а також друкують книги, кольорову, бланкову та інші види друкованої продукції. Всі 5 комунальних поліграфічних підприємств, оперативне управління якими здійснює Полтавська ОДА, незважаючи на певні труднощі та велику конкуренцію в галузі, працюють рентабельно.

Періодичні друковані засоби масової інформації

Згідно з даними Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності в області зареєстровано 305 друкованих видань, з яких 2 - загальнодержавні, сфера розповсюдження решти – Полтавська область.

Переважну більшість зареєстрованих друкованих ЗМІ складають газети – 256; журналів - 36; альманахів – 1; збірників - 4; бюлетенів - 8.

За мовою видань 93 найменування періодики орієнтовані на російськомовного читача, 70 – на україномовного, 101 видання є двомовним (укр./рос.), 40 – випускаються іншими мовами.

Засновниками 220 друкованих засобів інформації є фізичні особи, 94 - юридичні особи, 4 - трудові колективи.

Головним джерелом прибутку районних комунальних газет залишається передплата. Розповсюдженням періодичних видань за передплатою займається Полтавська дирекція УДППЗ «Укрпошта», у підписному каталозі якої представлено близько 80 місцевих періодичних друкованих видань.

Кількість кіосків з продажу друкованих ЗМІ в області становила 293.

Проблемні питання

1. Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами, зокрема не дотримуються вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902.

2. Недостатній обсяг випуску друкованої продукції українською мовою.

3. Фізично і морально застаріле матеріально-технічне обладнання комунальних поліграфічних підприємствах, знос якого складає 75-95 %, призводить до погіршення їх фінансово-економічного стану.

Доступ до публічної інформації

Офіційний веб-сайт обласної державної адміністрації має розділ «Публічна інформація», який містить інформацію про порядок подання та складання запитів на інформацію, про порядок оскарження, реєстр публічної інформації Полтавської облдержадміністрації, перелік службової інформації тощо. У рубриці «Звіти» оприлюднюються результати розгляду запитів на інформацію.

За 2014 рік до облдержадміністрації надійшло 333 запити на інформацію, більшість з яких отримано електронною поштою - 241. Від фізичних осіб надійшло 230 запитів, юридичних осіб - 54, об’єднань громадян без статусу юридичної особи - 49.

Усі запити на інформацію своєчасно розглянуто, порушень щодо розгляду запитів в облдержадміністрації не було. З них задоволено - 300 запитів, надіслано належним розпорядникам інформації - 25 запитів, відмовлено - 7 запитувачам.

У першому кварталі 2015 року до облдержадміністрації надійшло 88 запитів на інформацію, з яких задоволено – 76 запитів, надіслано належним розпорядникам інформації – 10, відмовлено – 2 запитувачам.

За 2014 рік судових позовів від запитувачів до Полтавської облдержадміністрації не надходило.

 

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Полтавської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Полтавській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо стану та тенденцій розвитку інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема щодо:

забезпечення охоплення цифровим телебаченням 100 % території області;

охоплення ефірним радіомовленням Полтавської держтелерадіокомпанії окремих районів області, на які сигнал не поширюється;

часткової компенсації витрат на відновлення проводового мовлення в Полтавській області за рахунок господарюючих субєктів, діяльність яких призвела до його руйнування, - насамперед підприємств, які здійснюють розвідку та експлуатацію газових родовищ.

2. Рекомендувати Полтавській обласній раді розглянути питання щодо виділення Полтавській держтелерадіокомпанії субвенції з обласного бюджету для покриття заборгованості в сумі близько 1 млн. грн., яка утворилася в 2014 році через відсутність підкріплень бюджетних асигнувань на єдиному казначейському рахунку.

3. Рекомендувати Полтавській обласній державній адміністрації та Полтавській обласній раді сприяти:

забезпеченню на території області належного контролю за дотриманням вимог законодавства України щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

розширенню асортименту україномовної книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпеченню жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

4. Полтавській держтелерадіокомпанії (Лопушинський Є.Р.):

здійснювати необхідні заходи з підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення;

посилити контроль за виробництвом і трансляцією теле- та радіопрограм для державних потреб;

вдосконалити творчо-виробничий процес для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

активізувати роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії;

5. Управлінню телебачення і радіомовлення (Абрамов С. О.) сприяти:

технічному переоснащенню Полтавської держтелерадіокомпанії сучасним теле- та радіообладнанням;

здійсненню заходів щодо забезпечення охоплення цифровим телебаченням 100 % території Полтавської області.

6. Управлінню видавничої справи і преси (Кононенко О.А.):

6.1. Спільно з Укртелерадіопресінститутом (Правденко С.М.) підготувати та провести за участю представників структурних підрозділів обласних, Київської міської державних адміністрацій з питань інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю семінар з актуальних питань реформування державних друкованих ЗМІ.

6.2. Спільно з департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації (Бабак А.О.) проаналізувати та до 15 червня 2015 року надати керівництву Держкомтелерадіо інформацію про стан дотримання в населених пунктах області, де спостерігається низька забезпеченість населення об’єктами торгівлі, вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902.

7. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації (Бабак А.О.):

7.1. Сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативного реагування на негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

забезпеченню дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна»;

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації;

налагодженню обміну книжковою продукцією, випущеною за кошти місцевих бюджетів, з іншими областями;

інформаційному супроводу проведення мобілізації та підтримки української армії в області;

спрямуванню частини книжкової продукції, виданої в рамках Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери на 2013-2015 роки, до військових частин, задіяних в зоні проведення антитерористичної операції.

7.2. З метою розробки індивідуальних програм економічної підтримки ЗМІ на період роздержавлення, проаналізувати господарську діяльність та фінансовий стан комунальних ЗМІ, ринок рекламних послуг на території їх розповсюдження.

8. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Радзієвський І.А.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до вимог Положення про колегію Держкомтелерадіо.

9. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux